Hlavní navigace

Terminátor od CETIN: VDSL bonding a rychlosti „až 250 Mbit/s“

21. 1. 2020
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

 Autor: Radek Zajíc
K internetu se pomocí telefonního vedení připojuje podle ČTÚ přibližně čtvrtina ČR. Aby byla pevná síť konkurenceschopná, přichází její vlastník, společnost CETIN, průběžně s různými vylepšeními služeb.

První část dvoudílného článku o prvních zkušenostech se dvěma novinkami, VDSL bondingem (sdružováním dvou pomalejších VDSL linek do jedné rychlejší služby) a novým koncovým zařízením s pracovním názvem Terminátor, prozradí dostupnost a ceny služeb využívajících VDSL bonding a přináší detaily o Terminátoru.

Co se dozvíte v článku
  1. Pevná síť chytá dech
  2. Nové velkoobchodní portfolio
  3. VDSL bonding získává konkrétní podobu
  4. Koncová zařízení pro DSL
  5. Nastupuje Terminátor
  6. Dostupnost bondingu

Pevná síť chytá dech

CETIN, a.s. (do konce loňského roku Česká telekomunikační infrastruktura a.s.) v posledních pěti letech poměrně masivně investuje do infrastruktury pevné telefonní sítě, kterou po oddělení od O2 kompletně převzal. Investice jdou z velké části do komponent, které po kovových vedeních v pevné síti umožňují poskytovat pomocí DSL technologie přístup k Internetu.

Díky výstavbě vysunutých (remote) DSLAMů, kterých je už přes šest tisíc, zavedení technologií jako je G.INP (retransmise pro lepší ochranu před impulsním rušením), VDSL vectoring (potlačení přeslechů mezi VDSL linkami sdílejícími kabelovou infrastrukturu) nebo VDSL profil 35b (marketingová rychlost „až 250 Mbit/s“) výrazně v celé DSL síti vzrostla dostupná rychlost.

Zatímco na začátku roku 2015 mohlo na nejvyšší tarif (až 40 Mbit/s) dosáhnout 31 % pokrytých adres, díky průběžným investicím a další nově zavedené technologii – VDSL bondingu – má mít letos více než 79 % pokrytých adres dostupnou službu o rychlosti „až 50 Mbit/s“ nebo lepší.

Vývoj dosažitelné rychlosti mezi rokem 2015 a začátkem roku 2020 (se započtením zrychlení díky bondingu) ukazuje následující graf (zdroj: Prezentace CETIN na konferenci KKTS 2019 Brno):


Dostupné rychlosti v síti CETIN mezi lety 2015 a 2020 po zavedení bondingu

Kabelová síť má obrovské rezervy. V letech 2000 a 2001 bylo aktivních 3,8 milionu hlasových telefonních linek, dnes je hlavní aplikací DSL připojení. DSL linek je přitom necelý milion. Díky migraci zákazníků na vysunuté (remote) DSLAMy došlo v kabelové síti k uvolnění kabelových párů a snížení rušení. Na straně DSLAMů na „velkých“ ústřednách se uvolnily pozice, které dříve obsazovali zákazníci se vzdálenějšími službami. Již v roce 2012 měla tehdejší Telefónica nainstalován přibližně milion DSL portů na IP DSLAMech, mnohem více, než kdy u nás bylo aktivních DSL služeb.

Nabízení lepší služby s využitím více telefonních párů je tak jen logickým vyústěním snahy udržet atraktivitu připojení k Internetu po pevné síti. Bonding, technologie sdružení více pomalejších DSL linek do jedné služby s vyšší rychlostí, je technologie patnáct let stará. V české DSL síti jsme ji do nedávna mohli potkat jen u služeb pro firemní klientelu, která využívá sdružených SHDSL (symetrických DSL) linek. Pro VDSL služby ji – až doposud – CETIN nedokázal nabídnout dostatečně spolehlivě, kvalitně a levně. To se teď mění. Spolu s bondingem navíc přichází i CETINem spravované koncové zařízení s pracovním názvem Terminátor a další novinky v produktovém portfoliu.

Nové velkoobchodní portfolio

Když jsme před rokem a půl v článku DSL bonding přichází: zvýší rychlost i na dlouhých linkách probírali teoretickou podstatu fungování VDSL bondingu, nebyly ještě známé konkrétní technické ani produktové detaily nasazení v síti CETIN. Zatímco bonding SHDSL se v síti CETIN vyskytuje běžně, VDSL bonding byl velmi dlouho ve fázi testování. Až když na podzim roku 2019 CETIN vydal novou velkoobchodní nabídku MMO 5.0, získaly služby s využitím VDSL bondingu konkrétní podobu.

