Hlavní navigace

Tisíce družic SpaceX zajistí satelitní připojení s rychlostí až 1 Gbps

20. 11. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Skype už funguje bez registrace, Amazon svou videotéku spustí po celém světě, Tesla další gigafactory postaví v Evropě, Velká Británie má nový špehovací zákon a Metallica je opět na Napsteru.

Software a hardware

Společnost SpaceX požádala o povolení vynést na oběžnou dráhu Země celkem 4425 družic, které by měly sloužit pro globální vysokorychlostní připojení k internetu. Každý ze satelitů by měl mít propustnost kolem 20 Gbps a rychlost pro koncového uživatele by mohla dosahovat hodnoty až 1 Gbps. Možná si říkáte, že ze satelitní připojení přece má velmi pomalou odezvu. V tomto případě to tak ale nebude, protože satelity budou umístěny velmi nízko, jen cca 1200 km nad zemí. Tomu odpovídá ping cca 30 ms. Projekt mimo jiné podporuje Google. Na zahájení provozu si však budeme muset ještě počkat. S vynesením prvních stovek satelitů se počítá na rok 2019 a zprvu bude pokryta hlavně Severní Amerika. Kdy bude k dispozici globální připojení, zatím těžko odhadovat.

Komunikátor Skype od Microsoftu lze nově používat i bez registrace. Na webu služby přibyla možnost vytvořit jednorázovou konverzaci a pomocí odkazu do ní pozvat další uživatele – registrované i neregistrované. K dispozici je chat, audio a video. Potěší také možnost posílání souborů. Bohužel to vypadá, že v současnosti ve webových prohlížečích na Linuxu funguje pouze textová komunikace. Technické detaily nebyly upřesněny, ale zřejmě se využívá protokol WebRTC nebo nějaká jeho odnož. Podobným způsobem fungovala např. služba Hello, která byla donedávna dostupná ve Firefoxu.

Internet a web

Netflixu, který se stal v podstatě synonymem pro on-line video, roste velká konkurence. Amazon totiž svou videotéku Prime Video od prosince zpřístupní téměř celému světu. Podporováno není jen několik málo zemí, typicky z politických důvodů. Nakonec ale bude záležet na konkrétní nabídce, která se podle zemí může zásadně lišit. Např. i český Netlix je podstatně chudší než americký. Služba je k dispozici v rámci předplatného Amazon Prime. Podobně jako Netlix chce také Amazon hodně investovat do vlastního obsahu. Jeho vlajkovou lodí se stal motoristický pořad The Grand Tour s Jeremy Clarksonem, duchovní nástupce slavného Top Gearu. První díl už je venku a sklízí nadšené ohlasy.

Hlavní trumf Amazonu

Hlavní trumf Amazonu

Google a Facebook se chystají zakročit proti webovým stránkám, které šíří dezinformace a hoaxy. Takovými články se zejména sociální sítě plní čím dál víc. Google to chce řešit tak, že takovým stránkám zakáže využívání reklamního systému AdSense. Facebook zase zpřísní pravidla pro placenou propagaci takového obsahu, ale jinak uživatelům nebude bránit, aby hoaxy sdíleli. Na tyto a další společnosti se snesla kritika za to, že nedostatečně bránily šíření dezinformací a mimo jiné přispěly ke zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem. Mark Zuckerberg to však odmítá a tvrdí, že 99 % obsahu sdíleného na Facebooku je v pořádku.

Byznys, politika, právo

Akcionáři definitivně schválili spojení společností Tesla a SolarCity založených a vedených Elonem Muskem. Také bylo potvrzeno, že další gigafactory vyrábějící baterie, solární panely a možná i elektromobily bude postavena v Evropě. Server Space Invader potom přinesl informaci, že je horkým kandidátem Česká republika a gigafactory by mohla stát severně od Prahy. Ve prospěch naší země hovoří pozice uprostřed Evropy, kvalifikovaná a zároveň relativně levná pracovní síla a také nerostné bohatství v podobě lithia, které základním kamenem pro výrobu baterií. První gigafactory otevřená letos v létě stojí v americké Nevadě. Dle zabrané plochy jde o nejrozsáhlejší budovu světa. Moderní továrna zaujme také tím, že je šetrná k okolí a sama sebe napájí, jak jinak než ze solárních zdrojů.

