Hlavní navigace

TeX pro začátečníky: instalace

7. 1. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V dnešním díle našeho seriálu o TeXu pro začátečníky si představíme nejvýznamnější TeXové distribuce a povíme si, jak je nainstalovat. Nebudeme se omezovat jen na operační systém Linux, ale povíme si i o možnostech provozování TeXu na systémech MS Windows a Mac OS X.

Linux

teTeX

TeTeX je tradiční linuxová distribuce TeXu. Mezi jeho výhody patří relativně malá velikost a jistota, že váš balíčkovací systém jej určitě obsahuje. teTeX je však poněkud zastaralý, není již dále udržovaný a neobsahuje ani zdaleka tolik nástrojů a fontů jako TeX Live. Pro méně náročné uživatele ale rozhodně stačí a pro potřeby našeho seriálu bude zcela dostačující.

Jeho instalace je prostá, stačí využít schopností vašeho balíčkovacího systému. Takže například v systémech založených na Debianu jej nainstalujete pomocí:

sudo apt-get install tetex-base tetex-bin tetex-extra

TeTeX lze v převážné většině distribucí nalézt v balíčcích tetex-base, tetex-bin a tetex-extra, některé distribuce jako například Arch Linux však teTeX distribuují v jediném balíku se jménem tetex. Pokud chcete dokumentaci, bývá v balíčku tetex-doc, nicméně myslím, že s internetovými zdroji si bohatě vystačíte.

A co obsahují jednotlivé balíčky? TeTeX-bin obsahuje skripty a binárky spouštějící TeX a spřízněné nástroje, jako je například MetaFont a MetaPost. V balíčku teTeX-base naleznete například TeXová písma, makrobalíčky a styly. TeTeX-extra obsahuje některé méně často používané binárky, další písma, makra a styly. A konečně teTeX-doc, jak jsme si již řekli, obsahuje dokumentaci.

TeX Live

TeX Live je mnohem rozsáhlejší TeXová distribuce než teTeX. Distribuje se v podobě CD či DVD obrazů a zabírá stovky MB až několik GB. Jedná se o komplexní a profesionální nástroj vhodný i pro zkušené TeXové guru. Bohužel zdaleka ne všechny distribuce jej obsahují – nalézt jej můžete například v Debianu, Ubuntu a Arch Linuxu.

Je-li TeX Live přítomen ve vaší distribuci, zpravidla je distribuován v mnoha a mnoha balíčcích. Rozhodně nezapomeňte nainstalovat alespoň texlive-bin a texlive-core z metabalíčku texlive-most. Názvy balíčků se ale v různých distribucích mohou lišit.

Neobsahuje-li vaše distribuce TeX Live, můžete jej stáhnout z domovské stránky TeX Live a nainstalovat z ISO obrazu. Není to ale nejpohodlnější ani úplně nejsnazší a pokud si v shellu nejste příliš jisti, tento postup bych příliš nedoporučoval.

Windows

MiKTeX

MiKTeX-III

Nastavení MikTeXu.

MiKTeX je distribuce TeXu určená výhradně pro MS Windows. Je to vlastně balíčkovací systém obsahující správce balíčků, skrze nějž instalujete jednotlivé TeXové balíčky. U uživatelů TeXu na Windows je velmi oblíbený. Mezi jeho výhody patří propracované grafické rozhraní a modularita, umožňující instalovat jen to, co opravdu potřebujete.

MiKTeX

Synaptic připomínající balíčkovací manager MiKTeXu.

Zvolíte-li si tedy pro vaše TeXování MiKTeX, stáhněte si jej nejprve z jeho domovské stránky a nainstalujte jej. Nyní máte balíčkovací systém, z kterého můžete instalovat potřebné balíčky. Pracuje se s ním jako s jakýmkoliv jiným grafickým managerem balíčků.

TeX Live

Výše představený TeX Live je k dispozici i pro operační systém MS Windows. Návod na instalaci naleznete v manuálu TeX Live.

knihy

Chci víc!

Ještě detailněji než tento článek se instalací TeXu do MS Windows zabývá knížečka Instalace TeXu pro Windows, kterou naleznete v naší elektronické knihovně.

Další software nutný k provozu TeXu ve Windows

MS Windows je jediný běžně používaný operační systém, ve kterém nenalezneme defaultní podporu PDF dokumentů. Neobejdeme se tedy bez příslušného prohlížeče. Nejlépe bude, zvolíme-li Adobe Acrobat Reader.

Mac OS X

MacTeX

MacTeX je modifikace TeX Live pro operační systém Mac OS X. Obsahuje však více než „jen“ TeX Live – v MacTeXu dále naleznete Ghostscript, ImageMagick a grafické programy TeXShop, LaTeXiT, BibDesk, Excalibur a i-Installer. Je to klasický DMG obraz, který v sobě skrývá MPKG instalační soubor MacTeXu. Pro Mac OS X je MacTeX určitě nejpopulárnější a nejlepší volba.

Ale já nikde žádný TeX nevidím!

Pokud hledáte, kdeže vlastně ten TeX je, upozorňuji, že TeX sám o sobě nemá grafické rozhraní. Je to binárka hovící si kdesi v $PATH a čekající, až ji spustíme. Jak ji máme pouštět a co jí máme dát jako vstup, to si povíme až příště.

UX DAy - tip 2

Závěr

Po dnešním úspěšném nainstalování TeXu se v příštím díle podíváme na software určený k práci s TeXem – řeč bude především o user-friendly textových editorech, případně přímo IDE určených pro TeX.

Odkazy


Poznámka: screenshoty MiKTeXu byly přejaty ze serveru SoftPedia.com.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jakub Šťastný byl v letech 2007 až 2008 redaktorem serveru Root.cz. Mezi jeho zájmy patří Linux, programování a typografický systém TeX.