Hlavní navigace

Názor k článku Tasmota na spínači Sonoff: otvorený firmvér pre IoT od jc - Se Sonoffy mám poměrně hodně zkušeností - od...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 7. 2020 9:47

    jc

    Se Sonoffy mám poměrně hodně zkušeností - od Basic přes THxx s vlastními čidly až po PoW, od meteostanice až k topení (podlahovka - náhrada čidel i relátek původních termostatů).

    Nevím jak jsou na tom poslední revize Basic, ale dříve byly výrazně méně robustní, cesty na plošňáku byly menší atd. - oproti THxx, které byly celkově větší a na první pohled "méně čínské". Viz např.:

    https://tinkerman.cat/post/sonoff-th10-th16-sensors-displays-actuators

    Co se týče spolehlivosti, je to tak 50/50. Asi 5 z 10 krabiček se občas zaseklo a potřebovalo ruční restart. A bylo vcelku jedno, jaký to byl typ Sonoffu nebo jaká tam byla verze Tasmoty (měl jsem asi 5 různých major verzí). Dost se to zlepšilo s upgradem wifi APček, ale stejně bych si to netroufl dát pod omítku nebo na tom stavět něco zásadního.

    Postupně přecházím na Shelly, které jsou podle mých zkušeností spolehlivější a mají víc funkcí. Dají se taky flashnout (výrobce to podporuje), ale není to potřeba, originální firmware je fajn. Více jsem k tomu psal tady:

    https://jackc.teptin.net/domaci-automatizace-s-shelly-25

    Jinak k flashování Sonoffu nejsou potřeba žádné převodníky, stačí mít doba raspberry (různé verze):

    * https://github.com/arendst/Sonoff-Tasmota/wiki/Flash-Sonoff-using-Raspberry-Pi
    * https://www.sigmdel.ca/michel/ha/sonoff/flashing_sonoff_en.html

    Kdyby měl někdo zájem, mám doma volné Sonoff krabičky i s čidly a nějakou kabeláží. Je tam už tasmota, stačila by oprášit.