Hlavní navigace

Tanea's world: svět plný kouzel

30. 11. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V dnešní recenzi se společně vydáme do malého království zvaného Nibana. Není to obyčejná země lišící se pouze obyvateli a zvyky. Tamější půda je doslova prosáklá kouzly, která se zde po staletí uplatňují. Nic není, jak by se mohlo zdát. Vždyť hlavní hrdinka také vládne magií a nadpřirozenými schopnosti.

Tanea's world je hravou arkádou, která je postavena na zajímavé myšlence. Proč by měl hráč být omezen pevnými strukturami jako jsou stěny či půda? Necháme mu volnost a uvidíme, jak si poradí. Nevíte co mám na mysli? Brzy to bude jasnější. Jak jsem již napsal, naše dobrodružství se odehrává v malém království Nibana. Mocný čaroděj Wargol prahnoucí po moci se dostal na trůn. Obklopil se strašnými stroji využívajícími temnou a neobyčejnou magii. Poddaní jsou utlačováni a vzhlížejí k vám, alias k hrdince. Hrdinkou v naší cestě za pomstou a opětovnému nastolení míru je princezna Tanea. Vyrůstala v odlehlém klášteře, kde pomalu sílily její schopnosti. Nadešel čas se vrátit.

Tane 1

Vítejte v hlavní nabídce titulu Tanea's world. Kromě spící princezny a spodních voleb zde příliš ke koukání není. Můžete si pohrát s tvorbou vlastních úrovní v editoru či si upravená kola zahrát (oboje dostupné pouze v plné verzi). My se podíváme do nastavení. Děsí-li vás vlasy hrdinky (stejně jako mě), stačí je vypnout v posledním řádku. Jinak zde nalezneme přepínač jazyků (angličtina, francouzština), přepnutí obrazového módu atd. Nezbývá, než kliknout na play a vrhnout se na cestu nebezpečenství.

První kolo funguje jako jednoduchý tutoriál, kde vám bude v osmi bodech vysvětleno vše užitečné. Zapamatujte si pouze, že není dobré přijít o všechna srdíčka v levém horním rohu obrazovky, vyčerpat modrý ukazatel pod nimi ani se dlouho čvachtat ve vodě. Srdce vám budou ubírat vaši nepřátelé. Po absolvování kola se obnoví, případně po vypití červeného lektvaru. Modrá úsečka ukazuje množství many. Čerpáte ji používáním kouzelných vlasů. Doplňuje ji modrý nápoj. Poslední zmiňovaná byla voda, v podstatě přirozená spodní hranice hrací plochy. Jakmile se ponoříte, začne se zkracovat zásoba kyslíku a po určité době zemřete. Ponoříte-li se ovšem naráz příliš hluboko, zabije vás tlak. Posledním vztyčeným ukazováčkem je časový odpočet v pravém horním rohu obrazovky. Na každou úroveň je normován limit.

Možná by se hodilo vědět, co je vlastně cílem v jednotlivých kolech. Buď vyřešit zadané puzzle nebo posbírat všechny hvězdy. Není to ovšem snadné. Nadešel čas pro eso v rukávu dnešního titulu. Kolem hrdinky si můžeme povšimnout bílého rámu. Vše ležící uvnitř je dosažitelné pomocí kouzelných vlasů hrdinky. Ač to zní neuvěřitelně, může jimi uchopovat kusy země, předměty atd. Přitáhnout je k sobě či s nimi rotovat. Má rada zní, neomezujte sami sebe konvencemi. Takřka vše na hrací ploše je možné přemístit. Využijte svou mysl k tvůrčím řešením.

Tane 2

Jak popsat zpracování Tanea's world? To již bude těžší oříšek. Nápad špatný není, ale zpracování očividně pokulhává. Grafika je prostšího rázu a hlavní hrdina mě osobně děsí. Některým může připomínat typ monstra z asijských hororů. Ovládání je velmi dobré. Kombinace klávesnice pro pohyb a myši pro ovládání vlasů se ukázala být znamenitou. Hratelnost také nejhorší není. Jen někdy budete mít problém se záseky či puštěním předmětů ze své moci.

root_podpora

Tane 3

Chcete-li se pobavit a zakusit něco mírně odlišného, doporučuji si hru Tanea's world stáhnout. Chci-li mít však před „svátky stuh a obalů“ čisté svědomí, těžko doporučím koupi. Ovšem jako dárek pro nenáviděné sourozence to není špatná námět. Hodně štěstí a pořádně Wargola potrapte.

Tane 4

K vyzkoušení hry netřeba nic složitého – ze stránek hry stačí stánout archiv s trial verzí. Archiv rozbalte, soubor TaneaLinuxTrial učiňte spustitelným a hrajem! Plná verze vás přijde na 9,90 USD, což je asi 180 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku