Hlavní navigace

Těžba bitcoinu spotřebuje 30 TWh za rok, jako půl Česka nebo celé Slovensko

28. 11. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Cena bitcoinu stále raketově roste a zatím se nezdá, že by růst zpomaloval. Zároveň s tím ale přibývá lidí, kteří kryptoměnu těží a tím přispívají k její stabilitě. Má to ovšem i stinnou stránku: obrovskou spotřebu energie.

Podle výzkumu společnosti PowerCompare.co.uk má těžba bitcoinu vyšší spotřebu než 159 států. Čísla podrobně sleduje server Digiconomist, který v současné době ukazuje přibližně 30 TWh za rok. To je číslo srovnatelné s průměrnou spotřebou Slovenska, Irska nebo většiny afrických států. Bitcoin se tak už viditelně podílí na globální spotřebě elektrické energie, propálíme na něm 0,13 % světové výroby.


Digiconomist.net

Spotřeba energie při těžbě bitcoinu

Vyčíslena také byla spotřeba na jednu transakci, činí 200 kWh. To stačí na 200 pracích cyklů moderní pračky nebo na provoz běžného domu po dobu čtyř týdnů. Zajímavé je porovnat tato čísla s jinými platebními systémy. Visa například uvádí, že jedna transakce potřebuje 10 Wh energie, tedy asi 20 000× méně.

Následující mapa ukazuje 159 států, jejichž spotřeba je nižší než současná spotřeba energie potřebná k těžbě bitcoinu.


PowerCompare.co.uk

Státy spotřebující méně energie než bitcoin

PowerCompare uvádí také kompletní tabulku jednotlivých zemí, ve které se dočteme, že bitcoin má podobnou spotřebu jako Dánsko, Srbsko nebo Slovensko. Česko má přibližně dvojnásobnou spotřebu, stejně jako třeba Izrael nebo Švýcarsko.

Spotřeba navíc stále roste, jen za minulý měsíc to bylo téměř o 30 %. Kdyby spotřeba každý měsíc vyskočila o třetinu, spálili bychom v únoru 2020 všechnu světovou elektřinu na těžbu bitcoinu. Přitom se těžba stále vyplácí, protože ročně spotřebuje energie za 1,5 miliardy dolarů, ale vyprodukuje bitcoiny za 7,2 miliardy dolarů.

Taková těžba se tak dokáže sama zaplatit a ještě získáte zdarma teplo, které můžete použít pro vytápění svého malého domku.

UX DAy - tip 2

Většina těžby dnes probíhá v Číně, kde sídlí většina z šesti největších těžebních poolů. Některé odhady hovoří o tom, že Čína může až za 80 % výkonu celé bitcoinové sítě. Důvodem je tamní výrazně nižší cena za energii.

Těžení bitcoinů je ovšem jen vedlejší produkt, který má sloužit jako motivace k provozu uzlů celé sítě. Ta slouží především k ověřování jednotlivých transakcí, kdy členové sítě hlasují svým výkonem o správnosti jednotlivých finančních operací. Řeší při tom výpočetně náročný úkol, který ověřuje jejich výpočetní kapacitu a umožňuje přidávat transakce do podepsaných bloků, které společně tvoří blockchain. Za každý takto zpracovaný blok dostane těžař odměnu v bitcoinech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.