Hlavní navigace

Názor k článku Transakce a izolace transakcí v databázích od Miloslav Ponkrác - Já řeknu toto: Zdrojový kód MULTIPLATFORMNÍHO programu, který...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 5. 2009 23:40

    Miloslav Ponkrác
    Já řeknu toto: Zdrojový kód MULTIPLATFORMNÍHO programu, který byl přes 20 let vyvíjen, prošel rukama několika vývojových týmů – od toho bych nečekal dokonale čistý kód. Mluvím o Firebirdu. Zřejmě nečekáte, že v těch letech se vyvíjelo nad configure, a ve Windows se takto také nevyvíjí. Navíc není příliš zvykem (a hlavně v minulosti nebývalo zvykem) psát extra dokumentaci pro relativně malý projekt uvnitř vývojového týmu – což byl případ Interbase.

    Možná Vám to ušlo, ale pro jistotu bych Vám rád připomněl, že Interbase byl komerční projekt, který byl vyvíjen uzavřeně a interně. A když byl tuším někdy po roce 2000 darován Borlandem open source komunitě, dokumentace tomu odpovídala.

    Mimochodem, právě dokumentace je dokonalým důkazem neshcopnosti open source vývoje Firebirdu. Jediná rozumná dokumentace, od které se můžete odpíchnout je manuál psaný Borlandem. Nějaká ucelená a rozumná dokumentace pak od open source vývoje neexistuje, takže celkem není divu, že Firebird postupně upadá do zapomnění. A možná, že celá 28-letá historie Firebirdu dopadne tak, že o jeho likvidaci se postará až open source komunita zanedbávající dokumentaci tak brutálně, jak se to jinde nevidí.

    PostgreSQL je mladší projekt, než Firebird/Interbase, a také s multiplatformovostí měli dlouho velmi výrazné problémy. Že je kód přehlednější, když prostě natvrdo (tedy nemultiplatformně) volali UNIX api, to je celkem nabíledni spolu s mladším stářím projektu a otevřeným stylem vývoje.