Hlavní navigace

Telegram spustil anonymní blogovací platformu Telegraph

25. 11. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Služba je takový Pastebin pro blogy. Umožňuje anonymní publikaci, nesbírá data o uživatelích a použití je velmi snadné. Zatím ale chybí HTTPS a adresy příspěvků jsou predikovatelné.

Komunikátor Telegram už asi dnes netřeba moc představovat, vydobyl si přední pozici mezi komunikátory postavenými na šifrování a bezpečnosti. Autoři se však stále snaží platformu obohacovat. Podobně jako např. Facebook má Telegram také roboty, se kterými může uživatel interagovat a zjišťovat od nich zajímavé informace. Teď firma přichází s projektem Telegraph, což je vlastně anonymní blogovací platforma.

Telegraph lze tak trochu přirovnat k Pastebinu. Oba totiž nevyžadují žádnou registraci a může na nich publikovat kdokoliv. Zaměření se však liší. Zatímco Pastebin je především pro kód a čistý text, Telegraph chce hostovat spíše obsah typu blogových příspěvků. Telegraph zároveň ani nijak nesleduje čtenáře, nesbírá statistiky, neukládá jejich cookies apod.

Tvorba příspěvku a editor

Při návštěvě stránky Telegra.ph se vám zobrazí jednoduchý editor s poli pro název příspěvku, jméno autora a samotný obsah příspěvku. Služba se chlubí, že používá Markdown, ale zřejmě jen na pozadí. Samotné psaní v Markdownu není možné, musíte využít klikací nabídku. K dispozici jsou tyto možnosti formátování: tučně, kurzívou, dvě úrovně nadpisů a bloková citace. Zřejmě ale fungují i některé další možnosti, které v nabídce nejsou. Např. podtržení pomocí zkratky Ctrl+U.

Samozřejmě lze do textu vkládat odkazy. Lze vkládat také obrázky, přičemž Telegraph obrázky v rozumných velikostech nijak nekomprimuje ani neupravuje. Čtenáři se zobrazí úplně stejný soubor, který jste vložili. Až při nahrání obrázku o velikosti 11 MB jsem narazil a Telegraph ho zmenšil na cca 4 MB. Potěší také možnost vkládat embedovaný obsah, i když zatím pouze ze tří serverů – YouTube, Vimeo a Twitter. Editor tak umožňuje vytvořit podobně bohaté příspěvky jako různé blogovací služby.

Publikace a úpravy

Když máte hotovo, stačí kliknout na tlačítko publish a příspěvek se na serveru zveřejní pod URL stávající se z nadpisu a data publikace. Příspěvky nejsou vidět na žádné nástěnce nebo něčem podobném, čtenáři se k nim dostanou čistě prostřednictvím URL. Bohužel zatím není k dispozici přístup přes HTTPS, který u takové služby považuji za docela důležitý. Snad to v Telegramu brzy napraví.

Ukázkový příspěvek, k dispozici na <a href="http://telegra.ph/Linux-11-24-2">Telegra.ph/Linux-11-24-2</a>

Ukázkový příspěvek, k dispozici na Telegra.ph/Linux-11–24–2

Příspěvek lze později upravit, ale pouze z toho prohlížeče, ve kterém byl vytvořen. Zde Telegraph podle všeho používá autentizační cookies. Úpravy je možné provádět v neomezeném rozsahu a nejsou nikde viditelně označeny. Příspěvek jako takový sice smazat nejde, ale můžete vymazat prakticky celý jeho obsah. Na dané URL ale vždy po příspěvku něco zbude, resp. bude jasné, že existoval.

UX DAy - tip 2

Zajímavá alternativa

Telegraph se jeví zajímavá možnost tehdy, když chcete rychle jednorázově sdílet nějaký příspěvek nebo ho z nějakého důvodu chcete sdílet anonymně. Samotný editor funguje dobře a pro základní formátování stačí. Moc ale nefandím formátu odkazu, kdy lze název jednoduše tipovat a dostat se na nejrůznější obsah, který měl být třeba určen jen lidem s odkazem. Raději bych použil náhodně generovanou sekvenci znaků. Jako to dělá YouTube, Imgur a řada dalších služeb. Aktuálně je lepší počítat s tím, že se na váš obsah skutečně může dostat každý. A nebo si můžete vypomoci sami a nepředvídatelnou sekvenci znaků vložit do nadpisu.

Také jsem nikde nenašel podmínky služby, což je docela důležitá věc. Doufejme, že budou doplněny. Teď bude záležet na tom, jak se Telegraph vypořádá s problémy anonymní publikace, zneužíváním, spamováním apod. Podobné služby, pokud dosáhnou určité popularity, bývají zaplaveny žádostmi o smazání obsahu, se kterými si musí nějak poradit. Je možné, že kvůli tomu bude časem Telegraph omezenější než dnes.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.