Hlavní navigace

Názor k článku Telegram jede: šest klientů pro čím dál oblíbenější komunikátor od Jiří Eischmann - Ještě bych dodal, že existuje Cutegram napsaný v...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 5. 2017 10:58

    Jiří Eischmann

    Ještě bych dodal, že existuje Cutegram napsaný v Qt.

    Jsem správce telegram-purple ve Fedoře, tak ten plugin docela znám a neumí toho docela dost. Dá se říct, že kromě posílání textových zpráv a příloh nic jiného. Telegram má plno drobných funkcí, na které si člověk navykne, ale v tomto pluginu je nenajde. Není to ani tak problém toho, že by na to vývojáři neměli čas nebo to nechtěli doimplementovat, ale prostě univerzální rozhraní Pidginu a purple API je neumožňují implementovat. Je to tak dobré v případě, kdy člověk používá víc sítí a chce mít v jednom klientovi i Telegram se základní podporou.
    Podobně je na tom telegram-cli, který navíc není už aktivně vyvíjený a v některých distribucích už se ani nesestaví. Uvažoval jsem, že bych jeho balíček ve Fedoře převzal, zatím se dá to sestavování spravit jednoduchým patchem, ale asi nemá smysl udržovat něco, na co v upstreamu už dva roky nikdo nesáhl.

    Nakonec je na tom člověk asi nejlíp s oficiálními klienty. Ten desktopový je docela peklo, když se člověk podívá, jak je ta aplikace daná dohromady, ale z uživatelského pohledu je hodně příjemná.