Hlavní navigace

Týden ve zkratce: IBM a AMD podpořily open-source

16. 9. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V tomto týdnu jste se mohli dočíst o tom, že se počet uživatelů desktopového Linuxu za poslední dva roky zdvojnásobil. Tento pozitivní výsledek je způsoben také zájmem ze strany velkých firem. Na vývoji OpenOffice.org se aktivně začala podílet firma IBM a AMD konečně zveřejnilo specifikace grafických karet ATI.

Růst Linuxu, IBM a AMD

Ačkoliv se zdá, že zastoupení Linuxu na desktopech už léta stagnuje, opak je pravdou. Přinášíme vám čísla a grafy, které dokazují, že se uživatelská základna desktopového Linuxu za poslední dva roky zdvojnásobila. Čísla mají rostoucí tendenci a podíl linuxových desktopů zřejmě proto i nadále poroste.

Petr Krčmář: Počet linuxových desktopů se za dva roky zdvojnásobil

Společnost IBM oznámila, že se přidá k vývoji OpenOffice.org. Stane se součástí vývojářské komunity a bude přispívat jak kódem, tak i svými zdroji. Konkrétně hodlá firma vyčlenit 35 vývojářů z čínského vývojového centra, kteří budou pracovat výhradně na vývoji OOo.

Petr Krčmář: IBM se přidá k vývoji OpenOffice.org

IBM je už dlouho aktivním propagátorem formátu Open Document Format. Doposud se ale nijak aktivně nepodílela na vývoji ODF nebo OpenOffice.org. Poté, co společnost oznámila, že se přidává k oficiálním vývojářům OpenOffice.org, se ve světě tohoto otevřeného balíku změnilo jen málo. Ale něco přece jen…

Vojtěch Bednář: OpenOffice.org s IBM: Nová cesta kanceláře?

Společnost AMD nedávno oznámila, že hodlá uvolnit kompletní specifikace ATI karet, aby bylo možno vytvořit plnohodnotné open-source ovladače. Na anglickém X Developer Summitu nyní Matthew Tippett a John Bridgman z AMD informovali o dalších podrobnostech. Podle nich nebudou specifikace zatíženy žádným omezením v podobě NDA, takže informace budou skutečně dostupné všem.

Petr Krčmář: AMD: specifikace grafických karet zcela veřejné

Ačkoliv to už po letech bombastických oznámení zavánělo opět jako plané sliby, společnost AMD tentokrát své slovo dodržela a skutečně uvolnila specifikace grafických karet ATI – konkrétně čipů RV630 a M56.

Petr Krčmář: AMD uvolnilo první specifikace grafických karet

Nejčtenější zprávičky

Slashdot popisuje případ, při kterém se prodejce počítačů zachoval naprosto absurdně a odmítl opravit hardwarovou závadu notebooku jen proto, že na počítači byl nainstalován Linux.

Petr Krčmář: Prodejce odmítl opravit notebook kvůli Linuxu

Na známém českém blogu La Trine vyšly dva články, zabývající se možností hromadného „DoS útoku“ na internetové bankovnictví České spořitelny. Autor vychází z toho, že se přihlašovací systém automaticky zablokuje, pokud uživatel zadá třikrát nesprávné heslo.

Petr Krčmář: Jak jednoduše způsobit kolaps e-bankingu

Linux.com si vzal na mušku srovnání nejvýznamnějšího OSS textového procesoru OpenOffice.org Writer ve verzi 2.3 s nejvýznam­nějším proprietárním textovým procesorem jímž samozřejmě je MS Word. Pro srovnání byla použita aktuální verze MS Word 2007. Dle autora vítězí Writer například v lepším uživatelském rozhraní, stylování, layoutu stránky nebo poznámkami pod čarou. Naproti tomu Word disponuje propracovanějšími šablonami nebo lepšími křížovými referencemi.

Jakub Šťastný: Jak si vede OpenOffice.org Writer v porovnání s MS Word?

Tým vývojářů projektu KDE přepracoval harmonogram, podle kterého bude vydávána nová verze KDE 4.0. První zveřejněnou součástí bude KDE Development Platform a dočkat bychom se měli už 30. října. Tento balík obsahuje například kdesupport, kdelibs, kdepimlibs a kdebase/runtime. Finální vydání kompletního KDE 4 je naplánováno na 11. prosince 2007.

Petr Krčmář: Časový harmonogram pro KDE 4 byl přepracován

Na serveru Lupa.cz vyšel článek o chystaných novinkách ve Firefoxu 3.0. Zlepšena bude bezpečnost například díky novému malwarovému filtru, inteligentnější doplňování adresy, byla přidána možnost individuálního nastavení prohlížeče pro jednotlivé stránky, zoom celých stránek včetně obrázků a layoutu, a podstatným způsobem bylo též zapracováno na správci stahování.

Jakub Šťastný: Co pro nás chystá Firefox 3.0?

Vojtěch Bednář vydal v nakladatelství BEN novou knihu s názvem „Linux na firemním PC“. Kniha je, na rozdíl od běžných linuxových knížek u nás, určena především manažerům, kteří ve firmách rozhodují o nasazení operačních systémů a nákupu software.

Petr Krčmář: Nová česká kniha: Linux na firemním PC

Nedávno jsme vás informovali o úpadku komunity okolo systému QNX. Společnost, která tento zajímavý software vyvíjí, zřejmě zareagovala zcela správně a rozhodla se uvolnit zdrojové kódy. Zároveň byl spuštěn nový komunitní web a do vývoje by se tak měli zapojit nejen jednotlivci, ale také university a další instituce.

Petr Krčmář: QNX je nyní open source!

Výběr z blogů

Konečně se mi podařilo přemigrovat poslední důležitou službu z našeho starého serveru na nový. Tou mission critical službou je poštovní server.

Joe blog: Přechod na ubuntu III (pošta)

Nedávno mi padla do oka kniha Buzzmarketing. Přimějte lidi, aby o vás mluvili. Autorem je Mark Hughes a knihu v českém překladu vydal Management Press. Buzz marketing (též Word of mouth marketing) lze zařažit k moderním formám jako je Viral marketing nebo Guerrilla marketing.

Blog Martina Hassmana: Buzzmarketing aneb když o vás i mouchy bzučí

root_podpora

Pokud si chcete vyzkoušet Mandrivu 2007.1 s Firebirdem 2.0.1, připravili jsme pro vás Live CD které vedle Firebirdu v architektuře Classic obsahuje i administrátorské nástroje Flamerobin a IBWebAdmin, a konektivitu pro Python KInterbasDB.

Blog Pavla Císaře: Mandriva Live s Firebirdem

Byl pro vás článek přínosný?