Hlavní navigace

Ubuntu 13.04 Raring Ringtail: malý balíček příjemných novinek

26. 4. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Oblíbená distribuce Ubuntu je tu s novou verzí 13.04, která přináší nové funkce, vylepšuje vzhled, ale také zkracuje dobu podpory na pouhých devět měsíců. Samozřejmostí jsou nové linuxové jádro a nové verze softwaru. Stačí to ale na to, abyste verzi přezdívanou Raring Ringtail pustili na svůj stroj?

Představení

Ubuntu 13.04 jako tradičně dostalo pěknou zvířecí přezdívku, tentokrát se jmenuje „Raring Ringtail“. Český překlad názvů Ubuntu je vždy velmi krkolomný, ale pokud bychom se o něj chtěli pokusit, tak Ubuntu 13.04 můžeme nazývat „dychtivý fret kočičí“. Už jste se dosmáli? Dobrá, přejděme k těm důležitějším věcem.

Fret kočičí (ringtail)
Autor: Robertbody (CC BY-SA 3.0)

Fret kočičí (ringtail)

S Ubuntu 13.04 jsou spojeny dvě organizační změny. Tou hlavní je, že se doba podpory řadových vydání zkrátila na polovinu, tedy na devět měsíců. V praxi to znamená, že pokud budete chtít bezpečný aktualizovaný systém, nebudete moci žádné vydání přeskočit. Možností je také používat vydání s prodlouženou podporou na pět let, tzv. LTS (long term support), která vychází každé dva roky. Další změna s tím souvisí – oficiální média s Ubuntu už také budou dostupná pouze pro LTS vydání, DVD s Raring Ringtail už si tedy nekoupíte. Minimálně od Canonicalu ne.

Nové Ubuntu přichází s grafickým prostředím GNOME 3.6.3. Na nejnovější verzi 3.8 si tedy musíme počkat až do podzimního vydání. Nad tím ještě najdeme rozhraní Unity, které oslavilo už dva roky v hlavní větvi distribuce. Krom toho vyšlo několik variací Ubuntu. Jmenujme hlavně Kubuntu s prostředím KDE 4.10 a Xubuntu s Xfce 4.10. Do rodiny oficiálních odnoží navíc přibyl jeden nováček – Ubuntu GNOME s rozhraním GNOME Shell. Tuto odnož ale dle mého názoru táhne dolů absence aktuální verze prostředí. Tak jako tak, tento článek už se bude věnovat čistě standardnímu Ubuntu s rozhraním Unity.

První pohled na Ubuntu 13.04 s rozhraním Unity

První pohled na Ubuntu 13.04 s rozhraním Unity

Funkční novinky

Napravo na horním panelu nově najdete ikonu obláčku představující synchronizační menu. To si klade za cíl integrovat nejrůznější synchronizační služby či úložiště. Aby k integraci došlo, je pochopitelně třeba, aby menu podporovaly klienti oněch služeb, a těch je zatím poskrovnu. Samozřejmostí je integrace Ubuntu One. Až se přidají i další služby, bude synchronizační menu příjemným vylepšením.

Synchronizační menu - zatím pouze s Ubuntu One

Synchronizační menu – zatím pouze s Ubuntu One

Přibyl nový způsob mezi přepínáním mezi okny jedné aplikace. Stačí najet na ikonu dané aplikace na Launcheru a posouvat kolečkem myši. Práce s mnoha okny ani teď není zrovna silnou stránkou Unity, ale jsou vidět pokroky.

Nabídka Dash dostala praktickou, leč na první pohled neviditelnou novinku. Při vyhledávání aplikací už nemusíte název aplikace napsat úplně přesně, Dash se vyrovná s překlepy a vcelku spolehlivě vám přinese to, co jste skutečně požadovali.

Překlepy už vám nebudou činit problémy

Překlepy už vám nebudou činit problémy

Minulé vydání přišlo s tzv. on-line účty – spoluprácí desktopových aplikací a různých webových služeb. Můžete tak například snadno odeslat fotografie ze Shotwellu na Picasu nebo chatovat na Facebooku z kecálka Empathy. Nyní online účty přicházejí s tou novinkou, že umožňují upřesnit, pro které konkrétní aplikace tuto funkci chcete povolit.

On-line účty - něco zakážeme, něco povolíme

On-line účty – něco zakážeme, něco povolíme

Rozhraní správce aktualizací bylo lehce přepracováno. Nově zobrazuje pouze slovní název aktualizovaného balíčku a jeho velikost. Více informací jako název a konkrétní verzi balíčku získáte a až po rozbalení nabídky technický popis. Nové řešení je přehlednější a také přívětivější pro méně zkušené uživatele – nebudou je děsit ty hordy všemožných čísel. A pokročilí uživatelé stejně možná raději sáhnou po aktualizacích prostřednictvím terminálu, takže je ta změna neovlivní.

Správce aktualizací je nyní přehlednější

Správce aktualizací je nyní přehlednější

Vzhled

Několik, převážně pozitivních změn, se odehrálo kolem designu. Zbrusu nové jsou nabídky pro vypnutí počítače a odhlášení uživatele. Už nevypadají jako klasická okna, ale jsou vyhotoveny ve stylu Unity a také jsou připraveny pro dotykové ovládání.

