Hlavní navigace

TripleA: světová válka na tahy

8. 2. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oddíly bláhově připravených vojáků jsou strategicky rozestaveny na bitevní ploše. Napjatě očekávají příkazů svého vedení. Většina se konce války nedožije, ale jsou odhodláni padnout za ideje, které je snad přežijí. Výše ztrát lidských životů závisí v mnohém na správností vašeho úsudku.

Máte-li rádi strategické deskové hry a jejich počítačové adaptace, je TripleA určen právě vám. Tento titul je klonem velmi oblíbené hry Axis and Allies. S podobným typem jste se již v minulosti nejspíš seznámili. TripleA nemá singleplayer v podobě kampaně, takže detailního příběhu, jak se jednotky postupně rozlévají do Evropy a nejen do ní, se nedočkáme. Ovšem přesto, že nás žádný absurdně vykreslený generál nevede za ručičku, pochopíme vše sami. Jednou stranou jsme my, druhou nepřátelé alias ti druzí. Nám se zamlouvá jejich území a nelíbí se nám jejich názory. Diplomacie selhává, ale naštěstí máme dostatek munice, lidí a zbraní. To je ohledně pozadí bojů vše. Vítěz si pak přepíše dějiny dle libosti, jak bývá dobrým zvykem.

TripleA 1

Ačkoli chybí kampaň, je dost alternativních možností. Primárně je hra určena pro multiplayer, ať už v podobě místní či té mezinárodní sítě. Singleplayer lze hrát jako tzv. rychlou hru. Vše potřebné se navolí v hlavní nabídce. Strohá neatraktivní šedá tabulka nás přivítá po startu aplikace. V nastavení nalevo si smíme vybrat podrobnosti hry na míru. Poté klikneme na typ hry, který nás zajímá. Následuje volba stran (Američané, Rusové, Japonci,…) a jejich kvalita ovládání (buď umělá inteligence nebo přírodní člověk). Konečně se začíná dle našich dříve uvedených požadavků připravovat mapa.

TripleA 2

Jak těm bystřejším asi došlo, bitevní pole je nám odněkud známé. TripleA je strategií tahovou. Čekáte tedy na své kolo a do té doby jen útrpně sledujete politický vývoj a přesun ozbrojených sil. Každé kolo má hned několik fází. Technicko-budovatelské, bojové atd. Svět je rozdělen na jednotlivá území. Každý z dílů na mapě má určenou svou produkci jednotek. Jakmile získáte nadvládu nad celou sadou, získáte navíc bonus. Prostě řečeno, čím větší plocha, tím více jednotek. Přednostně se snažte získat výhodná území, ze kterých plynou nejvyšší zisky.

TripleA 3

Jednotky jsou poměrně rozmanité. Od obyčejných pěšáků, letadel, tankových divizí, ale také lodí, ponorek atd. Jedna bitva tak může překročit slušný časový horizont. Kromě jednotek lze postavit i továrny. Jakmile dojde k válečnému střetu, zapojí se oba hráči (napadený i útočník). Do jisté míry o vítězi rozhodne i náhoda, ale hlavní je plánování a strategie. Mapa je v základním zobrazení možná zbytečně velká, ale z toho důvodu se vpravo nahoře nachází její zmenšenina, nebo ji lze poopravit v horní liště view/map zoom. Ostatně takřka cokoli lze přizpůsobit. TripleA je vskutku flexibilní hrou.

TripleA 4

Co se týče zpracování, nachází se titul na pomezí. Neuškodily by animace, které dění na mapě oživí. Vše se jeví zbytečně statické, chvílemi až nudné, čekáte-li již dlouho na svůj tah. Tento styl se dá ale vyložit i jako snaha autorů o účelnost. Ke zpříjemnění by sloužilo i zapojení audio složky, která má prozatím dovolenou. Hra je nyní pouze v angličtině, což mírně znesnadňuje orientaci. Hratelnost je dobrá. Ovládání dokáže zajistit samotná myš.

root_podpora

TripleA 5

Chcete-li si dopřát strategický zážitek na bitevním poli světové války, máte příležitost. Zastupujte svou oblíbenou velmoc a vydejte se do zákopů. Jednotky čekají na své rozkazy. Šance jsou vyrovnané, jen důvtip vedení rozhodne o novém rozdělení světa. Bude pro vás příznivé nebo skončíte na spodní příčce oblíbenosti?

TripleA 6

Hra je napsaná v Javě a tudíž budete potřebovat Javu 5 (1.5) pro její běh – máte-li potřebnou verzi, můžete zjistit pomocí java -version. Ostatně vše se dozvíte na stránce Installing hry TripleA. Já si stáhnul zip archiv all_platforms, rozbalil a skriptem triplea_unix.sh hru spustil.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku