Hlavní navigace

Telefon Moto Z: bez Jacku, zato s moduly v batůžku

12. 6. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Warcraft vyprodává kina, Total Commander žije, Yahoo chce rozprodat patenty, katalog torrentů KickassTorrents už je i na Toru a umělá inteligence AlphaGo má nového vyzyvatele.

Software a hardware

Lenovo uvedlo nový smartphone Moto Z, což je pomyslná vlajková loď již neexistující značky Motorola. Nebudeme tu rozebírat parametry, zkrátka jde o top model pro rok 2016. Moto Z je unikátní dvěma věcmi. Jako první telefon od předního výrobce nemá audio konektor Jack, pro audio výstup lze použít pouze USB-C. Další zajímavostí je určitá modularita. Na záda telefonu lze prostřednictvím 16 pinů připnout batůžek, který zajistí další funkcionalitu. Může to být např. další baterie, lepší reproduktor nebo malý projektor. Otázkou je, kolik modulů se skutečně dostane na trh, na tom podobné pokusy v minulosti ztroskotaly.

Apple připravuje několik velkých změn v obchodu s aplikacemi App Store. Hlavní novinkou bude možnost účtovat za aplikace měsíční poplatek. Pokud u tohoto modelu tvůrci aplikace vydrží, od druhého roku už jim Apple bude strhávat jen 15 %, namísto standardních 30 %. Apple také slibuje další zrychlení procesu schvalování aplikací. Do App Store se nově dostane reklamní pozice, která se zobrazí ve výsledcích vyhledávání. Propagovat samozřejmě bude jenom aplikace, nic jiného.

Total Commander, oblíbený správce souborů pro Windows, už sice deset let vypadá úplně stejně, ale stále je ve vývoji a přidává nové funkce. Teď vyšla beta verze 9, která trochu upravuje i rozhraní. Jinak potěší lepší podporou HiDPI, podporou TLS 1.2 nebo dalšími možnostmi nastavit zobrazování jednotek dat. V případě Total Commanderu bývají betaverze poměrně stabilní, ale pro manipulaci s důležitými daty je stejně radši nepoužívejte. Za pozornost také stojí, že nová verze programu stále podporuje i Windows 95!

Internet a web

Ve Spojených státech se pomalu začíná rozšiřovat připojení k internetu Google Fiber. Jak název říká, staví se na optických kabelech, které by měly zajistit velmi vysokou rychlost. Eric Schmidt však prozradil, že je v rámci projektu vážně zvažována také možnost použití bezdrátové technologie na tzv. poslední míli, tedy mezi poslední stanicí poskytovatele a přijímačem zákazníka. To by pochopitelně bylo podstatně levnější než kopat kabely k jednotlivým obydlím. Za použití technologie milimetrových vln (také extrémně vysoká frekvence) by mělo být možné dosáhnout přenosové rychlosti až jeden gigabit.

KickassTorrents, v současnosti nepopulárnější katalog torrentů, už je dostupný i v tzv. dark webu. Jak roste popularita služby, tak se čím dál víc potýká s blokací domén a blokací ze strany ISP. Proto už katalog běží i v anonymizační síti Tor na adrese lsuzvpko6w6hzpnn.onion. Přes Tor už dlouho funguje také známý server Pirate Bay a několik menších katalogů torrentů. Na onion adresy lze přistupovat např. z Tor Browseru nebo přes brány jako Tor2web, které zobrazí stránky v síti Tor i v klasických prohlížečích.

Hudební streamovací služby zřejmě dostanou novou konkurenci. Podobnou službu podle informací Reuters chystá také Amazon. Koneckonců Amazon už streamování hudby nabízí v rámci programu Prime, ale katalog není zdaleka tak široký. Služba by mohla zaujmout integrací se zařízením Amazon Echo, což je jakýsi domácí asistent. Cena by měla být na stejné úrovni jako u konkurence, pro americký trh 10 dolarů za měsíc. Otázkou je, zda se služba vůbec dostane k nám, protože Amazon střední a východní Evropu dost opomíjí.

Byznys, politika, právo

Americké internetové vydavatelství Gawker Media podalo žádost o ochranu před věřiteli. Nemá totiž prostředky na zaplacení svých závazků. Hlavním důvodem je prohraný soud s Hulkem Hoganem, kterému má vydavatelství zaplatit ohromných 140 miliónů dolarů za to, že zveřejnilo útržek jeho soukromého – sexuálně explicitního – videa. Pokud soud ochranu před věřiteli udělí, bude mít firma nějaký čas na to, aby dala peníze, nebo alespoň jejich část, dohromady. Gawker Media mimo jiné provozuje servery Gizmodo (technologie), Kotaku (hry) a Lifehacker (tipy, často kolem IT).

Yahoo chystá výprodej patentů. Balík skoro tří tisíc patentů a žádostí o patent nabízí vybraným firmám v uzavřené aukci. Patenty se týkají zejména vyhledávání a webové reklamy. Zájem by tak mohly mít např. Google, Microsoft nebo Facebook. Yahoo očekává, že se cena vyšplhá tak na miliardu dolarů. Mimo to v Yahoo probíhají další obchodní jednání. Verizon má údajně zájem o webové jádro společnosti a nabízí tři miliardy dolarů, píše Wall Street Journal. Také se objevily informace, že Yahoo jedná o možném spojení s Twitterem.

Zajímavosti

Do kin vstoupil první film z legendárního herního světa Warcraft. Kritici ho docela sepsuli; kladně hodnotí vizuální zpracování, ale příběh jim přijde rozvláčný, nezajímavý a prostě nepříliš filmový. Zato diváci, fanoušci herní série zejména, jsou celkem spokojeni. A v každém případě jsou spokojeni tvůrci, kterým se film zaplatil už během pár dnů, a to i přes vysoký rozpočet 160 miliónů dolarů. Film už se stihl dostat do první desítky nejvýdělečnějších filmů tohoto roku a jistě ještě bude stoupat.

Sociální síť Tinder alias seznamka 2.0 se uzavře uživatelům mladším 18 let. Důvody tohoto kroku nebyly upřesněny, ale je zřejmé, že se firma bojí zodpovědnosti, kterou by mohla nést v případě různých problémů mezi mladšími uživateli.

Ve hře Go se chystá další velmi sledovaný souboj. Proti umělé inteligenci AlphaGo se tentokrát postaví světová jednička Ke Jie. AlphaGo letos v březnu porazil 4:1 na zápasy Lee Sedola, který je považován za jednoho z nejlepších hráčů všech dob. Aktuálně ale v žebříčku drží až třetí pozici.

Grafický editor Krita na Kickstarteru uspěl i potřetí. Vybralo se 38 tisíc eur a přispěvatelé teď mají možnost hlasovat, na které ze stretch goals se vývojáři mají zaměřit.

Brzy se bude rozhodovat o budoucnosti Datových schránek. Nemusí je provozovat Česká pošta. Možné varianty popisuje článek na Lupa.cz.

Minecraft 1.10 přidává lední medvědy, možnost automatického skákání a jako vždy nějaké ty nové bloky.

Na Twitteru se objevil zajímavý účet @PWTooStrong, který sbírá příklady hloupých pravidel pro tvorbu hesel.

Katalog linuxových distribucí DistroWatch konečně začal podporovat IPv6.

root_podpora

Jsou to už tři roky, co Edward Snowden odhalil tajné špehovací programy NSA.

XKCD vysvětluje, jak se to má s těmi man pages.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.