Hlavní navigace

Tuxánci: předělávka slavných Bulánků

30. 3. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Snad zášť a zloba vplížily se do poklidné říše národa usměvavých tučňáků? Bratrovražedné souboje se kvapem šířily zemí a hřejivý nevinný úsměv byl brzy nahrazen jizvami boje. Nejen na těle, nýbrž i bolestivějšími na duši. Rudá barva přidala se k černé a bílé. Již nic nebylo jako dříve. Pravda či fikce?

Tuxánci vznikli s očitou inspirací české dnes již legendy Bulánci. Tohoto faktu bychom si nejspíše všimli, i kdyby jej autoři neuváděli. První shodné aspekty vidíme již v názvech projektů. Jedná se o multiplatformní hru šířenou pod licencí GNU GPL. Psaná je v programovacím jazyce C.

Tuxanci 1

Jednou z častých otázek bývá, zda je opravdu vhodné dělat remake takřka kultovních her? V minulosti se to často ukázalo jako propadák, který si vysloužil pouze kritiku. Zatím to na pesimistické závěry naštěstí nevypadá. Původní hru Bulánci je asi zbytečné představovat. Slavná a zábavná hra zabijáckých polštářů vzešla z klávesnice SleepTeam Labs. Velmi povedená fiktivní historie, hudba, grafika, hratelnost, prostě jakost první třídy. Shromáždila kolem sebe velký okruh lidí až takřka kult. Tuxánci jsou zatím projektem v mladším stádiu vývoje. Rád se nechám překvapit, s čím vším přijdou a jak nás překvapí.

Oč tedy kráčí? Historický podklad je historicky ztracen v historii věků. Čili pouze hádáme, co předcházelo nynější bouřlivější situaci. Princip je prostý. Dva tučňáci plni nadějí a odhodlání vejdou do jedné z arén. Šťastnější z ní také vyjde, osud druhého upadne v zapomnění. Po spuštění hry Tuxánci se objevíte ve skromné hlavní nabídce. Naskytla se možnost pojmenovat si nějak drsně své bojovníky. Na další obrazovce si ještě zvolíte mapu. Nyní jsou k dispozici dvě. Veselá a hravá mýtinka v lese nebo potemnělé skladiště s náležitými dekoracemi. Dodám ještě, že na první obrazovce se nachází seznam největších a nejudatnějších tučňáků. Dostat se na tabulku by se mělo stát vaší hnací silou. Proto je důležité nemilosrdně odstřelit své druhy.

Když už jsme u zabíjení, tak si přiznejme, že svými křídly by toho moc nesvedli. K dispozici jim tak bylo poskytnuto účinnějších hraček. Základem je obyčejná pistole. Pět nábojů a vcelku krátká doba nabíjení budí respekt a nehodí se ji podceňovat. Ostatní zbraně se nenabíjejí. Jakmile vyčerpáte jejich střelivo, přepne se zpět na primární. Z dalšího arzenálu jmenujme bomby, brokovnice a kulomet. Liší se hlavně rozptylem, dostřel je neměnný – celá hrací plocha. Každou získanou zbraň je možno pětkrát použít. Škoda je, že mezi nimi nelze přepínat. Seberete-li další, předchozí se anuluje. Jednou z výhod originální hry byla bezproblémová hratelnost. Ani zde není nač si stěžovat. Je to způsobeno také dobrým a lehkým ovládáním.

Tuxanci 2

Hráč 1 – v hlavním menu vlevo ; Hráč A – logicky napravo

[W]; [Šipka nahoru]  – I pomyslel si, což jít nahoru?
[S]; [Šipka dolů]  – Nebo dolů?
[A]; [Šipka doleva] – Kde jen může být? Třeba vlevo.
[D]; [Šipka doprava]  – A když se vydal nakonec doprava,
[Tab]; [r-ctrl] – tak ho dostihla kulka oponenta.

Už jsme rozebrali téměř veškeré aspekty hry. Zbývá se ještě podívat na zpracování. Ke jejich vzoru Tuxánkům ještě pár kroků chybí. Vykročili však velmi dobře. Zatím nemůžeme hovořit o skvělém hudebním doprovodu, ani o grafice, která bere dech. Ale ani Bulánci to vše neměli od začátku. Hratelnost a ovládání jsem již zmínil výše a tam můžeme být nadmíru spokojeni. Zamrzí spíš, že chybí počítačový oponent, možnost hry po síti, více hráčů a další věci, jež by zajisté potěšily a zároveň ulehčily šíření Tuxánků.

root_podpora

Tuxanci 3

I přes zmíněné absence hru rozhodně doporučuji. Je na vás, zda si ji stáhnete hned či nedůvěřivě počkáte na další rozšířenou verzi. Dobrou zábavu a úsměv na tvář přinesete i v tomto stádiu. Nezbývá mi, než vám popřát hodně štěstí, málo soucitu i výčitek a přesnou mušku. Nechť lov započne.

Tuxanci 4

K dispozici jsou zdrojové kódy i binárka pro Linux – a tu jsem zvolil. Pro instalaci stačí ze stránek hry stáhnout archiv pod nápisem Tuxanci 0.08 (Linux), rozbalit a spustit binárku tuxanci. Na stránkách jsou i nějaké ty balíčky a verze pro Windows. Hra využívá knihoven SDL, SDL_image, SDL_ttf a SDL_mixer.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku