Hlavní navigace

Transfusion

8. 10. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Krev, boje, překvapení, mrazení v zádech z náhlých útoků krvelačných oblud - i takto by se dala stručně charakterizovat nová předělávka na motivy staré hry Blood.

Úvod

Možná již začínáte správně tušit, o co tady vlastně jde. Ano, jak bylo předznamenáno na začátku, jedná se o plnohodnotnou One person shooter neboli 3D multiplayer střílečku z vlastního pohledu. Tato hra je postavená na Quake enginu, přesněji je to předělávka multiplayer DOS hry Blood od Monolity production, avšak ty, kteří si stále myslí, že se jedná jen o nějaký nový mód, který je nehratelný sám o sobě, musím nyní vyvést z omylu.

Hru Transfusion totiž můžete hrát buď samostatně, nebo jako přídavný mód v Quake. K tomu stačí nakopírovat soubory .pak (pak0.pak a pak1.pak) ze složky qw do Quake a spustit hru příkazem quake -game transfusion.


Instalace

Linux: V případě této hry nebude instalace nic strašného ani pro totálního linuxového začátečníka. Spočívá totiž ve stažení asi 39MB .zip archivu, poté vytvoříte prázdnou složku, do ní rozbalíte archiv se hrou a následně ji příkazem ./transfusion-glx spustíte. Pochopitelně musíte mít nainstalovány OpenGL a SDK; pokud jste již ale hráli nějakou hru vyžadující OpenGL, nemusíte si dělat starosti.

Windows: Stáhnete si .exe soubor (velikost asi 36MB) a spustíte. Instalační program vás provede primitivní instalací.

HW nároky

HW nároky této hry také nejsou nijak přehnané, hře plně postačí PII 233 s 96 MB RAM a nějakých 120 MB na vašem pevném disku (spolehlivě ale fungovala i s 64 MB RAMky – úspěšně odzkoušeno ve škole), grafické nároky také nejsou skoro žádné, v případě nouze postačí karta s 32 MB (opět zkoušeno na S3 s 16 MB – škola, běh nebyl až tak plynulý a obraz se občas trhnul, ale fungovalo to).

Hra

A nyní už konečně ke hře samotné. Po spuštění ./transfusion-glx máte na výběr následující tři typy hry:

  • BloodBath – jedná se o klasický deathmatch (všichni proti všem)
  • Team BloodBath – soupeří dva týmy proti sobě (zde je možnost nastavení tzv. friendly fire – to doporučuji, protože bez této volby se může stát, že vás týmový spoluhráč odstřelí)
  • Capture the flag – úkol je jediný, ukrást druhému týmu vlajku a donést ji na vaši základnu

Příběh…ehm, no neexistuje, příběhem se totiž v nejlepším případě nemá cenu v této hře zaobírat, protože děj je tak nenáročný, že ho pochopí i batole (pochopitelně ti inteligentnější jedinci odchovaní doma…).

Vždy se jedná čistě jen o jednu věc, a tou je zlikvidovat vše, co se ve vašem dosahu hýbe, tj. útoky protihráčů (ať již skutečných, nebo virtuálních herních botů). K tomuto účelu jste také velmi dobře vybaveni.


Zbraní je ve hře celkem 12 druhů a jsou to všechno již několikrát profláknutá zařízení (samopal, dynamit, dynamit s ovládáním na dálku, brokovnice, vidle – novinka, spray, panenka woodoo, incinerator, proximity detonator – to je něco jako dynamit, akorát že reaguje na otřesy – třeba když někdo za vámi projde, tesla kanon, napalm a další).

Ve hře pochopitelně nacházíte i různé druhy lékarniček, štítů a velmi zajímavých bonusů.

Lékárničky

  • Life Essence – přidá vašemu zdraví 20 bodů a lze je vystupňovat až na 100
  • Medicine Patch – přidá 50 a lze až na 100
  • Life Seed – přidá 100 a lze až na 100

Štíty

  • Basic Armor – přidá 50 bodů k vašemu zdraví
  • Body Armor – hodnota 100 a ochrana před střelami, granáty a následky výbuchu
  • Fire Armor – hodnota 100 a jste rezistentní vůči ohni, napalmu, spray
  • Spirit Armor – hodnota 100 a obrana před účinky panenky woodoo a life leech
  • Super Armor – 200 a kombinuje obranné vlastnosti předchozích třech štítů

Další předměty ve hře

  • Death Mask – lebka na hůlce, která vám zajistí dočasnou nezranitelnost a nejsilnější útok ve hře. Nevýhoda je, že ubírá dost na zdraví za každé použití!
  • Jump Boots – netřeba vysvětlovat, skáčete výše a dále
  • Cloak of Invisibility – plášt, který z vás udělá neviditelného nepřítele (do té doby, než vytáhnete zbraň)
  • Guns akimbo – nějaké zbraně se vám zdvojnásobí (tutéž zbraň budete mít v obou rukou – dvojnásobný účinek trvá pouze 30 sec)
  • Reflective Shots – schopnost odrážet protivníkovy střely (neplatí na oheň)!
  • Dr.'s Bag – obnoví nebo zvýší vaše zdraví na 100

Jak jsem již uvedl výše, je možnost si zahrát také proti botům – jedná se o hrou vytvořené protivníky, kterými však nemůžete vyplnit celou hru – ta si nechá vždy alespoň jedno volné místo pro připojení reálné osoby (nejčastěji z masa a krve). Tento způsob hraní bych však nedoporučoval, boti mají sice svoji inteligenci a umí docela dobře volit mezi jednotlivými zbraněmi, avšak když se jim schováte na nějaké vyvýšené místo, nenajdou vás a vy je můžete ze své pozice klidně kosit. Takže pokud máte ve svém dosahu myslící osobu na bázi uhlíku, užijete si s ní ve hře podstatně víc.


Další zajímavou funkcí je bezpochyby možnost tzv. hlasování. Ta dovoluje hráčům měnit nastavení serveru, jako jsou například typ hry, časový limit, používání cheatů apod. Meny s těmito volbami je přístupné po zadání IMPULSE 50. Komunikace při hře je čistě textová, stiskne-li hráč písmeno T na klávesnici, může začít psát.

root_podpora

Ovládání je plně přizpůsobeno pro klávesnici a nějakou tu potvůrku myšoidního charakteru.

Závěr

Na závěr by se snad dalo jen říct, že se jedná o kvalitní 3D akční hru, se kterou spolehlivě vyplníte nějaké to podzimní odpoledne. Avšak hru tohoto charakteru bych rozhodně nedoporučoval mladším hráčům.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku