Hlavní navigace

Týden ve zkratce: (zne)užití zákona a patentů

2. 9. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V právě uplynulých sedmi dnech se na scénu opět dostaly zákony, předpisy, licence a patenty. Microsoft se za každou cenu snaží protlačit Open XML, byl objeven způsob, jak obejít GNU GPL 3 a majitelé patentů opět útočí před soudními tribunály. Přinášíme zároveň i souhrn nejčtenějších zpráviček.

Soudy, patenty a právo

Řešit problém zneužívání GPL kódu v hardwarových zařízeních některých výrobců byl jeden ze stěžejních úkolů nové verze GNU GPL 3. Nyní se zdá, že je k dispozici způsob, jak mohou výrobci nové restrikce obejít a získat ještě další výhody. Jak to funguje? Co výrobci nyní mohou? Můžeme jim v tom zabránit?

Petr Krčmář: Virtualizace umožní obejít GNU GPL 3

InformationWeek informoval o vlně žalob, které vznesla společnost Polaris IP proti mnoha poskytovatelům e-mailů. Žaloba se týká patentu na myšlenku automatických odpovědí na e-maily (!).

Petr Krčmář: Google a další žalováni za automatické e-maily

Filip Molčan informuje na svém blogu o hlasování o OpenXML. Ačkoliv stanovisko má znít „Ne, s připomínkami“, zhruba 50 firem žádá ČNI o povolení této normy. Děje se tak proto, že Microsoft vyvíjí tlak na své zákazníky a partnery, aby jej při standardizaci podpořili.

Jakub Šťastný: Hlasování k OOXML v ČR

Švédské hlasování o přijeti ISO standardu Open XML má velmi nečekaný průběh. Těsně před samotným hlasováním se objevila asi dvacítka firem, která si zaplatila možnost hlasovat a zcela zvrátila výsledek na „Ano“. Nutno podotknout, že firmy byly partnery Microsoftu a celá situace zvedla ve Švédsku vlnu nevole. Někteří lidé se domnívají, že by něco podobného mohlo proběhnout i u nás. Nakonec je ale všechno jinak a organizace SIS sama zneplatnila svůj hlas.

Petr Krčmář: Švédské hlasování o Open XML je neplatné

Server Torrentspy.com, který umožňuje vyhledávat mezi torrent soubory, blokuje uživatele, jejichž IP adresa pochází ze Spojených států. Místo zobrazení výsledků vyhledávání je tak uživatel přesměrován na zvláštní stránku, kde se píše: „Torrentspy se řídí zákonem na ochranu soukromí. Je nám líto, ale nacházíte se v USA a tak nemůžete využít vyhledávání na webu Torrentspy.com.“

Petr Krčmář: Torrentspy blokuje přístup z USA

Nejčtenější zprávičky

Uživatelé Skype zjistili, že novější verze tohoto populárního nástroje pro telefonování přes internet načítá /etc/passwd a profil Firefoxu. Tuto činnost objevil bezpečnostní nástroj AppArmor, ale byla potvrzena i programem strace, konkrétně u Skype verzí 1.4.0.94 a 1.4.0.99.

Petr Krčmář: Skype načítá /etc/passwd

Na ComputerWorld­.com.au se zamýšlejí, zda tolik přetřásané KDE 4 bude revolucí či zda se jedná o pouhý hype. Do jeho vydání totiž už moc dlouho nezbývá, problémy a nedodělky však prý chystaná verze stále v poměrně velké míře obsahuje. Vývojáři KDE chtějí, aby KDE 4.0 nebyla verze vhodná pouze pro geeky a snaží se času zbývajícího do vydání co nejlépe využít a doladit toto desktopové prostředí pro použití i pro běžné uživatele.

Jakub Šťastný: KDE 4: revoluce nebo hype?

Francouzská společnost Calao se chystá prodávat linuxový SBC počítač, který svou velikostí i tvarem připomíná USB flash disk. Miniaturní počítač USB-S8815 je postaven na procesoru ARM9 taktovaném na 333 MHz a doplněném o 128 MB flash paměti a stejné množství RAM.

Petr Krčmář: Linuxový počítač jako USB flash disk

Microsoft se rozhodl ukončit svoji kampaň „Get the Facts“, srovnávající Linux s Windows. Tuto kampaň si jistě pamatujete a i kdyby ne, jistě není třeba dodávat, že s objektivitou moc společného neměla.

Jakub Šťastný: Už ne Get the Facts?

Singapurské aerolinie vyjedou na konci října na dráhu s novým letadlem A380. To nabídne pasažérům nadstandardní pohodlí, které doplňuje například počítač vestavěný do každého sedadla. Pro nás je zajímavé, že na těchto palubních strojích poběží linuxový systém od RedHatu. Kromě zábavy pro zkrácení letu, nabídne počítač také kancelářský balík StarOffice a podporu práce s vlastními dokumenty uloženými na USB disku.

Petr Krčmář: Airbus 380 s Linuxem na každém sedadle

Výběr z blogů

Další setkání pracovní skupiny XSL při W3C proběhlo v uplynulém týdnu v Antverpách. Od pondělí do středy se tu scházela podskupina pro XFL-FO, od středečního poledne do pátku bylo tématem XSLT. Hostitelem byla firma Inventive Designers. Sám jsem přijel až na poslední dva dny, které byly plně věnovány jedinému tématu – XSLT versus streaming.

Blog Petra Cimpricha: XSL v Antverpách

Už delší dobu znám službu google fight, ale až dneska jsem se doklikal na google trends. Google trends mě tak okouzlilo, že jsem se rozhodl, že o něm pár řádků napíšu.

Blog Joe Joe: Už se perou

root_podpora

Koncem září bude v kalifornském Mountain View workshop o mobilním uplatnění oblíbené techniky webových programátorů zvané AJAX. Spolupořadateli jsou W3C a OpenAjax Alliance. Workshop příhodně navazuje na konferenci AJAXWorld Conference and Expo 2007 West, 23–26. září v nedaleké Santa Claře.

Blog Petra Cimpricha: Workshop o mobilním AJAXu

Byl pro vás článek přínosný?