Hlavní navigace

Názor k článku Technologie flash pamětí a způsoby jejich využití od Freemann - Je škoda, že se článek nevěnuje více právě...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 9. 2008 21:59

    Freemann (neregistrovaný)
    Je škoda, že se článek nevěnuje více právě USB flash pamětem. Vyzkoušel jsem jich řadu a samotného by mne zajímalo, čím se vnitřně liší ty rychlé od pomalých. A jak je možné, že časem se mi stalo, že rychlost šla dolů nebo že vyreklamovaná nová flashka už byla horší (změna SLC a MLC během výroby?).

    Další zajímavá vlastnost asi vyplývá z pomalého mazání bloku. Například po koupi nové flashky jsem hned testoval zápisem velkého souboru, jak je dobrá a byl jsem příjemně překvapen. Po chvíli (přesněji po zaplnění všech bloků) se zápisy cca o 25% zpomalily. Vysvětluji si to tak, že před prvním zápisem se nic nemuselo mazat, zatímco při všech dalších přepisech už ano. Proč se ale bloky třeba neuvolňují při mazání souborů? Nebo při formátování?

    Proč vlastně neřeší ovladač USB disku dostatečně kešování zápisů tak, aby se opravdu do bloku psalo až po "zaplnění" tohoto bloku všemi zápisy? Pak by zápis malých souborů byl stejně rychlý jako jednoho velkého.