Dialog pro vypnutí počítače je ve stylu Unity

Dialog pro vypnutí počítače je ve stylu Unity

Když Canonical loni na podzim zaměstnal Matthieua Jamese, tvůrce mé oblíbené sady ikon Faenza, zajásal jsem. Že by se konečně Ubuntu posunulo i v této oblasti? Raring Ringtail mě bohužel zklamal. Nové ikonky sice přišly, ale jsou pouze čtyři: Dash, centrum softwaru, správce aktualizací a správce souborů. Tak příště už jich, doufejme, bude více.

Nové ikonky od tvůrce oblíbené sady Faenza

Nové ikonky od tvůrce oblíbené sady Faenza

Několika malých změn doznala také nabídka Dash, hlavně dostala nové animace. Novou animaci uvidíte také při připínání oken k okrajům. Ta se velmi povedla, je svižná a působí efektně.

Prohlédněte si: jak se změnil vzhled Ubuntu od roku 2004?

Aplikace

GNOME 3.6 přišlo se značně přepracovaným správcem souborů Nautilus, který se setkal se silnou kritikou. I kvůli tomu byla do minulého vydání Ubuntu backportována „stará dobrá“ verze. V Ubuntu 13.04 už najdete nový Nautilus. Přistupoval jsem k němu se značnou nedůvěrou, ale nakonec není vůbec tak špatný, jak se může podle letmých informací zdát. O několik funkcí a možností sice přišel, ale vypadá lépe a řekl bych, že i působí intuitivněji. Jediné co mi na novém Nautilu opravdu chybí, je dvoupanelové zobrazení.

Vynovený souborový správce Nautilus

Inovovaný souborový správce Nautilus

O kancelářské věci se jako tradičně postará sada LibreOffice. Nejnovější verze 4.0.2 přináší například podporu formátu PUB, témat vzhledu pro Persona určených pro Firefox, rychlejší otevírání rozsáhlých tabulek nebo třeba lepší vykreslování obrázků a diagramů. Velmi zajímavá je také možnost ovládat prezentace pomocí smartphonu s Androidem.

Kancelářský balík LibreOffice v kulaté verzi 4.0

Kancelářský balík LibreOffice v kulaté verzi 4.0

Výchozím webovým prohlížečem je aktuální Mozilla Firefox 20. Verze zde ale ani není tak důležitá, Firefox má totiž to privilegium, že jeho nové se krátce po vydání dostávají do repozitářů distribuce. K tomuto řešení bylo přistoupeno hlavně z bezpečnostních důvodů. Pro běžné uživatele je to opět příjemná vlastnost – vždy budou mít nejnovější verzi prohlížeče, aniž by se o cokoliv museli starat. A co si budeme povídat, webový prohlížeč je v dnešní době zřejmě ta nejvytíženější aplikace.

Webový prohlížeč Mozilla Firefox 20 s novým správcem stahování

Webový prohlížeč Mozilla Firefox 20 s novým správcem stahování

V základní instalaci Ubuntu už nenajdete klienta pro sociální sítě Gwibber. Do budoucna se počítá, že jeho místo zaujme připravovaná aplikace Přátelé (friends) společná pro desktopovou i mobilní edici distribuce. Už nyní ji najdete v repozitářích, ale zatím se jedná víceméně u ukázku s minimem funkcí. V repozitářích samozřejmě zůstává i Gwibber.

Připravovaná aplikace Přátelé

Připravovaná aplikace Přátelé

Pod kapotou

Základem Ubuntu 13.04 je linuxové jádro ve verzi 3.8. Ta například vylepšuje správu napájení, podporu souborového systému Btrfs a také podporu svobodných i proprietárních ovladačů grafických karet. Když už jsme u těch ovladačů, podívejme se, které v repozitářích distribuce najdete. U Nvidie je to nejnovější stabilní verze 304.88, pro grafiky AMD/ATI je k dispozici už poněkud starší Catalyst 12.11.

root_podpora

Verdikt

Jak už jste z předchozích řádků nejspíš pochopili, Raring Ringtail není žádná revoluce, po které by se všichni utloukli. Přináší pozitivní novinky, ale jsou malé a není jich mnoho. Nejvíce by mu sedlo označení „service pack“, když se odvážím použít „windowsovou“ hantýrku. Je zřejmé, že už se vývojáři běžnými vydáními tolik zabývat nebudou a svoji pozornost zaměří spíše na LTS vydání. Hlavně na to následující 14.04, které by mělo přijít s novým zobrazovacím serverem Mir, přepsaným Unity a mělo by sjednotit Ubuntu na všech platformách.

A doporučení? Za nejrozumnější volbu v současnosti považuji Ubuntu 12.04 LTS. Oproti aktuální verzi 13.04 mu toho moc nechybí, může se pochlubit velmi slušnou stabilitou a nebudete muset spěchat s přechodem na vyšší verzi. Ani Raring Ringtail na tom se stabilitou není špatně, ale jedná se zkrátka o novinku přímo z pece a problémy se vyskytnout mohou. Stahovat můžete na Ubuntu.com, popřípadě na Ubuntu.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.