Hlavní navigace

Ubuntu 14.04 LTS: věrný kozel, aneb Ubuntu opět ve formě

18. 4. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Po dvou letech Canonical opět tasí svůj největší trumf v podobě Ubuntu s pětiletou podporou. Cíl je jasný – nabídnout spolehlivý systém, který dokáže zaujmout co nejširší spektrum uživatelů. Podaří se vydání s přezdívkou Trusty Tahr navázat na úspěch svého předchůdce? Naše podrobná recenze napoví.

Řadová vydání distribuce Ubuntu jsou tak trochu považována za betaverzi, přestože z kvalitativního hlediska si to možná nezaslouží. Jejich podpora však byla zkrácena na pouhých devět měsíců, čímž i sám Canonical jako by říkal: používejte verze s prodlouženou podporou, které vychází každé dva roky. Samotná podpora je potom celých pět let, takže tzv. LTS vydání jsou ideální i pro podnikové nasazení nebo pro uživatele, kteří chtějí hlavně pracovat a ne každých pár měsíců řešit, co dál.

17. dubna 2014 vyšlo Ubuntu 14.04 LTS příznačně nazvané Trusty Tahr, což v přesném překladu znamená věrný tahr, ale myslím, že klidně můžete používat hezké české věrný kozel. Základem je Linux 3.13 a grafické prostředí GNOME 3.10. Jak už to ale v posledních vydáních bývá, některé balíčky (hlavně ty neviditelné) jsou obsaženy ve starších verzích. Rozhraní Unity povýšilo na verzi 7.2.


Autor: Matt Boulton, podle licence: CC BY-SA 3.0

Tahr himálajský

Úpravy rozhraní

Největší a v podstatě jedinou Ubuntu 14.04 jsou další úpravy rozhraní Unity, často se přitom jedná o ústupky uživatelům, kteří Unity kritizují. Zarputilé kritiky asi nepřitáhne ani současná verze, ale pokud jste byli na vážkách, Unity v Trusty Tahr by vás mohlo uspokojit.

Stav po prvním spuštění.

Nový design uzamčené obrazovky

Lockscreen (uzamčená obrazovka) dostal staronový design. V Ubuntu 14.04 totiž vypadá stejně jako přihlašovací obrazovka. Tady není o čem debatovat, oproti obyčejnému šedému dialogu v předchozích verzích se jedná o značný posun kupředu. Ve výchozím nastavení je nově aktivní klávesová zkratka Super+L, která obrazovku uzamkne.

Lockscreen v novém designu vypadá stejně jako přihlašovací obrazovka...

Integrované nabídky

Jedním z charakteristických rysů Unity je tzv. globální menu, což v praxi znamená, že nabídky aplikací jsou dostupné přes horní systémový panel. Obdobné řešení nabízí i systém OS X. Ubuntu 14.04 přináší alternativu v podobě tzv. integrovaného menu, které můžete aktivovat v nabídce Vzhled → Chování → Zobrazit nabídky pro okno → V liště nabídky daného okna.

Alternativní řešení zobrazení nabídek v oknech

Alternativní řešení zobrazení nabídek v oknech

Poté se nabídky zobrazí po najetí na hlavičku okna. V případě maximalizovaného okna je situace stejná jako dříve. Jedná se o docela sympatický kompromis, díky kterému je práce s více okny přehlednější, ale zároveň si nebere ani jeden pixel navrch a většina prostoru je tak věnována samotnému obsahu.

Podpora vysokého rozlišení

Většina grafických prostředí pro Linux dosud měla problém s přizpůsobením se displejům s vysokým rozlišením. Jedná se zejména o případ ultrabooků, které na malém displeji přináší hodně pixelů. Důsledkem bylo rozhraní. Unity to v nové verzi napravuje tak, že do nastavení displeje přidává možnost škálování.

Rozhraní s měřítkem 0,75

Rozhraní s měřítkem 0,75

Hi-DPI displej bohužel nemám, ale škálovatelnost jsem pochopitelně mohl vyzkoušet i tak. Rozhraní se škáluje správně, ale možná si trochu budete muset pohrát s nastavením písma, aby do něj pasovalo. Sem tam trošku zazlobí nějaká ikonka, například u indikátoru. Výsledek tedy není dokonalý, ale uspokojivý ano.

Opatchovaný Nautilus

O soubory se v Ubuntu jako tradičně postará Nautilus. Oproti výchozí verzi z GNOME 3.10 však přináší několik možností, které uživatelům nejvíc chyběly (byly dostupné v předchozí generaci Nautila).

