Hlavní navigace

Názor k článku Ubuntu 11.04: obratný narval s neobratným Unity od dalich - Zkusil jsem instalovat Ubuntu 11.04 místo W7, protože...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 5. 2011 1:10

    dalich

    Zkusil jsem instalovat Ubuntu 11.04 místo W7, protože mi padaly (nemohly za to, je špatný HDD, padá i Linux, což jsem zjistil později).

    Subjektivně mi 11.04 připadá lepší než předchozí desktopová verze, ale asi tím, že po instalaci jsem hned přepínal na "Classic", protože v Unity jsem se po 10 minutách ztratil a vše děsně dlouho hledal. Mrzí mě, že Unity bude v dalších verzích jako default a už s tím nikdo nic nenadělá. Po dnešní prezentaci na Ubuntu párty v Ostravě sice už vím, že se dá jít do Kubuntu, ale kdo má nervy operační systém měsíc studovat a další měsíc jej ladit :)

    Mimo Unity se mi Ubuntu líbí, je snadné a vše hned fungovalo. Na Dellu bylo bez chyb, ale na Siemens Amilo se seká myš, takže musel zpět do Win (dělá to v jakékoli verzi Ubuntu).

    Zkusil jsem Ubuntu One, synchronizace je snadná a oceňuji třísměrnou synchronizaci pro Ubuntu, Android a Windows. Zkusil jsem to dát do všech (Dell notebook, Dell android a Asus Eee s W7) a přestože jde o betu, funguje to skvěle. Sice to nesahá Windows Live Mesh ani po kotníky (5 GB free, volitelná synchronizace jakýchkoli složek na kliknutí a ne jen jedné s názvem "Ubuntu One"), ale je to použitelné. Navíc je i dobře nastavená cena za dokupované GB, takže je to levnější než přes jiné synchronizační alternativy typu Sugar Sync Drop box apod.

    V Libre office často blbnou dokumenty vytvořené v MS Office, rozhodí se formátování a pak si s tím musím hrát hodinu. A opačně. Holt, úděl open source.

    Kdyby:
    - v Linuxu bez potíží fungovalo napojení na MS Exchange (imap fakt není alternativa)
    - šlo používat makra v excelu (zrovna na potvoru to potřebuji k práci)

    dokázal bych si představit mít Linux jako jediný operační systém. Teoreticky se to dá obejít přes Virtual box, říká mi Petr Krčmář, ale hrát si s tím budu až zase někdy jindy. Nicméně, Linux je fajn, líbí se mi.