MMO je smlouva mezi CETINem a koncovými ISP, kteří služby na síti CETINu nabízejí. Kromě jiného smlouva určuje podobu produktů, které mohou koncoví ISP nabízet – proto jsou v základu u všech ISP stejné rychlosti i asymetrie 1:10 mezi směrem k zákazníkovi (downlink) a od zákazníka (uplink). Starší verze smlouvy rozlišovaly mezi produkty na DSL síti a produkty na optické (FTTB/FTTH) síti. DSL produktů bylo 10 s rozlišením technologií ADSL/VDSL, optických produktů (nerozlišujících FTTB/FTTH) sedm.

Aktuální generace velkoobchodní nabídky v nabídce sice ponechává staré produkty, ale zároveň definuje pět nových technologicky neutrálních broadbandových produktů:

Produkt Rychlost Podporované technologie Rozsah rychlostí na xDSL (downlink)
START 24/2 Mbit/s ADSL, VDSL, FTTB/H do 24 Mbit/s
GO 55/5 Mbit/s VDSL, FTTB/H 30 – 55 Mbit/s
RUN 100/10 Mbit/s VDSL, FTTB/H 56 – 105 Mbit/s
SPRINT 250/25 Mbit/s VDSL, FTTB/H 106 – 250 Mbit/s
FLY 1000/100 Mbit/s FTTB/H (není nabízeno)

Proč technologicky neutrálních? Každá z nových služeb je ukončena gigabitovým Ethernetem (1000Base-T). Koncové zařízení pro přemostění mezi přístupovou technologií poslední míle (optika, DSL) a Ethernetem vždy dodává CETIN jako součást služby.

Referenční model technologicky neutrálního přístupu, jak ho představuje příloha 12 nabídky MMO, vypadá takto (CNT – terminátor kabelové sítě, ONT – terminátor optické sítě, HAG – uživatelský router):


Referenční model technologicky neutrálního přístupu

Zatímco u starších služeb prováděl výběr technologie koncový ISP, u nových služeb je to CETIN, kdo volí dle aktuálních možností v lokalitě technologii, na jaké bude služba zřízena. Zároveň z nabídky zmizely obskurní služby jako dvoumegabitové VDSL, které bylo v roce 2020 tak trochu k smíchu.

VDSL bonding získává konkrétní podobu

CETIN se netají cílem zvýšit dostupnost přípojek o rychlostech až 100 Mbit/s a až 50 Mbit/s. Ačkoli to aktuální verze velkoobchodní nabídky explicitně neuvádí, v současné době se počítá s využitím VDSL bondingu pouze pro technologicky neutrální produktové portfolio a pouze pro produkty GO (až 50 Mbit/s) a RUN (až 100 Mbit/s).

Protože je to CETIN, kdo volí způsob zřízení, mohou u DSL služeb typicky nastat následující scénáře:

Požadovaný produkt Rychlost dosažitelná na jednom páru Dvoupárová služba (bonding)?
START (až 24/2 Mbit/s) libovolná ne
GO (až 50/5 Mbit/s) ~15 až ~30 Mbit/s ano
GO (až 50/5 Mbit/s) ~30 a více Mbit/s ne
RUN (až 100/10 Mbit/s) ~30 až 55 Mbit/s ano
RUN (až 100/10 Mbit/s) 56 a více Mbit/s ne
SPRINT (až 250/25 Mbit/s) 106 a více Mbit/s ne

Poznámka: Rychlosti služeb jsou na VDSL službách vždy „až“, musí ovšem zůstat v rozsahu dle uvedeného produktu. Pro službu START provozovanou na VDSL je minimální rychlost 10 Mbit/s.

CETIN v prezentaci na konferenci KKTS Plzeň 2019 uvedl, že by bonding měl být dostupný na necelém milionu koncových bodů sítě (potenciálních nebo existujících přípojek). Počet zrychlených koncových bodů (v tisících) pro jednotlivé rychlosti ukazuje obrázek z odkazované prezentace:


Počet připojitelných zákazníků, kterým může bonding zvednout rychlost

Zákazníky bude určitě zajímat i cena za službu, která využívá dvojnásobek zdrojů (kabelových párů, DSL portů) na straně CETINu. Zde se skrývá obrovské překvapení: tyto dodatečné náklady totiž CETIN bere plně na sebe. Velkoobchodní ceny za zřízení a měsíční provoz dvoupárové přípojky jsou shodné s cenami za zřízení a provoz služby o stejné rychlosti, ale realizované na jednom páru.

