Hlavní navigace

Trump podepsal šmírování NSA na dalších 6 let

21. 1. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

AT&T versus Huawei a národní bezpečnost, Tails 3.4 záplatuje Meltdown, nové spínače Cherry MX Low Profile RGB, Apple přestane zpomalovat iPhony, EU si pochvaluje blokování hate speech, paměti GDDR6 a 400Mpix Hasselblad.

Apple umožní vypnout zpomalování iPhonů

Nedávná aférka kolem Applu, kdy se zjistilo, že se stárnoucím akumulátorem jsou iPhony postupem let pomalejší a pomalejší, aby udržely stejnou výdrž v provozu, má pokračování. Apple připustil, že to nebyl úplně nejlepší nápad a přislíbil možnost tuto vlastnost v nastavení vypnout. Jedním dechem ale šéf Applu Tim Cook dodává, že nešlo o žádnou tajnou praktiku, firma o ní náležitě informovala v poznámkách k vydání daných verzí aktualizací systému iOS.

Tim Cook asi nečetl úvodní pasáže Stopařova průvodce po Galaxii.

Dodejme také, že Trumpův nátlak nadále funguje, takže Apple také informoval, že v USA zřídí 20 tisíc nových pracovních míst, velké investice a díky „daňovým odpustkům“ převede do USA přes 200 miliard dolarů svých v zahraničí držených finančních rezerv. Na daních zaplatí přes 38 miliard dolarů. Dále sama firma odhaduje, že daně a celkové investice v USA ve výši 30 miliard a následné náklady na zaměstnance vyjdou Apple v průběhu pěti nadcházejících let na možná až 350 miliard dolarů.

AT&T vyškrtla Huawei Mate 10 Pro z nabídky kvůli obavám o národní bezpečnost

Americký kongres doporučil společnosti AT&T ukončení spolupráce s Huawei, jelikož dle národních bezpečnostních agentur sdílí Huawei citlivá data s čínskou vládou. AT&T tak mohla přijít o možnost podílet se na státních zakázkách. V její nabídce tak nenajdeme chytrý telefon Huawei Mate 10 Pro, který je označován za jeden z aktuálně vůbec nejlepších na trhu. Stejně tak bylo AT&T doporučeno ukončit spolupráci s Huawei na vývoji 5G sítí.

Ve stejné době kongres vydal nařízení, které zabraňuje vládním agenturám pracovat s čínskými společnostmi.

Huawei ve věci reagovala prohlášením, že sama její technologie nepřichází s žádnými zabudovanými nástroji pro přístup k americké komunikační infrastruktuře. Její vybavení přitom využívá 45 z 50 největších světových poskytovatelů mobilních připojení.

Absence Huawei Mate 10 Pro v nabídce AT&T pochopitelně neznamená nedostupnost telefonu u jiných prodejců.

Tails 3.4 záplatuje Meltdown a částečně Spectre

I patrně nejbezpečnější linuxová distribuce Tails přichází v nové verzi s opravami souvisejícími s chybami Spectre a Meltdown. Srdcem nové verze 3.4 je jádro 4.14.12, které opravuje Meltdown a (pouze částečně) řeší také Spectre. A jak tvůrci dodávají, také několik dalších bezpečnostních chyb. Ty se týkají třeba Samby, FFmpeg, OpenSSL, GIMPu atd.

Další drobnosti jsou též opraveny, nicméně jako hlavní se opravdu jeví opravy, které přišly s novou verzí jádra. Příští vydání 3.5 je naplánováno již na 23. ledna, počítá se zde s Firefoxem 52.6 – této ESR řady se hodlá Tails držet až do chvíle, kdy vyjde Firefox 60 ESR (první Tails s šedesátkou tak bude 3.9 koncem srpna). Podrobnosti budoucích plánů shrnuje web projektu, k dispozici je též přehled jednotlivých plánovaných novinek ve vývoji.

Cherry představila zmenšené spínače MX Low Profile RGB

Na trhu nejzastoupenější typ „mechanických“ spínačů pro klávesnice má novou variantu. Společnost Cherry představila spínače se sníženým profilem, které míří na trh nejprve v populární variantě Red, tedy v podobě spínače s lineárním chodem a bez hmatové odezvy stisku / rozepnutí.

