Hlavní navigace

TuxMathScrabble: klasika a matika

8. 6. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V dnešní recenzi opět jednou navštívíme kouzelnou zemi pod nadvládou čísel. Matematické operace a čísla se pro nás stanou hlavními zbraněmi v dramatickém souboji se samotným Tuxem. Dokážeme jej svou prozíravostí a chladnou logikou přemoci? V jaké disciplíně a s jakými pravidly? Více už v dnešním článku.

TuxMathScrabble je výstižný název, jenž prozrazuje vlastně vše, a přesto nemáme jasnou představu, co nás čeká. Scrabble pravděpodobně znáte. Oblíbená desková hra, ve které je vaším úkolem z písmen skládat smysluplná slova. Čím jste šikovnější, tím vyšším počtem bodů jste odměněni. Na obrazovky počítačů byla zpracována v nepřeberném množství variací. S podobou matematického scrabble jsem se ovšem setkal poprvé. Střet to byl velmi zajímavý a v mnoha ohledech i poučný.

TMS 1

Pravidla jsou v podstatě totožná s klasikou, ale namísto písmenek máte k dispozici matematické operace a čísla. Obojí umisťujete na hrací plochu tak, aby sestavená rovnice byla správná. Neboli pravá strana rovnice se musí bezpodmínečně rovnat levé. V souboji proti sobě nastoupí zmiňovaný vyzývatel Tux a geniální kuřátko alias vy. Utkání to je rozhodně zajímavé. K dispozici jsou čtyři stupně obtížnosti. Možná zbytečně mnoho vzhledem k tomu, že rozdíly mezi nimi nejsou tak závratné. Samozřejmě ale nějaké rozdíly jsou. V první nalezneme pouze plus, mínus a jednociferná čísla. Ve čtvrtém již cifry dvojnásobné (ačkoli zdaleka ne do devadesáti devíti) a operace násobení a dělení. TuxMathScrabble byl pravděpodobně utvořen pro menší děti, ale s tímto tvrzením bych zásadně nesouhlasil. Sami poznáte, jak rychle se zapotíte při tvorbě rovnic a kolikrát vám bude suše oznámeno, že váš výpočet je nesprávný. Správnost matematických poznatků si tedy mohou odzkoušet i starší.

TMS 2

Podívejme se však na hru samotnou. Pěkně postupně od hlavní nabídky. Ta je hned na první pohled prostá. Zvolit si zde můžeme jednu ze zmíněných obtížností, podívat se na about, kde se popravdě nic moc nepíše, nebo kliknout na login. Zbytek je v tuto chvíli nepoužitelný. Pokud nic nepodniknete, spustí se automaticky ukázková partie. V ní to oba panáčci celkem rozjíždí. Nezbývá tedy, než se volbou login posunout dále. Buď si založte vlastní účet (admin), nebo se přihlašte coby host (guest). Poté potvrďte. Mimochodem poslední šance se boji vyhnout. První tah je na vás. Neexistuje nic jako časomíra, takže si přemýšlejte dle libosti. Hrací plocha má neměnné rozměry. Na rozdíl od klasického scrabble bychom marně hledali bonusová políčka znásobující hodnotu rovnice či jen karty. Zde bych se zároveň zmínil o záporu TuxMathScrabble. Předem nemáme tušení, jaká je hodnota karet. Časem nám sice dojde, jak jsou asi bodovány, ale přehledná tabulka by byla namístě. Vždyť o skóre jde v první řadě. Když už je o něm zmínka, tak vězte, že se nachází v levém horním rohu. Své kolo můžete buď přeskočit tlačítkem skip nebo ukončit po tahu tlačítkem okay.

TMS 3

Zpracování je stejné jako hlavní nabídka. Prosté. Animace obou postaviček je sice ne na vrcholné úrovni, ale úsměvné. Tux neztrácející úsměv, grimasy při přemýšlení a bezradné kuřátko jsou roztomilé. Chvíle kdy po desetiminutovém tahu přijde Tuxík a za ti vteřiny vás trumfne, jsou skvělé. Zvukový doprovod vybízí sice spíše k vypnutí bedniček, ale třeba je to jen subjektivní pocit. Při položení správné rovnice se navíc roztančí na ploše malí tučňáci. Kartičky se dají vyměnit trikem, když je na hrací ploše přeložíte jinou. Nevím, zda je to schválně, ale hodí se to. Hratelnost i ovládání jsou bez problémů.

root_podpora

TMS 4

Jsem toho názoru, že coby originální klon scrabble a jako logická hra splňuje TuxMathScrabble všechny podmínky, které si kladl. Kulhá ve zpracování, ale to se dá překousnout. Přináší něco tak triviálního a zároveň zábavného. Pro milovníky Tuxe takřka povinnost. Hodně štěstí v zemi čísel.

Pro instalaci je na stránkách připraven 2,3 MB balíček; ten stačí rozbalit a jako root spustit setup_tuxmathscrabble.py (přípona napovídá, že jde o Python). Po instalaci se hra spouští příkazem  TuxMathScrabble.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku