Hlavní navigace

Názor k článku Tři roky s Turrisem: od výzkumného projektu ke crowdfundingu od Filip Jirsák - Nezapomeňte, že firmware dnešních routerů není maličkost na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 4. 2017 16:34

    Filip Jirsák

    Nezapomeňte, že firmware dnešních routerů není maličkost na pár řádků kódu. Často tam máte linuxové jádro (nebo nějaký jiný OS), webový server, DNS server, DHCP, firewall, NAT, často SSH server a mnoho dalších aplikací. Aby to fungovalo jak popisujete, musely by všechny tyhle aplikace být bezchybné. Uvědomte si, kolik bylo třeba za posledních 5 let bezpečnostních děr v linuxovém jádru, v SSL knihovnách, v OpenSSH. Navíc některé bezpečnostní chyby jsou i na úrovni protokolů, a pak také protokoly a algoritmy zastarávají a jsou nahrazovány novými (typické třeba pro vše související s důvěryhodností dat – TLS, hashovací algoritmy).
    U spotřebních věcí je potřeba opustit představu, že se to na začátku udělá dokonalé a pak už s tím nebude potřeba nic dělat. Naopak je nutné prosazovat, že výrobce musí danou věc po dobu životnosti zařízení podporovat a opravovat chyby.