Hlavní navigace

Týden ve zkratce: Microsoft chce Yahoo

10. 2. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Ani tento týden není o novinky nouze. Největší z nich jistě je štědrá nabídka Microsoftu na odkoupení společnosti Yahoo. To však v open source komunitě vyvolává značné rozpaky – Yahoo podporuje velkou řadu open source projektů, co s nimi bude, pokud bude Yahoo vlastnit Microsoft?

Webové dění

Že má Microsoft zálusk na Yahoo, není žádným tajemstvím, právě naopak – zpravodajské portály poslední týden snad o ničem jiném nehovoří. Jistý dopad by však případná akvizice měla i na open-source komunitu. Yahoo totiž podporuje řadu projektů, z nichž mnohé konkurují komerčnímu software Microsoftu.

Jakub Šťastný:Yahoo a Microsoft: jak by spojení ovlivnilo open source?

Prohlížeče

Poslední vývojové verze Firefoxu 3.0 přináší podporu pro práci s audio a video podcasty. Vývojový Firefox je nejen umí rozeznat, ale především umožňuje zobrazit jejich náhled s možností stažení a také integraci s vaší oblíbenou aplikací pro jejich přehrávání.

Jakub Šťastný: Firefox 3.0 bude podporovat podcasty

Rozdíly mezi online a offline aplikacemi se zmenšují a přibývá mnoho možností online aplikací ve webovém prohlížeči. Velkou výhodou online aplikací může být skupinové zpracování dokumentu. V případě tabulkových procesorů tu není jen Google Docs, ale mnoho dalších. Podívejte se na seznam 14 online tabulkových procesorů se stručným popisem jejich možností.

Pavel Chalupa: Online tabulkové procesory

Společnost Opera Software otevřela novou pobočku v Praze a Technet při té příležitosti vyzpovídal jejího šéfa, kterým je čtyřicetiletý Jon Stephenson von Tetzchner. V rozsáhlém rozhovoru probírá nejen prohlížeč Opera a budoucnost firmy, ale zmiňuje se také o budoucí úloze prohlížeče jako klíčové aplikace, vztahu s Microsoftem a podobně. My jsme rozhovor se zástupcem Opery přinesli v září loňského roku.

Petr Krčmář: Šéf Opery: prohlížeč bude důležitější než operační systém

Byla vydána nová verze mobilního prohlížeče Opera. Mezi novinky patří zvětšování a podpora Flash. Prohlížeč nabízí rychlejší renderovací jádro než předchozí verze. Na cestě příblížení k desktopu nabízí také widgets – miniaplikace na plochu známé z desktopového prostředí, v tomto případě pro přístup k jednotlivým webům. K dispozici je pouze komerční verze.

Pavel Chalupa: Opera Mobile 9.5

JasnáPáka Blog informuje, že již v pondělí či úterý příštího týdne se můžeme těšit na Firefox 3.0 Beta 3. Krom toho by měl v nejbližší době vyjít Firefox 2.0.0.12 a SeaMonkey 1.1.8, na Thunderbird se můžeme těšit 28. února.

Jakub Šťastný: Firefox 3.0 Beta 3 vyjde příští týden

Operační systémy

Podle Net Applications došlo za leden oproti prosinci k viditelné změně v zastoupení operačních systémů. Mac OS X vylepšil svoje zastoupení ze 7,31% na 7,57%. Linuxu se podíl zvětšil z 0,63% na 0,67% což se připisuje úspěchu levných PC jako je Asus Eee nebo Everex CloudBook. Zastoupení MS Windows kleslo z 91,79% na 91,46%. Statistika vychází z měření na 40 000 webech. Podle rozšíření Mac OS X lze však usuzovat, že je výrazně zaměřena na zastoupení mezi uživateli v USA.

Pavel Chalupa: Statistika zastoupení operačních systémů

Distribuce openSUSE již delší dobu poskytuje službu openSUSE Build Service, což je online služba umožňující uživatelům tvorbu vlastních balíčků na serverech Novellu. Linspire nyní oznámilo, že chce svým partnerům poskytnout podobnou službu. Narozdíl od openSUSE Build Service má však služba být desktopová. Více podrobností naleznete DesktopLinux.com.

Jakub Šťastný: Linspire poskytne partnerům alternativu Build Service

Linuxová distribuce Ubuntu Linux nyní obsahuje komerční virtualizační software Parallels. Jedná se o první komerční software, který je k dispozici skrze standardní balíčkovací systém distribuce. Balík je v odděleném „partner“ repositáři, ve kterém jsou i další closed-source aplikace jako například Opera.

Parallels je k dispozici jako trial verze, která může být odemčena a povýšena na plnohodnotnou verzi, po zaplacení v elektronickém obchodě firmy Canonical. Instalace tohoto software za pomocí balíčkovacího systému je samozřejmě pohodlnější než klasickým textovým instalátorem.

