Hlavní navigace

Turris Lite bude stát do 200 dolarů, pomůže s ním Jablotron

17. 6. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Sdružení CZ.NIC a společnost Jablotron, renomovaný výrobce a dodavatel zabezpečovacích systémů, se rozhodly společně vyvíjet produkty pro bezpečné ovládání chytré domácnosti. Obě organizace spolupráci představily na včerejší tiskové konferenci. Základem projektu je router Turris, který funguje jako bezpečnostní sonda.

Projekt Turris asi není třeba zdlouhavě čtenářům serveru root.cz představovat. Psali jsme o něm již několikrát:

Pro rychlé připomenutí: Projekt Turris vznikl v roce 2013 a jeho cílem je pomáhat uživatelům s ochranou domácí sítě pomocí speciálního routeru. Ten kromě funkcí běžného domácího routeru umí mimo jiné analyzovat provoz mezi Internetem a domácí sítí a identifikovat podezřelé datové toky. Jejich detekování způsobí zaslání reportu na centrálu Turrisu, kde dojde k porovnání dat z vícero routerů a v závislosti na tom, se stanoví závažnost incidentu. V případě, že je vyhodnocen jako útok, je vytvořena aktualizace a distribuována do celé sítě, do všech routerů Turris.

Zařízení běží na systému Turris OS, což je upravený OpenWRT, což je upravený Linux. Software a hardware je open source, resp. open hardware, takže na nich může kdokoliv postavit něco svého.

V současnosti je do projektu zapojeno přes 1 000 uživatelů Internetu z České republiky i ze zahraničí. V blízké době rozšíří tuto skupinu uživatelů další tisíc zájemců o účast v projektu, kteří budou moci využívat novou verzi routeru (1.1).

„Již při zahájení projektu Turris jsme věděli, že náš speciální router může být využit rovněž jako centrální zařízení domácnosti, které bude moci řídit připojení různých čidel a měřidel k Internetu,” popisuje záměr sdružení CZ.NIC jeho výkonný ředitel Ondřej Filip. „Projekt Turris chceme posunout dál, proto jsme se dohodli se zástupci společnosti Jablotron, s níž nyní otevíráme další kapitolu našeho projektu, a to směrem k takzvanému Internetu věcí.“

CZ.NIC na tiskové konferenci informoval o verzi routeru Turris 2.0 alias Lite, která bude na rozdíl od předchozí verze komerčně dostupná. Bude se jednat o nejvýkonnější domácí router na trhu s kvalitní Wi-Fi, SATA portem, možností rozšíření o modul pro připojení optického kabelu a slotem pro SIM kartu, která může být využita pro záložní spojení přes mobilní síť nebo jako hlavní konektivita. Součástí bude podpora ochrany a připojení různých čidel či měřidel v domácnosti od společnosti Jablotron. Cena verze Turris Lite by se měla pohybovat v rozmezí 100 až 200 dolarů (autoři původně slibovali méně než 100) v závislosti na konfiguraci a na trhu by se měla objevit na přelomu roku.

Předregistrace jsou dostupné na lite.turris.cz.

Tiskova konference CZ.NIC and Jablotron
Autor: Michal Strnad

Ukázka routeru Turris

Jablotron pro spolupráci na zajímavých projektech vytvořil nový tým nazvaný JABLOTRON PROJECTS. Ten kromě CZ.NIC spolupracuje například s ČVUT a jeho eClubem. „Role Jablotronu v projektu s CZ.NIC je primárně vyrobit zařízení a snížit cenu použitých komponent,“ řekl Alan Fabik. Firma navíc disponuje širokou nabídkou detektorů a bezpečnostních řešení. „Součástí projektu je také cloudová aplikace, na které pracujeme v Jablotronu už zhruba pět let. Dále máme po světě k dispozici armádu montážních specialistů, kteří umí systém nainstalovat,“ dodal.

„Chceme ale, aby projekt zůstal otevřený, neusilujeme v Turrisu o žádnou exkluzivitu,“ konstatoval Fabik. Jablotron investuje do spolupráce řádově miliony korun. „Jsme přesvědčeni, že přínosy převýší náklady,“ dodal.

V rámci první etapy společného projektu dojde k výběru stovky turristů (uživatelů Turrise), kteří budou osloveni, aby otestovali zařízení, přinesli zajímavé aplikace a zkritizovali prvky použitého systému.

„První fáze spolupráce začne v červenci tohoto roku a potrvá do konce září. Nejlepší návrhy oceníme hodnotnými cenami. Věříme, že získáme velmi zajímavé podněty, stejně jako tomu bylo při testování našeho routeru,“ upřesňuje Ondřej Filip.

root_podpora

Záznam z tiskové konference je ke shlédnutí níže:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Michal Strnad pracuje ve sdružení CESNET, provozující národní síť vědy a výzkumu, Akademii věd České republiky a jako redaktor na serveru Root.cz. Kromě počítačů rád běhá, kuchtí a čte vše, co se mu dostane pod ruku.