Hlavní navigace

Názor k článku Tasmota na spínači Sonoff: otvorený firmvér pre IoT od Petr M - Je to tak 12 let, co jsme o...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 7. 2020 19:24

    Petr M

    Je to tak 12 let, co jsme o něco podobnýho snažili. Za pomoci BPSK modulace v CENELEC A pásmu.
    1) V nejmenší variantě se jenom vazební obvody a zdroj vešly na asi 3/4 dm2, což sice do krabice šlo, pokud to byla minimálně ta hranatá 12x12cm.
    2) Byla neskutečná drbačka to naladit. Pokud chtěl člověk odolat rušení, musel držet přijímací obvody v úzkým pásmu zuby nehty. Ukázalo se, že je potřeba filtr 24. řádu a pokud byl na vstupu analogový filtr míň jak 6. řádu, zahlcoval se ADC. Těch 16 řádů už dal FIR filtr v DSP.
    3) Naladit LC filtr 6. řádu se dá na pěti prototypech, ne pokud by se jelo pár tisíc kusů týdně. Tlumivky mají tolerance +/-20% a kondíky +/-5% když je dobře, to prostě pro sériovou výrobu nebylo ani náhodou.
    4) Chybovost ve Rx+Tx ve stejné prodlužce s komplem 0.1%, na 10m na stejným okruhu 0.2%, jiný okruh stejná fáze 10m 5% a 10m na jinou fázi 83%. Sice tam bylo CRC na kontrolu, aby to neblikalo náhodně, ale stejně to na jié fázi poslechlo třeba až na pátý pokus.
    5) DSP+ ruční ladění = cena vysoko nad konkurencí. A navíc se nedala moc garantovat funkce, pokud to bude na jiné fázi.

    A nutno podotknout, že jsme si v rámci vývoje hráli i techologiema s LonWorks a ITran, ale ani to nechodilo, jak jsme si představovali. Proto ten pokus o vlastní řešení...

    Takže jsme měli prototypy, ale nikdy to nešlo do výroby. Nikdo by to za ty prachy s těmi parametry nekoupil.