Hlavní navigace

Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon vyjde v říjnu

22. 6. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ještě zhruba čtvrt roku zbývá do vydání nového Ubuntu s kódovým jménem Gutsy Gibbon. Vývojáři už nyní zveřejnili informace o tom, co se chystá a na co se můžeme těšit. Kromě nových verzí některých balíčků se samozřejmě dočkáme i mnoha dalších technických novinek jako je první Ubuntu mobile edition.

Podle serveru Distrowatch je Ubuntu stále na špici zájmu, přestože jej v posledních měsících velmi ostře dohání PCLinuxOS. Bude zajímavé sledovat souboj těchto dvou „titánů”, zvláště proto, že obě distribuce vyvíjejí komerční společnosti. Můžeme se tak dočkat zajímavých změn a nových technologií.

Společnost Canonical odkryla část svých karet, když představila vývojový plán nové verze Ubuntu 7.10. Podle vývojáře Scotta Jamese Remnanta se hlavní vývoj chýlí ke konci a proto je na čase dát veřejnosti vědět, co se vaří.

Novinky byly rozděleny do několika kategorií: desktop, hardware, mobilní zařízení, server a stabilita a výkon. My si informace představíme ve stejném pořadí.

Desktop

V případě Desktopu uživatele obvykle zajímají poslední verze všech aplikací a balíčků. Nové Ubuntu nabídne naprosto čerstvý GNOME 2.20. Ten by měl vyjít jen několik týdnů před vydáním samotného Ubuntu. Zařazení nového prostředí je pro vývojáře samozřejmě prioritou a velkým lákadlem pro uživatele.

Ani Kubuntu nezůstane pozadu a vyznavači prostředí KDE se dočkají verze KDE 3.5.7 a volitelně také KDE 4.0 RC2. Můžete tak zvolit mezi stabilitou nebo nejnovějšími vlastnostmi KDE.

Vývojáři Ubuntu tvrdí, že Gutsy Gibbon bude jednou z prvních distribucí, která nabídne nový 3D desktop spojující vlastností Compiz a Beryl. Pokud budete mít vyhovující kombinaci hardware a ovladačů, bude vám desktop standardně nainstalován. Pokud patříte mezi ty méně šťastné nebo prostě tento software nechcete, dostanete klasický Metacity.

Podpora hardwaru

Vývojáři očekávají, že do vydání Ubuntu vyjde ještě linuxové jádro 2.6.22, které nabídne některé nové a vylepšené ovladače. Z tohoto hlediska by tedy měl systém lépe podporovat některý hardware. U nového jádra ovšem nezůstane.

Dalším velmi čerstvým zbožím v novém Ubuntu bude X server Xorg 7.3. Ten zatím také není k dispozici, ale slibuje podporu hotplug monitorů a vstupních zařízení. Podstatně by se tak měla zjednodušit konfigurace grafiky. Rovněž přinese podporu nových grafických karet.

Gibbon slibuje také podporu takzvaných Winmodemů, jejichž zprovoznění bývá pro řadu uživatelů noční můrou. Pokud je k dispozici příslušný ovladač, Ubuntu vám rovnou nabídne jeho instalaci a vše připraví a zkonfiguruje. Připojení k internetu s pomocí dial-up by tak mělo být hračkou.

Mobilní zařízení

Velmi očekávanou novinkou jsou výsledky projektu Ubuntu Mobile. Ubuntu 7.10 bude první verzí distribuce, která vyjde zároveň s novou edicí určenou pro mobilní a embedded zařízení.

Součástí Mobile bude kromě jiného i prostředí Hildon, které využívá platforma Maemo instalovaná standardně v linuxovém internetovém tabletu Nokia N800. Ve spojení s novým hardware od Intelu se tak zřejmě dočkáme nových kapesních zařízení se silnou softwarovou výbavou.

Novinky pro server

Přestože Ubuntu nepatří na serverech mezi nejpoužívanější, i na nich je možné jej velmi dobře provozovat. Vývojáři pracují především na zjednodušení správy Ubuntu serverů, které přijde vhod zejména začátečníkům a „amatérským adminům”. Podrobnosti zatím nebyly zveřejněny.

Co ale víme je, že Ubuntu bude nově implementovat podporu bezpečnostní technologie AppArmor, kterou vyvíjí Novell. Jedná se o subsystém, který dovoluje definovat bezpečnostní profily pro jednotlivé aplikace a definovat tak práva jednotlivých serverů. Využití AppArmoru bude samozřejmě i v Ubuntu volitelné.

Stabilita a výkon

Vývojáři se zabývali i problematikou stability. Nově je Ubuntu upraven tak, aby dokázal pracovat i při plně obsazeném disku bez možnosti dalšího zápisu. Systém tak dovolí uživateli uvolnit místo a dále bude pokračovat bez jakékoliv havárie.

Lepší stabilitu by měl nepřímo zajistit také nový reportovací systém, který umožní zasílat informace o problematických balíčcích, chybách při update a podobně. Rovněž pády jádra je možno po restartu nahlásit.

Zrychlení startu systému by měl zajistit nový správce procesů Upstart ve verzi 0.5. Měl by být použit pro start všech hlavních služeb i některých úloh během startu.

root_podpora

Závěrem

Novinek není rozhodně málo a týkají se všech částí systémů. Vývojáři plánují zařadit nové verze poměrně velké (a především důležité) skupiny balíků. Mnoho z nich dokonce ještě není v současné době k dispozici, ale počítá se s tím, že vyjdou ještě před dokončením Gibbona.

Aktuální plán vypadá tak, že během října vyjdou release kandidáti a oficiální vydání ostré verze by pak mělo proběhnout 18.„října 2007. Rozhodně se těšíme.

Máte rádi hodně čerstvý software?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.