Hlavní navigace

Týden ve zkratce: vydání Debianu Etch

15. 4. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Tento týden byl ve znamení dlouho očekávaného vydání Debianu 4.0 Etch, web Proc.Linux.cz dostal nový kabátek, Gaim se přejmenoval na Pidgin a filesystém ZFS se dostal do FreeBSD. Aby toho nebylo málo, byla uvolněna zdarma dokumentace k ODF a byly zveřejněny letošní projekty Summer of Code.

Distribuční novinky

Po 21 měsících nepřetržitého vývoje projekt Debian s potěšením oznamuje vydání systému Debian GNU/Linux verze 4.0 s kódovým označením Etch. Tentokrát jsme se nové verze dočkali rychleji než dříve. Na vydání minulé verze s označením Sarge se čekalo celé tři roky. Autoři však slíbili, že vývoj urychlí, což se jim, jak je vidět, povedlo, a to i přesto, že Etch měl vyjít již mnohem dříve a několikrát se vydání odkládalo.

Tomáš Šimek: Etch je venku!

Nebylo by to HowtoForge, aby se na něm neobjevil návod na instalaci a nastavení právě vyšlého Debianu Etch za účelem provozování webového serveru. Nejste-li vševědoucí guru, a máte-li v úmyslu Etch instalovat, rozhodně se na něj podívejte.

Jakub Šťastný: Instalace a nastavování Debianu Etch

Bylo oznámeno jméno příštího vydání Ubuntu – 7.10 „Gutsy Gibbon“. Současně s tím byl uveřejněn časový plán vydání jejího vydání. Vydání finální verze je plánováno na 18. října 2007.

Vojtěch Trefný: Ubuntu 7.10 se bude jmenovat Gutsy Gibbon

Zajímavé úvahy

Paul Graham napsal esej Microsoft is Dead. Podobných úvah tu sice byly již tucty, přesto je právě ta Grahamova zajímavá. Je Microsoft pro konkurenty dnes menší hrozbou než před lety? Zůstává technologickým leaderem? Udrží si svou pozici s nástupem on-line aplikací?

Martin Hassman: Microsoft dead?

Na serveru MadPenguin vyšla úvaha o slabinách Linuxu a jeho komunity. Co se autorovi nelíbí? Především nedostatečná podpora hardwaru, politika GPL licence, nenávist uživatelů Linuxu vůči proprietárního software a CNR a detekci hardware v připravovaném Ubuntu 7.04 Feisty Fawn.

Jakub Šťastný: Jaké slabiny má Linux?

Projekty

Byla spuštěna nová verze stránek Proč používat Linux zaměřených na prezentaci GNU/Linuxu jako uživatelského operačního systému. Původní web byl vydán v červenci 2005 a po roce a půl jeho existence nadešel čas přiblížit jej více uživatelskému chápání. Úvodní informace se nyní zaměřuje především na prezentaci vlastností GNU/Linuxu atraktivních pro spotřební uživatele. Novou podobu webu ovlivnila svými připomínkami a ohlasy řada lidí z komunity uživatelů.

Tiskové zprávy: Web Proč používat Linux – nový a srozumitelnější

Google již oznámil projekty, na kterých se bude pracovat tento rok v rámci akce Summer of Code. Z nominovaných 6 200 aplikací jich bylo schváleno celkem 900. Summer of Code je projekt na podporu OSS projektů. Pořádá jej Google a jeho smyslem je zapojit do vývoje studenty, kteří mají o prázdninách volno a tedy čas na vývoj. Úspěšnost je poměrně vysoká – dokončována bývá okolo osmdesáti procent projektů.

Jakub Šťastný: Summer of Code: letošní projekty zveřejněny

Na serveru LinuxFormat.co.uk můžete v anketě Make it with Mono hlasovat pro projekty, které byste rádi viděli ve svém oblíbeném operačním systému. Není asi třeba příliš zdůrazňovat, že portace má být uskutečněna platformou Mono.

Jakub Šťastný: Make it with Mono

Let_Me_Be informuje na svém blogu o změně názvu programu Gaim na Pidgin. Důvodem byl právní proces se společností AOL. Názvů se změnilo více – knihovna libgaim se nyní jmenuje libpurple a ncursesový klient Gaim-text zase Finch. Více se dočtete na Slashdotu.

Jakub Šťastný: Gaim? Pidgin!

Ostatní

Oblíbený souborový systém ZFS pocházející ze Solarisu se má již brzy objevit ve FreeBSD. Bude přítomen již ve FreeBSD 7.0, alespoň jako experimentální prvek. Kód je pod CDDL licencí. Podpora ZFS je ve FreeBSD zabudována jako modul kernelu, který je momentálně dostupný pouze pro i386 architekturu. Podpora AMD64 architektury má následovat vzápětí, na ostatní architektury bude nutno ještě chvíli počkat.

Jakub Šťastný: ZFS bude ve FreeBSD

Máte na starosti webové servery a Apache se vám zdá málo výkonný? Máte pochybnosti o některých jeho modulech? Co takhle poslat Apache do invalidního důchodu a zkusit Lighttpd? Pokud se rozhodnete pro toto řešení, článek o Lighttpd na OnLamp.com vám bude nápomocen.

Jakub Šťastný: Lehký server? Lighttpd!

root_podpora

602office.cz informuje o uvolnění dokumentace ke standardu ODF ke stažení zadarmo na webových stránkách Standards.iso­.org. Dokumentace byla samozřejmě k dispozici již dávno, nicméně pouze za ne zrovna malý poplatek.

Jakub Šťastný: Dokumentace k ODF zdarma ke stažení

Byl pro vás článek přínosný?