Hlavní navigace

Tux Commander: souborový manažer z české dílny

21. 12. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pokud stále ještě hledáte jednoduchého, rychlého a přehledného správce souborů a nezáleží vám příliš na vzhledu, pak aplikace Tux Commander od Tomáše Bžatka může být zajímavou volbou. Nabízí hlavně základní funkce, pohodlnou práci v síti nebo jednoduchou manipulaci se soubory na vašich discích.

Ne vždy je potřeba aby program nabízel maximální množství funkcí a vytříbený vzhled. Pro řadu uživatelů je mnohem důležitější, že zvládá právě ty činnosti, které potřebují oni a zda je možné si vše pěkně nastavit tak, aby aplikace fungovala z jejich pohledu optimálně. Ostatně ruku na srdce – komu by na psaní nestačil místo robustního Writeru AbiWord, který startuje rychleji, zabírá méně místa v paměti i na disku a pro drtivou většinu úkolů poslouží stejně dobře?

A právě tyto skupiny uživatelů se snaží oslovit Tux Commander, který se ani v nejmenším nesnaží přiblížit nástrojům jako je robustní Windows Commander, ale snaží se být rychlým a jednoduchým pomocníkem, který zastane většinu běžné agendy.

Tux Commander

Nástroj, který si dnes blíže představíme je Tux Commander, za kterým stojí Tomáš Bžatek a jehož poslední verze pochází již z roku 2009. existuje v překladu do řady jazyků a přítomná je také česká mutace. Licencován je pod GNU GPL a již na první pohled je jasné, že prim bude hrát především jednoduchost a rychlost. Vzhledem GUI se totiž vrací nějak do poloviny devadesátých let. Přesto přes všechno výše řečené je zajímavé, že integrace do Unity je zcela bezproblémová, běh stabilní a výkon dostatečný.

Pokud jde o základní práci se soubory, pak je možné mimo základní manipulace pracovat s kontrolními součty, soubory rozdělovat a spojovat, měnit jejich oprávnění či příslušnost ke skupinám. Samozřejmostí je také práce s odkazy. Tux Commander disponuje také podporou záložek na oblíbené adresářové cesty nebo možností uložit aktuální pozici, ke které je možné se vrátit.

Přítomné jsou také nástroje pro vyhledávání nebo označování souborů včetně podpory masky či inverzního výběru. Připravený je také terminál a příkazový řádek, kterých lze využít. Jako grafická nástavba terminálu, která vám podá přehled o tom, co je v adresáři přítomné a umožní pracovat se dvěma okny je tedy program téměř ideální. Je možné si měnit způsob zobrazení položek v okně nebo si nechat zobrazit také skryté soubory.

Zajímavá je také podpora síťových přenosů, kde je na výběr z FTP, SMB, SFTP a WebDAV (v šifrované i nešifrované variantě). Správce přenosů se chová korektně a není mu v zásadě co vytknout. Aplikace podporuje také zásuvné moduly, pomocí kterých je možné například procházet archivy jako obyčejné složky.

Poněkud sporné je nastavení výchozích aplikací pro spouštění jednotlivých tipů souborů. To je nutné provést kompletně ručně, což sice zajistí maximální korektnost, ale není to příliš uživatelsky pohodlné. Velice slušná je naopak možnost využití klávesových zkratek. V oblasti nastavení nenalezneme nic překvapivého – je možné si nadefinovat výchozí prohlížeč či editor, některé chování systému nebo barevné schéma, druh písma.

Z pokročilejších funkcí pak zaujme práce s více kartami, což je záležitost velice příjemná a práci usnadňující. Pokud k ní přidáme používání záložek, jde o kombinaci skutečně dobře použitelnou, která zvyšuje komfort práce.

UX DAy - tip 2

Vzít či nechat být?

Pokud hledáte opravdu jednoduchý a rychlý nástroj, který bude dobře použitelný, stabilní a česky, pak je Tux Commader program, který byste měli vyzkoušet. Nenabízí sice komfort Krusanderu ani širokou paletu funkcí, ale především ve spojení s terminálem dokáže skutečně hodně. Práce s připojeními ke vzdáleným serverům je na dostatečné úrovni, stejně tak možnost pracovat s víc kartami současně patří k nadstandardu.

Pro začátečníky půjde ale spíše o nástroj méně použitelný. Nevýhodou je, že vývoj ustrnul, takže se nové verze zřejmě v nejbližší době nedočkáme. Chybí tak některé modernější nástroje jako je synchronizace složek, integrovaný prohlížeč obrázků nebo možnost přímého zápisu dat na optický disk. Přesto si myslím, že si pozornost jistě zaslouží. Jeho nejbližšími konkurenty jsou především Gnome Commander a správce Xfc. Právě s nimi bude bojovat o velice podobný segment uživatelů.  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.