Hlavní navigace

Názor k článku Těžba bitcoinu spotřebuje 30 TWh za rok, jako půl Česka nebo celé Slovensko od Jiří Eischmann - To není první dobrý nápad. Takto dnes funguje...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 11. 2017 14:25

    Jiří Eischmann

    To není první dobrý nápad. Takto dnes funguje většina těžařů. Aby se to vyplatilo, musí mít přístup k levnému zdroji energie a ten je většinou přímo u zdroje a jako přebytečná elektřina, které se potřebuje výrobce v určitých časech zbavit. Jsou dokonce situace, kdy výrobce platí za spotřebování elektřiny. Na tomto byznys plánu existuje řada firem, které dělají různé věci, které by se za cenu normální elektřiny nevyplatili. Těžení kryptoměn je jenom jedna z mnoha.
    A hodí se na to ideálně. Člověk nastartuje servery prakticky okamžitě, stejně tak okamžitě je může vypnout. Navíc je to globální věc, kde je jedno, kde se těží, takže to těžení se může v průběhu dne přesouvat po světě podle toho, kde zrovna není špička ve spotřebně elektřiny.
    Těžení nebude mít velký dopad na životní prostředí, dokud bude využívat rezervy v kapacitě a nebude ukusovat ze skutečné kapacity, což nebude, protože za normální ceny se to těžení prostě nevyplatí.