Cena je (zjednodušeně) zároveň shodná s velkoobchodní cenou 50 Mbit/s nebo 100 Mbit/s DSL služeb ze starého portfolia. Na straně koncových ISP proto neočekávám změnu maloobchodních cen. Zákazník nicméně musí využít CETIN Terminátor, který bude u mnohých ISP samostatně zpoplatněn. O tom ale dále.

Koncová zařízení pro DSL

DSL technologie se celosvětově drží mezi nejpoužívanějšími technologiemi pro přístup k Internetu, takže pro ni stále vznikají routery. Ty ale bývají obvykle dražší a hůř vybavené než běžné routery pro přípojky zakončené Ethernetem. Zároveň je těžké optimalizovat DSL zařízení pro celý svět, a tak obvykle na trhu v každé zemi najdete jednotky routerů, které si můžete k DSL službám pořídit.

S každou novou technologií v DSL síti je potřeba co nejvíce zařízení vyměnit, aby bylo možné z pevné sítě dostat maximum – to platilo při přechodu z ADSL na VDSL, při aktivaci G.INP, vectoringu, nasazení profilu VDSL 35b pro službu „až 250 Mbit/s“, a platí to i pro nasazení VDSL bondingu.

Budete-li shánět zařízení se schopností pracovat s profilem 35b, G.INP a vectoringem, na trhu zaplatíte i čtyři a více tisíc korun včetně DPH. Zařízení s podporou bondingu dvou VDSL linek na trhu ani rok a půl od mého předchozího článku prakticky nejsou.

Pokročilí uživatelé obvykle DSL router po koupi přepnou do režimu prostého mostu mezi DSL sítí a Ethernetem. Modemů s funkčním režimem bridge je ovšem jako šafránu. Frustraci ze stavu nabídky koncových zařízení se kdysi pokoušeli vyřešit v CZ.NIC svým modemem SMRT. Ten byl symbolicky pohřben v okamžiku, kdy se v laboratořích O2 ukázalo, o kolik je horší než pro místní síť vyladěné Comtrendy a ZyXELy. Pokročilí uživatelé dodnes zoufale shánějí zařízení, které bude ideálně mít podobu SFP modulu, nebo alespoň hloupého převodníku mezi DSL a Ethernetem.

Nastupuje Terminátor

Stav na trhu DSL modemů byl jedním z důvodů, proč CETIN již přes rok chystá vlastní koncové zařízení, pracovně nazvané Terminátor, což je vlastně vzdáleně spravovaný DSL modem s funkcí bridge (mostu) mezi sítí DSL a Ethernetem, optimalizovaný pro českou síť. Současná generace Terminátoru podporuje G.INP, vectoring, VDSL profil 35b (službu „až 250 Mbit/s“), bonding dvou linek s VDSL profilem 17b a spoustu dalších operátorských funkcí. V budoucnu pak může přijít další generace Terminátoru, která bude podporovat i technologii G.fast nebo bonding dvou linek s profilem 35b.

Dalším, vcelku logickým důvodem, proč použít Terminátor, je postupný přechod na optickou infrastrukturu. Dojde-li v lokalitě k výstavbě FTTH, může být zákazník, využívající nové produktové portfolio, přepojen na FTTH z rozhodnutí CETINu. (Migrace mezi technologiemi u produktů ze staršího produktového portfolia vyžadovala aktivní součinnost koncových ISP a často i výměnu zařízení u zákazníka.)

Podle aktuálního znění nabídky MMO je nasazení Terminátoru povinné pro všechny produkty z nové produktové řady. Služby ze staré produktové řady (s operátorským nebo vlastním DSL modemem) je stále možné zřídit, to ale nasazení Terminátoru nevylučuje (a podle některých zákulisních informací má být v budoucnu možné si Terminátor pořídit i k těmto službám).

Terminátor nelze koupit – můžete si jej pouze pronajmout. Velkoobchodní cena v nabídce MMO (kde je Terminátor označován jako „Speciální zakončení sítě“) je 20 Kč/měs. bez DPH. Z některých odpovědí oslovených DSL ISP vyplývá, že koncový zákazník zaplatí orientačně 30 Kč za měsíc vč. DPH.

