Hlavní navigace

Názor k článku Ubuntu 15.04 a deriváty: premiéra systemd, nové KDE a Xfce od Pavel Tišnovský - Ten myšlenkový přeskok od terminálů k dnešním omalovánkám...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 4. 2015 11:14

    Pavel Tišnovský

    Ten myšlenkový přeskok od terminálů k dnešním omalovánkám byl tedy dost rychlej, to neberu :-)

    Ale abych byl konkrétní - moje celoživotní zkušenost ukazuje a stále potvrzuje, že jakákoli technologie se postupně vyvíjí od prvních prakticky nepoužitelných verzí přes verze použitelné až do stavu, kterému můžeme říkat lokální optimum. I potom se určití lidé samozřejmě stále snaží o to příjít v dané oblasti s něčím novým, ale buď to naráží na nepraktičnost nebo na energetickou/ce­novou náročnost.

    A nemusí jít jen o nějakou kosmickou technologii, například můj kamarád často odkazuje na příklad vidličky - obyčejné vidličky na jídlo, kterou každý používá každý den. Tato "technologie" již dávno dosáhla optimálního tvaru, takže se maximálně můžeme dočkat příchodu nových materiálů, ale ne "rozšíření funkce" nebo nějakých dalších vychytávek (připojení na Facebook :-).

    Dtto desktopová prostředí - vždyť to je něco tak jednoduchého, samozřejmě může přijít nový nápad, ale základ je pořád ten samý: mám x aplikací, ty potřebují něco zobrazovat popř. očekávají uživatelův vstup. To řeší klasický WIMP popř. tiling manažery, diskutovat se samozřejmě dá o tom, jak aplikace spustit popř. jak některé akce naskriptovat, ale to je asi tak vše. Žádné přenáramné omalovátkové fičurky tady nepomůžou, naopak má desktop být co nejnenápadnější a obsadit tak malou plochu, jak je to jen možné (můj názor prastarého zkostnatělce :-)