Hlavní navigace

Thunar a BSC: šikovná dvojice souborových manažerů

16. 2. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Thunar je známým správcem souborů pro populární grafické prostředí Xfce, do kterého je velmi dobře integrován. BSC je proti tomu univerzální, jednoduchý nástroj určený spíše pro méně náročné uživatele. V dnešním díle našeho seriálu o souborových manažerech pro Linux si oba tyto programy blíže představíme.

Thunar: bůh s velkým kladivem

Thunar je pojmenován po bohu Thorovi ze se­verské mytologie, logem Thunaru je kladivo. Jde o open source správce souborů, který je určený primárně pro grafické prostředí Xfce, ale zcela bez potíží pracuje i v Gnome či Unity. Je šířen pod licencí GNU GPL a plně lokalizován do češtiny. Thunar je vyvíjen Benediktem Meurerem, je napsaný v jazyce C a využívá knihovny GTK2.

Hlavním motem aplikace je jednoduchost a rychlost, které je podřízeno vše. Pokud tedy očekáváte plejádu pokročilých funkcí, budete zřejmě zklamáni.  Přesto si myslím, že má tato aplikace v mnoha ohledech co nabídnout. Správce souborů vypadá jako klasický průzkumník, známý z Windows. V levém panelu je seznam disků a běžných složek, které urychlují navigaci, ale nijak nedovolují strukturu procházet. V horním panelu se pak interaktivně vypisuje cesta vedoucí k danému umístění, na kterou je možné kliknout a rychle se vrátit o několik úrovní nazpět.

V menu nastavení je možné zvolit základní chování aplikace. Se soubory je možné běžně manipulovat – kopírovat, mazat, duplikovat atp. Připravena je také jednoduchá maska. Tím v podstatě výčet funkcí tohoto nástroje, který je jinak velice rychlý a stabilní končí. Připraveny jsou ale přece jen dvě zásadní vylepšení, která Thunar odlišují od konkurence. Tím prvním je podpora vlastního formátu rozšíření. Díky nim jsou možné takové užitečné drobnosti jako je hromadné přejmenování, integrace příkazu pro zabalení do archivu v kontextovém menu, hromadná změna tagů u audio souborů nebo zobrazování náhledů u obrázků.

To, co ale rozhodně Thunar odlišuje od konkurence, je práce s vlastními akcemi, které umožňují velice efektivní práci v řadě oblastí. Uživatel má možnost si jednoduše nastavit vlastní akce, aplikaci zadat jejich název, popis a omezit množinu souborů, na které se budou aplikovat. Tvorba těchto vlastních akcí je jednoduchá a přitom velice účinná. Snadno lze vytvořit příkazy pro hromadný převod mp3 do ogg, pracovat s kontrolními součty, přímo tisknout textové soubory nebo třeba doc převádět do pdf.

Na rozdíl od „velkých“ nástrojů je Thunar orientovaný na to, že si jej uživatel nastaví dle vlastních potřeb a preferencí. Pokud si tedy chcete se systémem vyhrát, můžete v něm získat velice schopného pomocníka, který je ušitý na míru právě vašim potřebám. Stejně tak ale může být Thunar užitečný také pro méně náročné uživatele, kteří hledají rychlého, nenáročného a stabilního správce souborů.

Beesoft Commander: rychlý a jednoduchý

Druhým zajímavým souborovým manažerem, který je určený především pro méně náročné uživatele je Beesoft Commander (BSC), jehož autorem je Piotr Pszczolkowski. Je šířený pod licencí GNU GPL a staví na knihovnách Qt 4.3.2 (v aktuální verzi). Podle všeho je lokalizovaný, ale českou jazykovou mutaci se mi nepodařilo zprovoznit. Jde o klasický, dvou panelový file manager, kterému nechybí žádné běžně potřebné funkce.

Osobně mi hodně nezvyklé přišlo ovládání. Pokud si chcete nějaký soubor prohlédnout není možné na něj jen tak poklepat myší nebo stisknout enter. Je třeba využít klávesové zkratky F3, pomocí které umí BSC zobrazit textový soubor, obrázek nebo třeba vypsat obsah zip archivu. Obyčejné otvírání souborů ale není přítomné.

Samozřejmostí jsou běžné operace se soubory, jako je kopírování, mazání, maska nebo porovnávání. Aplikace si poradí s kontrolními součty, změnou atributů u souborů nebo vytvářením archivů. Zajímavostí je pak pokročilý vyhledávač souborů. BSC podporuje práci s více kartami (taby), což je velice příjemnou a pozitivní vlastností systému. Teoreticky by měla být přítomná možnost připojení na vzdálený server, ale mne se nezdařilo ji spustit.

Na druhou stranu jde o skutečně rychlého, jednoduchého a relativně pohodlného správce souborů, který umí pracovat s panely, což může některým uživatelům vyhovovat.

root_podpora

Závěrem

Z obou zmíněných aplikací se mi více líbí Thunar. Jde o jeden z mála souborových manažerů určených speciálně pro Xfce, což je jeho první konkurenční výhoda. Tou druhou je jednoduchost a rychlost, která je (dle mých zkušeností) nesrovnatelně vyšší než u Nautila a v Ubuntu jej místo něj mohu určitě doporučit. Přítomnost nástroje na tvorbu vlastních akcí je velice příjemná a může podstatně ulehčit práci. Zvláště pokud například zaměstnancům vhodně nastavíte aplikaci, mohou řadu úkonů dělat rychle a efektivně i bez znalosti jakéhokoli skriptovacího jazyka.

Na druhou stranu si dovedu představit také nenáročné uživatele, kterým bude vyhovovat BSC. Ostatně právě file manager je do velké míry otázkou vkusu a každému může sedět něco jiného.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.