Hlavní navigace

Telegram musí vydat klíče FSB, říká nejvyšší ruský soud, Pavel Durov odmítá

21. 3. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nejvyšší ruský soud rozhodl, že Telegram musí odevzdat šifrovací klíče do rukou FSB. V opačném případě prý bude služba v Rusku blokována. Pavel Durov tuto snahu odmítá a trvá na svobodě a zajištění soukromí.

Ruský nejvyšší soud rozhodl, že společnost Telegram Messenger LLP musí odevzdat šifrovací klíče ruské tajné službě FSB, aby bylo možné se dostat k uživatelským datům. Pokud firma provozující komunikační službu Telegram odmítne klíče vydat, budou ruské úřady přístup místních občanů ke službě blokovat.

Ruské autority se k datům v Telegramu snaží dostat od loňského léta, v návaznosti na nový zákon, který nutí společnosti provozující podobné služby na vyžádání úřadů předat jakékoliv požadované údaje. Telegram podlehl nátlaku jen minimálně a rozhodl se u ruského regulátora Roskomnadzor zaregistrovat, odmítl ale poskytnout osobní údaje nebo klíče.

Protože Telegram dále odmítal spolupracovat a vydat informace u šesti telefonních čísel, Rusko mu uložilo pokutu ve výši 300 tisíc korun. Nyní úřady hrozí tím, že pokud služba nebude na ruském území operovat legálně, bude její provoz zablokován. Na konci roku 2016 takto byl zablokován například LinkedIn.

Roskomnadzor nyní dal Telegramu 15 dnů na to, aby předal FSB potřebné informace k dešifrování uživatelských zpráv, které byly přijaty, odeslány nebo budou odeslány. Telegram se proti rozhodnutí odvolal, ale nejvyšší soud mu nevyhověl.

Zakladatel společnosti, Pavel Durov, už reagoval s tím, že podobné pokusy nepřinesou kýžené ovoce, protože společnost bude vždy zajišťovat soukromí a bezpečí uživatelů.

DT24

Rusko se dlouhodobě snaží přitvrzovat na poli kontroly připojení k internetu. V rámci boje proti terorismu požaduje nový zákon, aby data ruských uživatelů byla umístěna v Rusku a aby k nim měla FSB přístup. To se samozřejmě nelíbí řadě soukromých společnosti, ale také skupinám bojujícím za svobodu a lidská práva.

Roste tak počet uživatelů, kteří se z Ruska připojují přes Tor. Po Spojených státech a Spojených arabských emirátech je Rusko třetí zemí s nejvyšším počtem uživatelů Toru. Průměrně se přes něj připojuje každý den více než 200 000 Rusů.

Průměrný počet ruských uživatelů sítě Tor

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.