Hlavní navigace

Tribal Trouble: problémy dvou kmenů

7. 9. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Možná patříte k části obyvatelstva, která se ráda napije, je-li důvod k oslavě. Nejspíše jste také poznali, že rána po takových oslavách nebývají ideální. Obdobně začíná i náš příběh, ačkoli jeho pokračování se pravděpodobně značně liší od vašich zážitků. Není divu. Vždyť našimi hrdiny je tlupa Vikingů.

Tribal Trouble je realtime strategií oblečenou do trojrozměrného hávu. Příběh jsem lehce nastínil v úvodu a mimo to jej prozrazuje samotný název hry. Tlupa Vikingů mírně přežene oslavu své úspěšné poslední výpravy. To by tolik nevadilo, kdyby se právě nenacházeli na moři. Ztratili se, ztroskotali a ocitli se na opuštěném ostrově. Ačkoli, přece jen ne zcela opuštěném – což se ukáže jako zásadní problém. Podobnost s fenoménem Lost je čistě náhodná. Místním domorodcům se příchozí nelíbí. Schyluje se neodvratně k válečnému konfliktu. Ostrov není dostatečně veliký pro dvě odlišné kultury. Jedna musí z kola ven.

tt 1

Čeká nás tedy žánrově typická strategie. Budování, dobývání, tvoření. Zkrátka vše, co máme na strategiích tak rádi. V hlavní nabídce se zastavíme snad jen u kolonky options. Pod touto volbou si navolíme jazyk, grafické a zvukové detaily a obecné herní nastavení. Další položky v menu se zaměřují na typ hry. Škála je opravdu široká. Tutoriál, kampaň, single i multiplayer. Co se mi na hře Tribal Trouble líbí, je fakt, že není zbytečně přehlcená. Postupně a zcela nenásilně se rozvíjíte. S veškerým ovládáním se můžete seznámit prostřednictvím tutoriálu, který vás provede šesti lekcemi. Každá část je zaměřena na jinou část. Od základního pohybu přes jednotlivé budovy, náčelníky až po neodvratný útok. Kampaně jsou k dispozici dvě. Za Vikingy nebo domorodce. Přičemž Vikingové musejí být dohráni první. V tomto případě sledujeme dějovou linii, jak se naši přátelé vypořádávají s nastolenou nemilou situací. Singleplayer funguje jako rychlá hra. Navolíte počet hráčů, typ mapy atd. a začnete.

tt 2

S jakými aspekty se ve hře setkáme? Z postaviček zde máme náčelníka, dělníky a bojovníky. Každý z nich má svou specifickou funkci. Stěžejní budovy jsou tři, obranné věže, zbrojnice a tábor. Tábor slouží k tvorbě nových jednotek, umožňuje vylepšení atd. Zbrojnice slouží jako skladiště, kasárna či produkce zbraní. Věže jsou excelentními obrannými mechanismy. Dokáží zastavit i velký šik nepřátel. Jako v každé správné strategii i zde je důležitá těžba. Ze surovin nás zajímá dřevo, kameny a železná ruda. Příjemným zpestřením je tropická drůbež, malý barevný pták vyskytující se na ostrově. Co je na nich tak zajímavého? Jejich zobák má kouzelnou schopnost. Jakmile bude použit při vrhací zbrani, způsobí odraz od oběti k dalšímu cíli. Zkráceně bychom mohli říci – útočný bonus.

tt 3

Zpracování Tribal Trouble je opravdu povedené. Sice nestaví na nejnovějším enginu, ale to vůbec nevadí. Mapu si smíte libovolně natáčet či přibližovat a neztrácí svou kvalitu. Prokreslení jednotlivých postaviček je rovněž působivé. Hudba je vhodná a chytlavá. Hratelnost je myslím vynikající, stejně jako ovládání; Tribal Trouble bychom mohli nazvat nenáročnou, co se počítače týče. Dalším kladem je možnost výběru ze dvou odlišných stran. Hra se jen tak neomrzí. Mapy jsou generovány náhodně a jejich rozlehlost je uspokojující.

root_podpora

tt 4

Pár závěrečnými větami bych strategii Tribal Trouble určitě doporučil. Máte-li rádi tento žánr, prostředí romantických ostrovů a zábavu, neváhejte. Svým šikovným herním systémem je vhodná i pro naprosté začátečníky. Inu, oslavy bývají dobré, ale potom pozor na nadcházející rána. Dejte si pozor, abyste se do podobné situace nikdy nedostali. Hodně zdaru v blížícím se konfliktu.

tt 5

Instalace neskýtá žádná nepříjemná překvapení. Ze stránek hry stáhneme 30 MB instalátor demoverze a spustíme. Jedna se o skript, který vše potřebné zařídí – v aktuálním adresáři vytvoří adresář tribaltrouble ve kterém najdete hru. Ta se spouští binárkou tribaltrouble. Pokud se vám hra zalíbí, můžete si ji pořídit za 29,95 USD, tedy asi za 600 Kč.

tt 6

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku