Hlavní navigace

Ubuntu 19.04: málo novinek na povrchu, o to více je jich uvnitř

14. 5. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ubuntu 19.04 Disco Dingo není přelomovým vydáním ani verzí s dlouhodobou podporou. Je jen další z dlouhé řady, přesto přináší některá zajímavá vylepšení týkající se desktopu i podpory hardware.

Ubuntu 19.04 Disco Dingo vyšlo na konci minulého měsíce jako další udržovací vydání v řadě. Jsme v období přesně mezi dvěma vydáními s dlouhodobou podporou: verze 18.04 vyšla před rokem, další LTS se chystá za rok. Pokud máte rádi novinky a vaše instalace Ubuntu sleduje běžná vydání, i tentokrát vás potěší změny současné verze.

Instalace vás zřejmě ničím nezaskočí, obsahuje stále stejného průvodce, který je po výběru jazyka kompletně v češtině. Zvolíte kam instalovat, vytvoříte prvního uživatele a všechno ostatní proběhne automaticky. Práce na pár minut bez zbytečného zdržování a překvapení.

Pod povrchem

Nové Ubuntu neobsahuje dramatické změny viditelné na první pohled, o to více se toho událo pod kapotou. Nejzásadnější změnou je nové jádro verze 5.0, které spatřilo světlo světa počátkem března. Přináší vyšší výkon v I/O operacích a také podporu nového hardware, například monitorů s AMD FreeSync, Nvidia Turing či podpora nových procesorů. Z uživatelského hlediska jádro 5.0 přináší podporu swapovacích oddílů v Btrfs nebo nový font pro textovou konzoli.

Potěší nová verze grafické knihovny Mesa 19.0, která také přináší podporu monitorů s FreeSync a zvyšuje mírně výkon v některých operacích. Pokud používáte grafickou kartu od Nvidia, distribuce vám automaticky nainstaluje potřebné binární ovladače. Stačí k tomu při instalaci zaškrtnout, že chcete doinstalovat balíky třetích stran. Je to příjemná novinka, která zjednoduší život běžným uživatelům.

Ubuntu postupně přichází s funkcí Livepatch, která dovoluje záplatovat systém tak, aby nebyl vůbec nutný restart. Tahle vlastnost už byla dostupná pro variantu Server a vyžadovala ruční konfiguraci. Nyní je součástí desktopu, ale ve verzi 19.04 nedělá nic, protože livepatching je dostupný jen pro LTS verze. Funkce bude ale backportována z 19.04 zpět do 18.04 LTS, takže se dočkáme.

Samozřejmě došlo k aktualizaci mnoha balíčků, nejzajímavější jsou asi programovací jazyky. Python je ve verzi 3.7.3, Golang 1.10.4, Rustc 1.32.0 a GCC 8.3 s možností doinstalovat GCC 9. Ubuntu zrychlilo nasazování čerstvých verzí vývojářských balíčků a mohlo by se tak stát dobrou volbou pro vývojáře.

Viditelným trendem je přesun stále většího počtu balíků do Snapu, kterému se také věnuje dost pozornosti. Nová verze Ubuntu přichází s nejnovější verzí 2.38, přičemž Snap umí i aktualizovat i sám sebe. Pokud raději používáte Flatpak, můžete se nyní spolehnout na jeho nejnovější verzi 1.2.4.

Desktop s čerstvým Gnome

Na první pohled zůstává i tady vše při starém: ve výchozím stavu používáme X.org a desktopové prostředí Gnome. Obojí je možné snadno změnit, Wayland je nainstalován a stačí na něj přepnout při přihlašování. Canonical s definitivním přechodem zatím váhá a oficiální verze Ubuntu s Waylandem by podle současných plánů měla být 20.10. Je ale možné, že se změna bude ještě dále odsouvat.

Většina desktopových novinek vznikla zásluhou projektu Gnome, který se zaměřil na zvyšování výkonu a hladký běh celého prostředí. Pokud patříte mezi dlouhodobé uživatele tohoto prostředí, všimnete si změny na první pohled. Všechno reaguje okamžitě, práce je plynulejší a o Gnome prakticky nevíte.

Z pohledu běžného uživatele se toho příliš neudálo, zaznamenáte jen nové ikony ve výchozím tématu Yaru. Ikony mají jednotnější vzhled a jsou kulatější. Je to hodně individuální, ale podle mého názoru se na to prostě kouká dobře.

Užitečnou novinkou je začlenění funkce Tracker, která dříve v Ubuntu nebyla právě kvůli problémům s výkonem. Tracker je software, který běží na pozadí a sbírá metadata z nalezených souborů. To dovoluje jejich rychlé vyhledávání, přejmenovávání podle metadat a třeba také rychlý fulltext nad uloženými dokumenty.

Povýšen byl také správce souborů Nautilus, konkrétně na verzi 3.32. V této verzi byla odebrána podpora ikon na ploše, o které se už Nautilus nestará. Aby byly ikony zachovány, přidali vývojáři do Gnome rozšíření Desktop icons. To sice funguje a ikonky normálně zobrazuje, ale není (zatím?) tak dobře integrované se zbytkem desktopu a neumožňuje například jednoduše přetáhnout libovolnou ikonu na plochu. Musíte to dělat ze správce souborů Nautilus (či z jiného), kde přesouváte soubory do adresáře Plocha. Není to příliš pohodlné a intuitivní, ale je to použitelné a snad se to časem doladí.

Další příchutě

Ubuntu není jen Gnome, i když jde o variantu s nejvíce vývojáři a pravděpodobně také uživateli. Existuje ovšem několik dalších příchutí s jinými desktopovými prostředími. V současné době je jich sedm a i v nich se udály zajímavé novinky. Samozřejmě změny pod povrchem jsou společné pro všechny varianty, nás teď budou zajímat rozdílné změny na povrchu.

Budgie změnilo výchozího správce souborů a Nautilus byl nahrazen správcem Nemo, který původně pochází z distribuce Linux Mint. Dobrá zpráva je, že se umí starat také o ikony na ploše, čímž odpadají výše zmíněné problémy s rozdělením světa plochy a souborů. Budgie se k ikonám na ploše chová tak, jako to dělal dříve Nautilus.

Mate a Xfce nemají příliš mnoho novinek, jsou to spíše kosmetické změny. Xfce intenzivně pracuje na přechodu na GTK3, ke kterému by mělo dojít v Xubuntu 20.04 LTS. Pozorovatelné je to zatím jen tím, že se postupně portují další a další aplikace, v tomto vydání například správce souborů.

Ubuntu Studio je nově možné instalovat do jiného Ubuntu, takže už nemusíte například instalovat dvě distribuce vedle sebe. Používáte běžné Ubuntu a na něj nasadíte Ubuntu Studio. Pokud chcete zpracovávat multimediální obsah, mělo by to pro vás být ještě snazší. Pokud to chcete, nainstalujte do Ubuntu balík Ubuntu Studio Installer.

UX DAy - tip 2

Desktop zase o kousek dál

Snad jste nečekali přelomové vydání, ve kterém bude všechno jinak. Někdy je potřeba zvolnit, dát si čas na ladění a šperkování toho, co už máme. Přesně takové nové Ubuntu 19.04 Disco Dingo je: rychlejší, vyladěnější a pohodlnější. Prostě takové, aby se dalo denně použít beze strachu, co bude dnes ráno jinak než včera večer.

Podívejte se na patnáct let historie Ubuntu v obrazech:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.