UX DAy - tip 2

Cherry MX Low Profile RGB
Autor: Cherry

Cherry MX Low Profile RGB

Oproti dosavadním spínačům se liší výškou sníženou o 35 %, konkrétně z 18,5 na 11,9 mm – půjde tak s nimi konstruovat klávesnice více odpovídající představě o slovu „nízkoprofilová“. Způsob, resp. dráha sepnutí spínače je prakticky totožná, pouze je zkrácena její celková výška z 4,0 na 3,2 mm (přičemž k sepnutí dojde po 1,2 mm) . Nadále jsou zde pozlacené kontakty, životnost spínačů je opět udávána na hodnotě 50 miliónů sepnutí. K nasvícení spínače jsou použity SMD LED, počítá se opět s konfigurovatelným 24bit RGB podsvícením klávesnic. Varianta Red vyžaduje k sepnutí pro Red typickou sílu 45 cN.

Jednou z prvních klávesnic nesoucích tyto spínače, bude Ducky Blade Air.

Krátce

  • Standard pamětí pro grafické karty GDDR6 vstupuje na trh. Samsung ohlásil zahájení výroby 16Gbit (2GB) čipů s 32bit sběrnicí, což umožní na ke grafickým čipům s 128–192–256bit paměťovým rozhraním osadit celkově 8–12–16 GB paměti. Samsung využívá vlastní 10nm FinFET výrobu, čipy dosahují rychlosti 18Gbit/s při napětí 1,35 V (GDDR5 využívaly 1,55 V). Konkurenční Hynix ve svém katalogu změnil stav 8Gbit GDDR6 čipů na „dostupné“, přičemž nabízí 10, 12 a 14Gbit/s varianty (kromě 1,35V také úspornější 10 a 12Gbit/s s napětím pouze 1,25 V). Vedle pamětí typu HBM2 (HBM3 jsou nyní ve vývoji) jde konečně o další nový typ grafických pamětí dostupných výrobcům karet.
  • Po čtyřech měsících přichází nová verze Parted Magic 2018_01_08. Předchozí vydání označují autoři za velmi úspěšné, takže se tentokrát nepouštěli do žádných velkých novinek, pouze došlo na nové jádro 4.14.11 + X.Org Server 1.19.6 + MESA 17.2.8, nový balík e2fsprogs 1.43.8 a další nástroje. Parted Magic má vlastně jen jednu nevýhodu: lze jej pouze zakoupit (11 dolarů za stažení dané verze či 49 dolarů roční předplatné), což je trochu moc s ohledem na všechny volně dostupné alternativy.
  • Hasselblad vylepšil svoji 100Mpix středoformátovou zrcadlovku o vícenásobné snímání. Model H6D-400c MS používá posuv snímače a 6 dílčích expozic, ze kterých skládá celkově 400Mpix fotografie. Doplňme, že Sony už před časem představila nástupnické snímače pro střední formát, kterým vévodí 150Mpix typ, s nímž by tento Hasselblad fotil v celkově 600Mpix rozlišení. Hasselblad H6D-400c MS vyjde na 40 tisíc €.
  • I v roce 2017 pokračoval pokles prodeje fyzických nosičů ve prospěch streamovacích služeb, navzdory už ukotvené existenci 4k formátu UHD Blu-ray.
  • Americký prezident Donald Trump podepsal nařízení prodlužující shromažďování dat Národní bezpečnostní agenturou (NSA) o dalších 6 let.
  • Gigant Disney chystá na příští rok vlastní streamovací službu. Aby vše proběhlo co nejlépe, stává se novým viceprezidentem dceřiné společnosti BAMTech Media, která věc pro Disney realizuje, Kevin Swint. Ten dříve pracoval v Apple na iTunes a v Samsungu na Milk Video.
  • Dle vyjádření EU (a komisařky Věry Jourové) se sociální sítě zlepšují v blokování nenávistných komentářů (hate speech). Do 24 hodin od publikování je smazáno 70 % takových textů, což představuje velké zlepšení oproti starším číslům. V roce 2016 se totiž velké firmy jako Facebook, Twitter, Microsoft či YouTube připojily k příslušnému kodexu Evropské unie a jsou stále efektivnější v jeho naplňování. Tak to bychom měli, nyní už chybí jen připravit novou revizi jazyka, aby thoughtcrime – pardon – hate speech nebylo možné pokud možno ani vyslovit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.