Ačkoli se na první pohled může zdát pronájem nevýhodný, není tomu vždy tak. Porovnáme-li 30 Kč za pronájem s koupí zařízení, zjistíme, že:

  • za 33 měsíců pronájmu zaplatíme 1000 Kč, což je obvyklá (nedotovaná) cena modemu/routeru Comtrend se 100Mbit/s porty
  • za 80 měsíců pronájmu zaplatíme 2400 Kč, což je aktuální cena za modem/router s podporou profilu 35b u Vodafone
  • za 133 měsíců pronájmu zaplatíme 4000 Kč, což je částka za lepší dotovaný modem/router s podporou profilu 35b a zároveň částka, za jakou by případně byl ke koupi nejlevnější modem pro dvoupárové VDSL

Pronájem Terminátoru je tedy vždy výhodnější zejména u rychlejších služeb (100 Mbit/s a více) nebo služeb na více párech. S výjimkou nejlevnějších dotovaných modemů představuje nasazení Terminátoru levný způsob, jak zakončit DSL linku. Ušetřené peníze může zákazník investovat do kvalitnějšího routeru bez DSL části (a i tak pravděpodobně oproti modemům s pokročilými DSL funkcemi ušetří).

Terminátor (nebo Speciální zakončení sítě, chcete-li) je přebrandovaný modem ZYXEL VMG4005-B60A. Kromě varianty -B60A existuje i -B50A, která je určena pro země s provozem DSL Annex A, tj. DSL over PSTN (liší se zejm. v umístění a šířce pásma dostupného pro DSL). V srdci Terminátoru tepe čip Broadcom BCM963138 (stejný najdete v routerech FRITZ!Box 7581 a 7582 a v ASUS DSL-AC87VG).

Na straně konektorů najdeme:

  • tlačítko pro zapnutí/vypnutí
  • 5,5mm/2,5mm barrel konektor pro napájení napětím 12 V a proudem až 1 A
  • zapuštěné tlačítko pro reset zařízení
  • gigabitový Ethernetový konektor
  • konektor pro připojení k pevné síti

Konektor pro připojení k pevné síti je rozměrově shodný s RJ45 konektorem pro počítačovou síť, přítomen je ale jen v konfiguraci 8p4c: z osmi pozic pro kontakty jsou osazeny jen čtyři uprostřed. Jde o variantu shodnou se zásuvkou používanou svého času pro ISDN sběrnici S0. Vnitřní dva kontakty konektoru jsou propojeny do prvního interního DSL modemu s indikací DSL LED 1, vnější dva kontakty do druhého interního DSL modemu s indikací DSL LED 2.

LED jsou na přední straně čtyři:

  • napájecí LED (svítí zeleně, je-li vše OK, červeně v případě problému)
  • jedna LED pro každou DSL linku (bliká v případě inicializace DSL, svítí v případě úspěšné synchronizace s DSLAMem)
  • LED pro připojení Ethernetu (bliká při přenosu dat)

Doporučený způsob montáže je LED diodami dopředu, nahoru (předpokládá se montáž na zeď). V krabici s modemem je kromě prohlášení o shodě pro EU (v českém jazyce) přítomen už jen napájecí zdroj a hmoždinky se šrouby pro montáž na zeď. Z neznámého důvodu chybí propojovací kabel mezi Terminátorem a telefonní zásuvkou, takže nemá-li zákazník ani technik k dispozici vhodný kabel, službu nelze správně zapojit.

Na webu ZYXELu nalezneme ke stažení nebrandovaný firmware, certifikáty o shodě (CE, i v češtině), datasheet a návod pro rychlé spuštění (v angličtině, němčině, nizozemštině a češtině). Ze specifikace vyplývá, že jde o zařízení schopné fungovat nejen jako bridge, ale i jako router. Podporuje dokonce i nepříliš populární přechodovou technologii 6RD pro nasazení IPv6.

V našich podmínkách v zařízení ovšem potkáte firmware, který byl CETINu ušit na míru – mezi modemem a sítí CETINu probíhá čilá výměna informací o stavu DSL linek. Na straně uživatelského rozhraní (Ethernet) zařízení ale nereaguje na ARP dotazy na IP adresu 192.168.1.1, která je vytištěna na zadní straně modemu. Nereaguje ani na IPv6 ping všech zařízení v síti.

Volba úplného umlčení zařízení má bohužel několik nepříjemných důsledků. Nelze například:

  • vzdáleně zjistit počet a stav aktivních DSL linek (lze jen osobním pohledem na stav LED)
  • zkontrolovat či monitorovat DSL režim, odstup signálu od šumu, útlum linky a signálu a včas detekovat problémy na lince
  • ověřit maximální dosažitelnou ani aktuální synchronizační rychlost každé linky a předcházet tak zbytečným stížnostem, že linka neběží na plnou rychlost

Technik, který linku zapojuje, a rád by ověřil, zda je správně funkční, nemůže snadno z údajů modemu zjistit stav. Pokročilý uživatel nebo podnik, který DSL používá jako zálohu jiného připojení, nemůže monitorovat stav linek a proaktivně jednat v případě problému. Na rozdíl od GPON technologie, kde z konvertoru zpravidla kvalitu signálu sbírat nepotřebujete, je DSL síť až příliš variabilní a informace z modemu jsou důležité. Zároveň se před uživatelem ztratí informace, že jsou mnohé české DSL linky schopny ve směru od uživatele pracovat rychlostí výrazně vyšší, než jakou CETIN prodává (100 Mbit/s linka často zvládne 30 Mbit/s uplink, u linek s profilem 35b lze dosahovat i více než 40 Mbit/s).