  • funkce type ahead – Psaním přecházíte na adresář či soubor v aktuálním adresáři, který se nejvíce podobá napsanému výrazu. V základní verzi psaní spustí komplexní vyhledávání.
  • Backspace už vás zase vrátí o adresář níže.
Nautilus a funkce type ahead v praxi

Nautilus a funkce type ahead v praxi

Konzistentní nabídky GNOME

GNOME, ze kterého Unity vychází, zavádí výrazné změny rozhraní a začalo nabídky řešit docela jinak (většinou je skrývá pod jedno tlačítko). Rozdílnost se naplno projevila v Ubuntu 13.10, kdy se aplikace z GNOME chovaly jinak než ty ostatní. Pro LTS vydání tato nekonzistence byla napravena.

Další změny

  • ještě menší launcher  Možnost upravit velikost launcheru se v Unity již pár verzí nachází, ale až nyní lze launcher udělat opravdu miniaturní. Z výchozích 48 můžete velikost stáhnout až na 16 pixelů.
  • změna velikosti oken  Při posouvání okrajů oken už nevidíte jen obrysy, ale obsah oken se okamžitě překresluje. Pokud potřebujete přesně trefit nějakou pozici, s novým řešením to zvládnete mnohem rychleji.
  • vyhlazené rohy oken  Hloupost, říkáte si? Asi ano, ale tolikrát jsem v diskusích četl stížnosti na to, jak jsou ty rohy oken kostrbaté… Už nejsou.
  • tenké okraje oken  Okraje oken se zase zmenšily a nyní už je v podstatě tvoří jen jedna nenápadná linka. Další banalita, která ale dle mého mínění vylepší celkový dojem.

Aplikace: konec Ubuntu One

Ubuntu 14.04 pochopitelně přichází s novými verzemi balíčků, a tedy i novými verzemi aplikací. V základní sestavě došlo k jedné změně, a to odstranění klienta úložiště Ubuntu One. Služba totiž bude k 1. červnu 2014 uzavřena. Je to trochu škoda, protože integrované cloudové řešení je v dnešní době plus. Na druhou stranu podobných služeb je hromada a bezproblémovou integraci do Ubuntu nabídne řada z nich.

Výchozí aplikace asi netřeba moc představovat, Trusty Tahr nabízí kancelářský balík LibreOffice 4.2, průběžně aktualizovaný prohlížeč Mozilla Firefox a řadu aplikací z GNOME jako hudební přehrávač Rhythmbox, prohlížeč dokumentů Evince, přehrávač videa Totem a další.

LibreOffice 4.2 s novou uvítací obrazovkou.

Změny oproti Ubuntu 12.04

Protože mnoho uživatelů používá pouze LTS verze a ty řadové přeskakuje, sluší se připomenout důležité novinky, které se objevily v předchozích třech vydáních.

Některé webové aplikace více či méně můžete integrovat do systému. Pokud web prohlížíte ve Firefoxu, prohlížeč vás sám upozorní, pokud daná stránka funkcionalitu podporuje. Hudební služby se poté objeví v indikátoru zvuku, další služby vám budou posílat systémové notifikace apod. Také jsou k dispozici tzv. on-line účty, díky kterým je umožněno opačné propojení desktopových aplikací s webovými službami (z prohlížeče obrázků můžete odeslat fotky na Facebook apod.).

Dash se zase naučil inteligentně vyhledávat ve stovce webových služeb, ale v praxi to až tak slavné není. Některý z webových vyhledávačů asi poslouží lépe. Redesignu se dočkal správce aktualizací a poupraveny byly některé indikátory (uživatelský byl integrován do systémového). Změnily se také dialogy pro vypnutí, odhlášení a další, které už jsou také vyvedeny ve stylu přihlašovací obrazovky. Řada z vás určitě vlastní zařízení s Androidem, a tak vás potěší, že Ubuntu 14.04 již ve výchozím stavu podporuje Media Transfer Protocol (MTP) pro přenos souborů.

root_podpora

Co je to root?

Vyhledávání v dashi

Tak to máme rádi

V Canonicalu přišli k rozumu a experimenty jako nový zobrazovací server Mir či nedodělané Unity 8 nechali na později. Nezbývá než potvrdit, že dobře udělali. Pokud vedle sebe postavíte Ubuntu 12.04 a 14.04, na první pohled si nevšimnete výraznějšího rozdílu. A to je dle mého názoru jedině dobře. Uživatel si nemusí zvykat na všelijaké novoty, zkrátka zapne systém a ty menší novinky dříve či později objeví sám. A ve většině případů si je oblíbí.

Ubuntu 14.04 LTS lehce poupravené autorem článku

Ubuntu 14.04 LTS lehce poupravené autorem článku

Domácí ani firemní uživatelé se upgradu nemusí bát: systém je stabilní, kernel přináší lepší podporu hardwaru, rozhraní reaguje zase o něco rychleji a každého potěší nové verze softwaru. Někomu to může přijít málo, ale pro vyznavače LTS vydání je to přesně to, co od systému chtějí. A zároveň je to věc, kterou nabídne málokterá linuxová distribuce. Ať se vám to líbí nebo ne, Ubuntu zůstává králem uživatelsky přívětivých distribucí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.