Hlavní navigace

Týden ve zkratce: ve jménu licencí a moderních desktopů

8. 4. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Okolo licencí to opět žije a práce na GPL a LGPL jede na plné obrátky. Neméně zajímavé novinky přinášejí moderní desktopy. Root si vzal na mušku zbrusu nový Enlightenment, Beryl se spojil s otcovským Compizem a informovali jsme vás i o projektu Étoilé, který přináší vlastní koncept moderního desktopu.

Jaká bude budoucnost desktopů?

„Hvězdný” projekt Étoilé má ambiciózní plány: konečně se odvrátit od 25 let starých konceptů ovládání počítače a začít novou éru intuitivních objektových prostředí.Až doposud jsme se mohli jen domnívat jak si to autoři konkrétně představují. Včera uvolnil student Michal Čáp sérii fiktivních screenshotů, které ukazujících budoucí Étoilé v akci.

Michal Čáp: Étoilé – budoucnost desktopu?

Pokud se v Linuxu již nějakou tu dobu pohybujete, prostředí Enlightenment jistě znáte. Nicméně od vydání poslední stabilní verze se toho hodně změnilo. Zajímá vás, jak toto prostředí bude vypadat? Co všechno se změnilo okolo projektu? Nebo dokonce uvažujete, že byste jej začali používat, a nevíte kde začít?

Jakub Šťastný: Enlightenment 0.17: svůdná kráska

Není žádnou novinkou, že Beryl je fork Compizu. Nyní se však oba kompozitní managery mají opět spojit, jak oznámili vedoucí zmíněných projektů. O budoucím směřování projektu se teprve diskutuje, jisté zatím je, že se Compiz rozdělí do dvou větví – Compiz-core a Compiz-extra. Právě části Compiz-extra se zmíněná fůze týká nejvíc.

Jakub Šťastný: Compiz a Beryl se spojí

Licencuji, licencuješ, licencujeme

Richard Stallman měl v Bruselu první přednášku týkající se třetího návrhu na GPL 3. Na FSF Europe je k dispozici kompletní přepis jeho hodinového výkladu, ve kterém se zabývá především pojmem TiVoisace, dohodou Novellu s Microsoftem a dalšími detaily nejnovější verze licence.

Petr Krčmář: RMS vysvětlil nové přístupy v třetím náhledu na GPLv3

Free Software Foundation vydala druhý koncept licence GNU Lesser General Public License (LGPL) verze 3. Nová verze je mnohem blíže standardní GNU General Public License a v podstatě se jedná jen o dodatek k „základní licenci”. To přináší nové možnosti a především zjednodušení obou licencí.

Petr Krčmář: Vydán druhý náhled na LGPL 3

Free Software Foundation vydala třetí návrh na GNU GPL 3. Nová licence se mimo jiné dotkne dohod podobným té, kterou uzavřel Microsoft s Novellem. Novell se ke třetímu návrhu oficiálně vyjádřil.

Petr Krčmář: Jak se staví Novell ke GPLv3?

Co se bude dít?

Organizátoři konference XML Prague zveřejnili seznam letošních přednášek. S velkou pravděpodobností k nim ještě 2–3 přednášky přibudou. K hlavním „atrakcím” programu letos budou patřit Norman Walsh, Uche Ogbuji a Erik Bruchez. Registrace je otevřena až do začátku června.

Petr Cimprich: Přednášky XML Prague 2007

V pátek 13.4.2007 v 18:00 se v Olomouci uskuteční párty při příležitosti vydání Debianu Etch. Zváni jsou nejen uživatelé Debianu.

Ge Bu: Etch Release Party Olomouc

Ostatní

Opět jsme připravili odměny pro autory nejlepších blogů na Rootu. Připomínám, že autory vybírá redakce a vybrané blogposty odměníme honorářem 250 Kč. Takto může být odměněno až 15 zápisů, přičemž i několik od jednoho autora.

root_podpora

Za březen získávají honorář následující autoři:

Petr Krčmář: Honoráře pro blogery na Rootu za březen 2007

Byl pro vás článek přínosný?