Hlavní navigace

Názory k článku Textový editor Vim jako IDE (7.část – Vim Script)

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 8. 2011 9:15

    ava (neregistrovaný)

    Vážím si těchto článků o VIM, sám mám VIM rád a často ho používám jako textový editor, kdysi jsem v něm i vyvíjel aplikace v C, C++ a Pythonu, ale říkám si, zda se v průběhu článků dostaneme k implementaci featur opravdových IDE pro VIM? Bude

    - kontextová obdoba IntelliSense? (tj. nikoliv pouze doplňování ze staticky vygenerovaného ctags souboru, ale doplňování které např. nabídne temporary proměnné v metodě kterou právě edituji, nebude nabízet věci nedostupné v kontextu kódu který právě upravuji apod.) + inline prohlížení příslušné naformátované JavaDoc/Doxygen/wha­tever nápovědy?

    - refaktoring/in­tegrace s refaktoringovými nástroji?

    - Integrovaný debugger s vizuálními inspektory proměnných, zásobníku, možností vyhodnocování výrazů, rekompilací za běhu?

    - Stromové navigátory kódu podle hierarchie tříd, metod v třídách, vyhledávání podle názvu metody, použití dané metody, přístupu k proměnné (čtení/zápis) atd..?

    - Integrace s nástroji pro Test Driven Development?

    - Integrace s nástroji pro správu a verzování kódu? (Ukaž mi všechny verze této metody v repozitáři apod.)

    Tj. především věci, které editovaným bajtům skutečně "rozumí", nepovažují jej z větší části za text, ale za reprezentaci nějakého kódu, o kterém ví co dělá, a s těmito strojově zpracovanými informacemi se snaží uživateli maximálně pomoci..

    Míra užitečnosti a možnosti podpory mnou vyjmenovaných věcí (a jistě přijdete na další z vašeho oblíbeného IDE) se samozřejmě bude lišit programovací jazyk od programovacího jazyka. Principiálně je určitě ji možné pro kterýkoliv jazyk do VIM dodělat ve skriptovacím jazyku, když se jej např. podle této série článků naučíme, ale pokud bych chtěl VIM nazývat IDE podle současných měřítek, očekával bych že již většina těchto věcí bude implementovaná alespoň pro ty jazyky, pro které se VIM jako IDE skutečně tváří. Úspora práce programátora v takovém IDE je z mé zkušenosti obrovská (prošel jsem si cestou VIM -> VisualWorks -> VIM -> IntelliJ IDEA)

  • 11. 8. 2011 14:05

    lzap (neregistrovaný)

    Ad IntelliSense - no to je preci OmniSense. Tato featura byla pridana tusim do Vim 7.0. Refaktoring se dela skvele uz v zakladni konfiguraci, ale existuji pluginy. Ostatne jako na vsechno, co tady pisete.

    Mala reklama - udelal jsem takovou konzoli, ktera se chova tak trochu jako Run/Lunch/Start v ruznych IDE. S tou si vystacim nejen pro buildy, testy, ale i pro ladeni. S Vimem to komunikuje pres D-BUS: https://github.com/lzap/vide

    No vidite, ja jsem zase po 2 letech v IntelliJ (IDEA, pak RubyMine) - oboji samozrejme s Vim pluginem - utekl zpatky k Vimu. Tohle je hodne relativni. A ne, nechci aby muj editor "rozumnel" kodu. Chci aby skvele editoval text. Kodu uz rozumim zase ja. ;-)

  • 12. 8. 2011 18:29

    camron (neregistrovaný)

    Trochu mi mluvíte z duše. Články jsou vinikající.

    V poslední době sám bojiji se sebou, protože jsem na cestě mezi INntelliJ IDEA (JAVA, Hibernate, Swing, HQL, EJBm, atd.) a VIMeme, se kterým pracuji. Něco mi říká, že i VIM (ve kterém jsem dělal malé projekty v C/C++) by mohl být cílovou stanicí.

    Jenž si pak otevřu IDEAu a zas píšu a využívám mnohých interních nastavení, knihoven, refaktorací, nápověď ke kódu, debuggeru, atd. Přijde mi, že kdybych dostal VIM nastavení jako IDEu, tak jeto paráda a sám sebe se ptám, jestli má cenu se zabývat hledáním, nastavováním VIMu do podoby IDEAy, když už IDEA existuje a frčím v ní?

    NEdovedu si ve VIMu představit, že bych zmáčknul kombinaci kláves v rozhsáhlem javovém projektu bych nalezl místa, kde je daná metoda volána, či automatické refaktorovní celého zdrojáku JAVY (přes 15000 řádků) do jiného coding JAVA standardu, apod.

    Prosím, napište mi, co si myslíte. Je to asi můj problém, protože nevím, jestli mám trávit čas nastavováním VIMu na IDEAu. Nevím, co na konci zjistím. Zda-li je VIM lepší, či horší na psaní JAVA velkých projektů.

    Díky za názor.

  • 13. 8. 2011 9:26

    ava (neregistrovaný)

    Rozhodování určitě bude subjektivní.

    Já skončil u IDEA, protože v první řadě potřebuji integrované vývojové prostředí, a až v druhé textový editor - navigace v *kódu* (nikoliv v textu) a práce s ním je pro mě důležitější než nabušit co nejvíc slov za minutu. V tom zase exceluje vim, i když IDEA díky svému inteligentnímu kontextovému doplňování (umí vim doplňovat v závislosti na kontextu se znalostí příslušného jazyka?) je pro rychlé "bušení" *kódu* také fantastická.

    Jsou lidé, kteří mají celý program v hlavě a proto potřebují hlavně textový editor, aby jej zaznamenali (skutečně). Já mezi ně nepatřím, potřebuji vývojové prostředí které mi umožní zkoumat a měnit kód, pokud možno i při editaci i za běhu, a to z různých perspektiv. IDEA mi vyhovuje víc, nepodařilo se mi nakonfigurovat (i když jsem dlouholetý uživatel) VIM tak, aby ji předčil, a ani tato série článků mě k tomu ještě zdaleka nepřiblížila.

    Mmchd, nezkoušel jsem, ale do IDEA existuje plugin, který udělá z editoru okleštěný klon VIM. Všechny další featury IDEA předpokládám zůstávají zachovány. http://ideavim.sourceforge.net/