Běžný uživatel se může domnívat, že žádné takové informace z modemu zjišťovat nepotřebuje. Chyba lávky: chcete-li například přejít z produktu s rychlostí 50 Mbit/s na produkt s rychlostí 100 Mbit/s, rozhodně vás zajímá, jestli vaše linka zvládne na downlinku plných 100 Mbit/s, nebo například jen 65 Mbit/s (taková rychlost není podle smluv či obchodních podmínek u služby až 100 Mbit/s vadou, ale vlastností, nelze ji tedy reklamovat). U vlastních modemů takovou informaci k dispozici má, u Terminátoru nikoli.

Dostupnost bondingu

Velkoobchodní nabídka s dostupným bondingem oficiálně uvádí dostupnost nového produktového portfolia od 2. ledna 2020. Už po říjnovém zveřejnění nabídky jsem se tak začal pídit po tom, který ISP by mi dokázal bondovanou službu zřídit. V místě, kde DSL přicházelo v úvahu, není momentálně kromě kabelové sítě UPC dostupná jiná rozumná konkurence. Přesto: rychlost dosažitelná na jednom páru byla příliš nízká, neodpovídající rychlému internetovému připojení pro rok 2020 (zhruba 50 Mbit/s na downlinku, 5 Mbit/s na uplinku).

V režimu prvních pilotních linek bylo možné v některých oblastech po republice zřídit linku s Terminátorem už od listopadu 2019, ale to nebyl můj případ. Dozvěděl jsem se nicméně od dvou ISP, že by bonding na mé adrese měl být dostupný od ledna 2020.

Při prověřování, který operátor je schopen takovou službu nabídnout, jsem narazil na dva přístupy: velcí operátoři buď vůbec neodepsali, nebo odepsali nicneříkající odpověď ve stylu „až službu uvedeme, zjistíte to z ceníku a budeme o tom informovat na webu“. Menší operátoři byli mnohem aktivnější, nejen že zjistili dostupnost (leden 2020), ale také komunikovali mnohem otevřeněji ohledně cen za pronájem Terminátoru. S poptávkou po službách založenými na novém produktovém portfoliu CETIN (tj. zejména bonding a služba zakončená terminátorem) tak spíše uspějete u ÚVT Internetu, 365internetu, A1M (Planet A, který byl nedávno odkoupen T-Mobilem, ale služby má ještě stále nezávislé), Metronetu, Viridia či Avonetu, než u velkých operátorů.

U malých operátorů ovšem často najdete výrazné rozdíly v dostupnosti a cenách doplňkových služeb:

UX DAy - tip 2

  • cena za pronájem Terminátoru může být zahrnuta v ceně koncové služby, nebo ji může operátor účtovat samostatně
  • pokud vás zajímá veřejná IPv4 adresa, seženete ji i zdarma (Metronet), ale častěji zaplatíte desetikoruny až stokorunu měsíčně
  • blok IPv6 adres o rozsahu alespoň /56 nabízí Viridium, Avonet (oba na požádání), ÚVT Internet a Metronet (oba v základu)
  • většina operátorů nabízí nějakou formu slevy, pokud si služby předplatíte na delší dobu dopředu

Máte-li aktivní DSL službu a zvýšení rychlosti díky bondingu by mohlo být pro vás, rozhodně kontaktujte svého ISP. Pokud z jeho strany neuvidíte snahu o prověření dostupnosti bondingu nebo přechodu na nové produktové portfolio CETINu, zvažte přenos DSL linky jinam – to je naštěstí proces funkční a rychlý.

Příště si povíme o praktických zkušenostech se zřízením služby z nového portfolia, migraci z jednopárové služby na dvoupárovou, dosahovaných rychlostech a latencích. Nakousneme i neobvyklé scénáře jako rozpojení jedné z bondovaných linek a napájení Terminátoru po Ethernetu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Radek Zajíc se profesně věnuje světu Linuxu, sítím a telekomunikacím. Snaží se rozšiřovat služby dostupné pomocí protokolu IPv6 a aktivně se věnuje popularizaci tohoto protokolu.