Hlavní navigace

TLDR: rychlý náhled na linuxové příkazy s užitečnými příklady

29. 11. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Klasické manuálové stránky jsou neuvěřitelně dokonalým zdrojem informací a jsou obvykle tím prvním, kam se posílají začátečníci pro radu. Pokud se vám ale nechce studovat celý manuál a chcete jen rychlý přehled, zkuste TLDR.

Množství linuxových příkazů může být zejména pro začátečníka velmi strašidelné, stejně jako hromady přepínačů a komplikovaných nastavení. Vše potřebné najdete v manuálových stránkách, které pro vás zobrazí příkaz man. Občas ale potřebujete jen rychlý náhled na příkaz, krátký popis a pár příkladů. K tomu přesně je určena utilita  tldr.

Její název je známou internetovou zkratkou TLDR: too long, didn't read – česky: příliš dlouhé, nečetl jsem. Snaží se zkrátit množství informací na jednu obrazovku terminálu. Získáte tak rychlý souhrn a pak už následují příklady použití. Jak se píše na domovské stránce: Stránky TLDR jsou komunitní snahou zjednodušit milované manuálové stránky pomocí praktických příkladů.

Každý příkaz je krátce popsán a poté už následují příklady opět s popisem. Protože jsou příklady kompletní, je možné je okamžitě použít. TLDR se nesnaží kopírovat manuál, takže neobsahuje všechny parametry a nabízí jen rychlý přehled. Pokud potřebujete víc, můžete vždycky spustit  man.

Celý projekt roste na GitHubu, kde naleznete také kompletní texty TLDR stránek napsaných ve značkovacím jazyce Markdown. Přistupovat k nim můžete pomocí webového klienta nebo některého z mnoha řádkových klientů. Existuje také PDF verze všech stránek určená k tisku.

V rámci projektu je vyvíjen klient v Node.js, který nainstalujete snadno:

UX DAy - tip 2

npm install -g tldr

Pokud se vám nelíbí, můžete si vybrat z mnoha dalších: existují dvě utility napsané v bashi, klient pro Emacs a mnoho dalších v nejrůznějších podobách a jazycích. Existují i dva klienti pro Android a další dva pro iOS. TLDR totiž neobsahuje jen linuxové příkazy, ale také některé speciální kousky pro macOS, SunOS a také Windows.

Pokud chcete jen rychlý přehled, příklad a příkaz rychle použít, jsou TLDR stránky velmi užitečné. Pokud vám nějaká chybí nebo byste ji chtěli vylepšit, můžete tak učinit přímo na GitHubu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.