Vizualizace Gigafactory 1 v Nevadě

Vizualizace Gigafactory 1 v Nevadě

Velká Británie je mezi západními demokratickými zeměmi tou, která nejvíc dohlíží na aktivitu občanů na internetu. A teď bude ještě hůř. Prošla totiž tzv. špehovací listina, která firmám nařizuje uchovávat víc dat o aktivitě uživatelů a zároveň je na žádost předávat státním orgánům. Např. poskytovatelé připojení nově musí uchovávat informace o aktivitě uživatele (zejm. navštěvované stránky) za posledních 12 měsíců. Zákon dále umožňuje hacknutí zařízení či účtů v rámci vyšetřování bez soudního příkazu. Zákon poprvé navrhla dnešní premiérka Theresa May ještě v roce 2012. Pro hlasovali hlavně konzervativci s částečnou podporu labouristů. Proti byli především liberálové.

Společnost Snap provozující Snapchat, sociální aplikaci pro posílání fotek, se chystá na burzu. Informace zatím není oficiální, ale potvrdilo ji několik spolehlivých zdrojů. Snap chce v IPO nabídnou akcie za celkově čtyři miliardy dolarů. Očekává se, že tržní hodnota společnosti bude cca 20–25 miliard dolarů. Podobně byl při IPO před třemi roky ohodnocen také Twitter, kterému se však nedaří a dnes má tržní kapitalizaci jen cca 13 miliard. Vstup na burzu by se mohl uskutečnit už v březnu, ale zatím není jasné, na které burze vlastně proběhne.

Zajímavosti / telegraficky

Tento týden byl opravdu trochu bláznivý. Kromě vstupu Microsoftu do Linux Foundation podobným způsobem šokuje zpřístupnění tvorby skupiny Metallica na serveru Napster. Právě Metallica totiž na přelomu tisíciletí iniciovala soudní spor, který zničil populární P2P síť Napster pro sdílení písniček. Značka Napster však přežila dodnes a před několika měsíci ji koupila streamovací služba dříve nazývaná Rhapsody. Ta už samozřejmě funguje plně legálně a Metallica bude dostávat tantiémy.

Napster roku 2016

Napster roku 2016

Když jsme u té historie, zastavme se ještě u ICQ, které oslavilo 20. narozeniny. Tato komunikační služba před cca deseti lety dominovala internetové komunikaci v ČR a sousedních zemích. ICQ dodnes funguje, vlastní ho ruská internetová firma Mail.ru. A dokonce je k dispozici klient pro Linux.

Internetový obchod Amazon už prodává i automobily. Zatím to ale zkouší jen v Itálii se třemi modely Fiat Panda. Proces samozřejmě není tak úplně jednoduchý, ale díky snížení počtu prostředníků jsou vozy o něco lacinější než v běžném prodeji.

Některá města dnes již zbytečné telefonní budky přetvářejí v jakési internetové kiosky. Něco podobného teď zkouší v Brně. Zatím pět budek bude předěláno na kiosky, které nabídnou hlavně Wi-Fi a možnost nabíjení zařízení přes USB. Některé také obdrží počítač s dotykovou obrazovkou. O změnu se zasadil operátor O2.

Příkazové řádce ve Windows zvoní umíráček. V poslední vývojové verzi je místo ní primárně nabízen PowerShell, který zvládne totéž a ještě mnohem víc.

Mozilla vydala další webový prohlížeč pro iOS. Na rozdíl of Firefoxu používá systémové jádro a je zaměřen na ochranu soukromí a blokaci reklam.

root_podpora

Richard Stallman zveřejnil své poznatky k dopravní službě Uber. A jak se dalo očekávat, moc jí nefandí.

V nové hře Watch Dogs 2 při hackování používáte Linux a malware instalujete pomocí apt-get.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.