Hlavní navigace

Typhoon 2001: pilotem vesmírného bitevníku

2. 11. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Možná jste někdy ve slabší chvilce zaklonili hlavu a zasněně se podívali na noční oblohu posetou hvězdami a dalšími věcmi, které se tam nacházejí. A když už vás jednou mělo bolet za krkem, tak jste třeba pomysleli, jaká úžasná dobrodružství by se tam v dáli mohla odehrávat, zatímco vy musíte do práce.

Typhoon 2001 je velmi svižnou akční vesmírnou hrou. Ovládáte v ní malý, leč dobře pohyblivý a znamenitě vybavený objekt. Těžko jej blíže pojmenovat. Hodí se uplatnění významu zkratky UFO. Každopádně se tento neidentifikovaný létající předmět stane vším podstatným v posledních chvílích vašeho pobytu v galaxii. V roli kapitána vesmírného korábu budete hájit svou stranu hrací plochy proti náletům mnoha nepřátel. Není to ani trochu snadné, jak záhy zakusíte na vlastní… plášť lodi. Není známo, proč byl tento úkol svěřen právě vám, ale karma vždy ví, co zamýšlí. Tak se dejme do toho.

typhoon 1

Po spuštění titulu Typhoon 2001 nás přivítá pěkně provedená úvodní obrazovka. Rotující plocha jednoho z vyšších levelů i kvalitní, mírně tajemná hudba nás příjemně naladí. Všimněme si ještě odkazu na hru Tempest od Dava Theurer či pozdějšího Tempest 2001 od Jeffa Minter, které se staly předlohami pro Typhoon 2001. Na kolik se autorům poměr klon ku novátorství podařil, je na vašem úsudku. Pojďme dále. Pravděpodobně jste již postřehli, že odkaz na hlavní nabídku v podstatě chybí. Spustíte ji stisknutím enteru. Ve hře samotné si nastavujete spíš drobnosti, jako hlasitost jednotlivých složek audia; při samotném hraní po stisku kláves F1. Před zahájením hry si pomocí kurzorových šipek vyberete pouze kolo, přičemž šipky doleva a doprava posouvají hodnoty o desítky, nahoru a dolů o jednotky. Máte-li chuť si strukturu kola přizpůsobit, je to možné klávesou E, která spustí editor. Jeho ovládání je záležitost vcelku intuitivní. Počet levelů je uspokojivých sto, což zajišťuje zábavu na mnoho hodin ničení. Nepočítám ovšem jednu misi bonusovou, která se naprosto vymyká z klasického rámce.

typhoon 2

Dobrá tedy. Zvolili jsme si misi a teď uvažujeme, co dál. Vidíme svou raketu a v dáli přilétávající nepřátele. Nejprve si prohlédněme hrací prostředí. V levé části bychom nalezli skóre, životy znázorněné podobiznami našeho plavidla, vpravo dole poté číslo hraného kola. Ovládání nám zajistí buď myš nebo směrové šipky. Střelba je umístěna na mezerník, možno použít i enter, ale jen v určitých případech, stejně jako skok pod klávesou tab. Všimněme si, že hrací plocha je rozdělena na dlouhé pruhy, mezi kterými se pohybujeme. Do nich také nalétávají oponenti. My se je samozřejmě snažíme sestřelit dříve, než se dostanou k nám. Mohlo by se totiž stát, že naši loď unesou s sebou. Jak my, tak také oni mají k dispozici zbraňové systémy, kterými ani jedna ze stran nešetří. Jak rychle střílejí či jak se pohybují, záleží na jejich stupni vyspělosti. Základní útočnou jednotkou je flipper, z dalších jsou to mutant flipper, crazy flipper, spike, spiker, atd… Raději nechtějte znát všechny. Ve hře nalezneme řadu bonusů v podobě vylepšení, které nám přinesou například lepší zbraně, pomocníka s umělou inteligencí, apod. Mnoho věcí se točí také kolem výše skóre. Jeho počítání se odvíjí od módu, ve kterém zrovna hrajete. V základním (Typhoon) módu máme bonus za dominaci, zapper či sběratelství. Nalezli bychom toho určitě mnoho. Hlavní je ovšem nenechat se sestřelit a naopak zasáhnout ty proradné nepřátele.

typhoon 3

Zpracování je velmi pěkné. Jak grafická stránka, tak také hudba jsou opravdu povedené. Jen jsem chvílemi nabýval dojmu, že rychlý sled barev a dynamické změny herní scény mohou někomu dělat špatně. Tomu lze částečně zabránit vhodnou kamerou F1-F4. Ovládání je bez větších problémů stejně jako hratelnost, jen se někdy trefit do správné řady. Zpočátku se vše může zdát příliš zmatené, rychlé, ale v tom tkví tak trochu kouzlo Typhoon 2001.

root_podpora

typhoon 4

Rozhodně tento titul vřele doporučuji. Myslím si, že není co dodat. Stahujte.

Instalace bude méně epileptická, stačí ze zrcadla stáhnout Linuxovou verzi a rozbalit do nějakého prázdného adresáře. Soubor typhoon učiňte spustitelným a můžete začít.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku