Hlavní navigace

Tablet se systémem Firefox OS a plány do budoucna

22. 11. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Firefox OS jsme si zde již několikrát představili. Mobilnímu operačnímu systému s velkými ambicemi se prozatím docela daří, a tak se pojďme podívat na to, co se kolem něj v současné době děje, a hlavně, co nového okolo něj lze v blízké budoucnosti čekat. Takový tablet již skoro klepe na dveře.

Od mého předchozího článku o Firefox OS, v kterém jsem se snažil shrnout své zkušenosti a dojmy z tohoto systému, uplynul nějaký ten měsíc. Za tu dobu se rozrostl počet dostupných telefonů na trhu, které jsou dostupné v řadě zemí Evropy a Jižní Ameriky. A k uživatelům zakoupených telefonů též přistála první větší aktualizace systému, která jim přinesla řadu novinek.

Zkusím na to tedy trochu navázat a v tomto článku shrnout pár zajímavých informací, které se okolo projektu dějí.

Tablety s Firefox OS

Je obvyklé, že dnešní operační systémy pro mobilní zařízení jsou též dostupné i pro tablety. V současné době není na trhu žádný tablet s Firefox OS, což je patrně dáno i tím, že současná verze ještě není pro tablety úplně vhodná. S Firefox OS 1.2, který by měl být dostupný někdy v lednu, se patrně situace změní.

Ač nebylo prozatím nic oznámeno, bude tato verze patrně dostupná i na nějakém tabletu. Usuzovat lze z nově přidávaných řetězců k lokalizaci systému, kde se slovo „tablet“ již vyskytuje a z informací publikovaných na celkem dobře informovaném serveru Firefox OS Guide.

Ten ostatně informace o tabletu zmiňoval již v půlce září a sami odhadují, že se objeví ještě před Vánoci. Vyrábět by jej měla společnost Foxconn a prozatím nese označení Saga G1, což může být kódové označení a finální název tabletu může být jiný. Stejná společnost v létě oznamovala, že do Firefox OS bude hodně investovat a ve vývoji má hned 5 zařízení včetně tabletu. Neuvedla však, zda je bude prodávat pod vlastní značkou či jej pro někoho připravuje.

Tablet bude patrně stejně jako současné telefony mířit zejména do lowendu. Neoficiálně by měl mít 2 GB RAM, display s rozlišením 1280×800 a interní paměť o velikosti 2 GB s možností rozšíření o SD kartu. Kameru, GPS, WiFi, Bluetooth či podporu 3G lze brát skoro jako samozřejmost.

Stejný server pak informuje i o brzké dostupnosti phabletu, ale detaily neuvádí. Nezbývá než se nechat překvapit.

Co se týče telefonů, přibude patrně brzy k současnému trojlístku (ZTE Open, Alcatel One Touch Fire a LG Fireweb) ještě Huawei Ascend Y300II. Znamenalo by to, že se do produkce telefonů s Firefox OS zapojí další výrobce. ZTE plánuje další model na příští rok a velkou neznámou je v současné době společnost Sony, která si s Firefox OS hraje, ale žádný telefon s tímto systémem dosud nepředstavila.

Poznámka: V seznamu dostupných modelů jsem neuvažoval oficiální vývojářské telefony od Geeksphone, které nejsou primárně určeny pro koncové uživatele, byť vylepšený model Peak+ má ambice oslovit i je.

Aplikace, aplikace, aplikace…

S trochou nadsázky se dá říci, že chytrý telefon bez aplikací je tak trochu hloupý telefon. Již v předchozím článku jsem zmiňoval, že dostupnost aplikací pro Firefox OS bude hrát (překvapivě) velkou roli v tom, zda tento systém bude globálně úspěšný či nikoliv. Oproti jiným začínajícím systémům hledajících si svou pozici na trhu má Firefox OS výhodu v tom, že je platforma postavena na webu, takže se velké množství vývojářů aplikací nemusí učit nic moc nového.

Ambice aplikací pro Firefox OS však nekončí na hranicích tohoto systému. Je cílem, aby běžely pokud možno na každém systému. Jak se tento cíl daří, si můžete přečíst na Mozilla Hacks. Stručně řečeno, aplikace napsané pro Firefox OS lze nainstalovat a spouštět i na Windows, Linuxu či třeba Androidu, pokud to vývojář nezakázal. A jen na desktopu má dnes Firefox okolo 450 miliónu uživatelů. Celkem slušný potenciál.

Mezi zajímavé projekty v oblasti aplikací lze zařadit Appmaker. Jedná se o online builder na tvorbu aplikací pro Firefox OS. Projekt je prozatím ve vývoji, ale dostupná verze vypadá slibně (viz obrázek). Zajímavě se jeví též budoucí podpora Firefox OS v rámci nástroje PhoneGap od Adobe.

Editor aplikací pro Firefox OS

Samotný počet aplikací na Firefox Marketplace roste. Určitě je dobré, že přibývají praktické aplikace jako navigace či zajímavé hry a je dobré vidět zájem lokálních společností, na trzích, kam Firefox OS vstoupil (resp. kde se s ním prodávají telefony). Pro někoho překvapivé může být zjištění, že aplikacemi přispěl i Google. Aplikací od českých tvůrců v katalogu prozatím mnoho není. Taktéž chybí vhodné aplikace pro některé specifické oblasti. Osobně bych například uvítal nějakou pěknou aplikaci na geocaching. Neujme se toho někdo?

Budoucí verze

Příští aktualizace se dočkáme sice až v lednu, ale představu o tom, co přinese, si lze udělat již dnes. Mimo drobností jako upravené odemykání obrazovky přibude možnost použít vlastní launcher, uzamknout orientaci obrazu, sdílení kontaktů před Bluetooth či podpora pro více rozlišení.

Pokud máte k dispozici vývojářský telefon s Firefox OS od Geeksphone, je možné si stáhnout vývojářské sestavení verze 1.2 z webu společnosti. Sestavení je často aktualizováno.

root_podpora

Pokud se podíváme do vzdálenější budoucnosti, stojí určitě za zmínku projekt Haida. Za ním se skrývá řada úprav, které jsou většího charakteru, a s kterými se postupně setkáme v budoucích verzích. Za zmínku stojí určitě globální vyhledávání či podpora pro gesta. Dojde i na řadu úprav webového prohlížeče, který obdrží řadu nových funkcí. V současné době jich totiž mnoho nenabízí. Určitě se tedy máme na co těšit.

Kde hledat aktuální informace

Jeden z častých dotazů na nedávném LinuxAltu v Brně se týkal hledání aktuálních informací o Firefox OS. Vše podstatné se určitě dozvíte i zde na Rootu, ale pokud byste rádi získali podrobnější informace, můžete sledovat Mozilla.cz (či ještě lépe náš Twitter), kam se snažíme dávat aktuální informace. Ze zahraničních serverů je určitě dobré zmínit Firefox OS Guide a řadu užitečných informací lze pochytit na zápisech z týdenních porad.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pavel Cvrček pracuje jako softwarový vývojář a v rámci projektu Mozilla.cz se podílí na vývoji a propagaci produktů Mozilla.