Petr Krčmář: Parallels v repositářích Ubuntu

Blogy

Dnes jsem se skoro nechtěně stal svědkem naprostého nepochopení a naprosté neprofesionality správce mailového systému. Řešení je (z mého pohledu) celkem jednoduché, druhá strana jej však odmítá akceptovat. Pracuji u velké nadnárodní společnosti, která samozřejmě provozuje vlastní mailový systém. Naše zboží je dodáváno některým distributorům a je logické, že s nimi potřebujeme komunikovat. Protože však nejsme firma česká, máme i „nadnárodní“ doménu .com.

Svaťas: Boj se spamem po česku

Krátké zamyšlení nad potřebou legislativy ohledně norem v IT odvětví. Je třeba stanovit zákonem normy v oblasti datových formátů a komunikačních protokolů? Jaké by byly ekonomické (a jiné) dopady?

X-Lukas: IT, normy a legislativa

Ostatní

Magazín Forbes jmenoval společnost Red Hat jedenáctou nejrychleji rostoucí firmou ve Spojených státech. Příjmy Red Hatu vzrostly o 41 procent jen za posledních pět let. Je jasně vidět, že i na open-source produktech se dá velmi slušně vydělávat.

Petr Krčmář: Red Hat je 11. nejrychleji rostoucí firma v USA

Ačkoliv to po Microsoftu nikdo nechtěl, máme tu Windows XP SP2 a MS Office určené pro OLPC XO laptop. Z projektu s ušlechtilým cílem se stal objekt multimiliardové dolarové politiky.

Pavel Chalupa: XP pro OLPC jsou tady

Cary Sherman, šéf RIAA, by chtěl uživatelům instalovat do jejich PC filtrovací software. Přišel totiž na to, že se po síti dají posílat data šifrovaně a jediným bodem přístupu k datům je uživatelovo PC. Dokonce by to mělo jít tak daleko, že by ISP neměl umožnit připojení uživatele k internetu, pokud by na svém PC daný software neměl.

Pavel Chalupa: Představy šéfa RIAA

IBM ČR ve spolupráci s OSS Alliancí spouští vlastní webové stránky, kde chce jak současné, tak potenciální zákazníky informovat o dění v „otevřeném světě“ a o možnostech integrace aplikací IBM s Linuxem či OpenOffice.org. Nové webové stránky budou pravidelně přinášet novinky ze světa open-source a také poskytovat zájemcům o produkty IBM informace o možnostech jejich integrace do heterogenních prostředí. Odborným garantem stránek je OSS Alliance.

Petr Krčmář: IBM spouští nový český web o Linuxu

Dominic Sartorio, prezident Open Solutions Alliance, poukazuje na problémy světa open source. Za nejpalčivější považuje provázanost a vzájemnou spolupráci aplikací. V tomto svět open source zaostává za produkty Microsoftu. Aby došlo k výraznějšímu rozšíření, musí aplikace nejen fungovat, ale vzájemně dobře spolupracovat.

Pavel Chalupa: Nedostatkem OSS je interoperabilita aplikací

Společnost PayPal provozující platební systém se stejným názvem kupuje izraelskou společnost Fraud Sciences, která má nyní pro PayPal a aukční síň eBay navrhovat a realizovat bezpečnostní řešení. Zmíněná akvizice je mimojiné reakcí na několik měsíců starý úspěšný útok hackerů, kteří získali a posléze zveřejnili osobní údaje některých uživatelů eBay.

Jakub Šťastný: PayPal a eBay budou bezpečnější

root_podpora

Akce

Co znamená Web 2.0 a proč jsme k němu my Češi stále skeptičtí? Co je to Web 2.5? A Web 3.0? Do kolika umí weboví vizionáři počítat? Co jsou to sociální aplikace a mají nějaký vztah k sociální politice? Je v sociálním elektronickém obchodě všechno zadarmo? Používáte knihu obličejů? Máte rádi míchanici? S houbami? Okořeněnou obrázky z flickru a mapami z google? Co je to Podnik 2.0? Je web všudypřítomný? Kdy bude? Má to smysl? Jsme svědky další bubliny? Kolik mydlinek v bublifuku zbývá? Co to všechno znamená pro nás návrháře a naše uživatele? Pokud vás zajímají odpovědi na tyto otázky, přijďte. Pokud vám nedávají smysl, přijďte také. Pokud vám dávají smysl a odpovědi znáte, přijďte se podělit s ostatními!

Petr Krčmář: Web větší než 2.0: vaříme míchanici v sociální síti

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jakub Šťastný byl v letech 2007 až 2008 redaktorem serveru Root.cz. Mezi jeho zájmy patří Linux, programování a typografický systém TeX.