Hlavní navigace

Názor k článku Test Alza Officebook Core i5, část 2: software a výkon od premekv - Relativně slušným kompromisem je "U" osmijádro Ryzen. Na notebooku...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 3. 2022 12:50

    premekv

    Relativně slušným kompromisem je "U" osmijádro Ryzen.

    Na notebooku s 5800U R7, 32GB RAM a rozumným diskem jsem schopen udělat svoji denní a na výkon dost náročnou práci (IDEA a velký projekt v javě, spouštění více služeb v dockeru, vedle ještě virtuálka pro firemní VPN..) bez výrazných ústupků. Díky tomu, že je to 8jádro to docela jde. Desktop s i7 je samozřejmě rychlejší, ale už to není tak, že by mi práce na notebooku házela klacky pod nohy (tím, že kompilace nebo otevírání projektu, indeování v IDE atd. neúměrně dlouho trvá, docker compose dlouho startuje, etc.). S tím ryzenem to není tak že je to trhač asfaltu, ale je to posunuté do fáze "dá se to". Naopak - už jsem se přistihnul, že i když mám v dosahu ten desktop, raději dělám na tom notebooku, kor rozdělanou práci, větší nepohodlí by bylo syncnout si stav práce, lokální data atd.

    A skvělé na tom je právě ta nízká spotřeba. Píchnu si to USB-C na monitoru, který to v pohodě zvládne napájet. Přežiju poměrně dlouho bez nabíječky i při zátěži. A mobilita - stroj má lehce přes kilo a půl, furt s tím někde lítám, tak ta hmotnost je příjmená.

    Platforma intel mi tady nic nenabídne. 8jádro v tomto segmentu tuším neumějí. A jo, jsem asi okrajový případ :)