Hlavní navigace

Ubuntu 8.04 LTS: dobrý podnájemník

5. 5. 2008
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

V minulých dvou článcích jsme se podívali, jak si nové Ubuntu rozumí s hardwarem a jak se s ním pracuje. Instalace proběhla víceméně klasickým způsobem, ale na seznamu nových funkcí přibyla i možnost instalace přímo z Windows, a to bez potřeby měnit stávající diskové oddíly, takže dnes začneme ve Windows.

Před přečtení tohoto článku doporučujeme také předcházející články o Ubuntu 8.04:

Linuxové liveCD představují zajímavý způsob propagace Linuxu i dobrého pomocníka. Asi nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že začínající uživatelé posledních několika let měli svá první „blízká setkání“ s tučňákem právě prostřednictvím liveCD. Zkušeného uživatele, který své 8cm liveCD nemající ani X server používá pouze k řešení problémů, nízký výkon a hlavně nízká přístupová doba optických mechanik asi příliš trápit nebude, ale neustále čekání na roztočení mechaniky doprovázené hukotem CD rotujícím klidně i rychlostí 10 000 otáček za minutu u nováčka asi dojem příliš neposílí a dlouhodobé používání v místech, kde klasická instalace prostě není možná, taktéž naráží na hranici použitelnosti.

Označení liveCD vnímám jako:

Trochu z historie

Před nástupem liveCD, v dobách MS DOSu a Windows 3.11, tu byla zajímavá možnost otestovat si tučňáka přímo ze stávájícího systému. Linuxová distribuce se nainstalovala, nebo tenkrát spíše rozbalila z nějakého archivu na stávající oddíl s FATkou, spustil se v DOSu „baťák“ a za chvíli byl před námi tučňák v celé své kráse. Typickým příkladem takové distribuce byl např. Monkey. Monkey používal souborový systém UMSDOS, který umožňoval na klasickou FATku „naroubovat“ unixová práva. U DOSu byl spíš problém, jak „systém“ neshodit, takže poslat DOS k šípku nebyl problém a použitelný systém byl před námi. Rychlé a funkční. Ve Windows 95 a 98 už to tak jednoduché nebylo, poněvadž se takovéto distribuce musely spouštět po restartu do nouzového režimu MS DOS. Windows ME už klasický nouzový režim MS DOS ani neměly a nástup NT řady se systémem NTFS, na který se bezpečný zápis mimo Windows zvládl až nedávno, již byl jen poslední hřebíček do rakve takovýchto distribucí.

Ubuntí cesta

Instalace Ubuntu z Windows sice na první pohled není žádná novinka, ale přiznejme si to na rovinu. Program spouštěný přes autorun, který vám restartuje Windows a počítá s tím, že to nabootuje z mechaniky, nebo upraví zavaděč Windows, aby to z té mechaniky nabootovalo i bez zásahu do BIOSu, nebude ta pravá „killer“ aplikace. Chtělo to něco jednoduchécho a funkčního ve stylu Monkey. Na scénu přichází Wubi.

Umenu

Wubi

Za Wubi se skrývá instalační program Ubuntu pro Windows do Windows s klasickou ubuntí jednoduchostí. Jedná se sice o klasického průvodce, ale vše podstatné se vešlo do jednoho dialogového okna a pokud nebude mít nadstandardní požadavky, instalaci můžete započít hned v prvním kroku. Stačí zvolit jednotku, na kterou se má Ubuntu nainstalovat. Zadat, kolik si může z volné diskové kapacity „ukousnout“, v jaké jazykové verzi a s jakým desktopovým prostředím se má nainstalovat a poslední požadovanou položkou je pak uživatelské jméno a heslo. V případě zdravotních potíží můžete použít ještě tlačítko přístupnost, kde dostanete na výběr pomůcky se zrakem, jako jsou vysoký kontrast, lupa, čtečka obrazovky a Braillův terminál. Pro řešení problémů s pohyblivostí tu jsou pak modifikátor klávesnice a klávesnice na obrazovce. Tím jsou vyčerpány veškeré ovlivnitelné parametry instalace a celý proces může začít.

Wubi

Já jsem instalaci prováděl z Wubi přibaleného na CD s Ubuntu, a tak jsem při instalaci dostal na výběr pouze Ubuntu, ale při stažení samostatného instalačního programu ze stránek projektu, který zabírá cca 1MB, mi bylo nabídnuto navíc i Xubuntu a Kubuntu ve variantě s KDE řady 3.5 i 4.

Nainstalované Ubuntu již není tak „gumové“ jako kdysi Monkey, ale z disku si ukousne přesně tolik, kolik se zvolí při instalaci. Na jednotce zvolené při instalaci vznikne adresář ubuntu a v jeho útrobách mimo jiné adresář disks, který obsahuje soubory root.disk a swap.disk, jejichž názvy jasně vystihují obsah a zabírají téměř celou část zvolené hodnoty. Pouze /boot není umístěn v obrazu disku, ale má zde vlastní stejnojmenný podadresář s obvyklým obsahem.

Obrazy disků

Během počáteční fáze instalace probíhající ve Windows je mimo vytvoření právě popsané struktury pro vlastní instalaci Ubuntu zkopírován obsah CD na disk, případně stažen ze sítě a upraven boot manager Windows tak, aby vlastní instalace již probíhala plně v režii nabootovaného Ubuntu z tohoto obrazu CD. Upravený boot.ini, konfigurační soubor zavaděče Windows, vypadá následovně:

[boot loader]
timeout=15
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptIn
c:\wubildr.mbr="Ubuntu" 

V Ovládacích panelech Windows v položce Přidat nebo odebrat programy přibyl „program“ Ubuntu a tím je ve Windows vše hotovo, nastává čas na restart PC. Dotaz na restart nyní nebo později je jediný krok Wubu vyžadující spoluúčast uživatele od započetí instalace.

Přidat nebo odebrat programy

A zrodilo se Ubuntu

Po restartu PC nastala drobná změna a v boot manažeru Windows přibývá položka Ubuntu, ale výchozí není, a tak pokud si Ubuntu sami nezvolíte, nastartuje Windows přesně jako doposud. V případě prvního zvolení položky Ubuntu se spustí samotná instalace Ubuntu z obrazu CD na připravený obraz disku. Samotná instalační procedura probíhá přibližně stejně rychle jako standardní a nevyžaduje potvrdit žádné další kroky. Nerušeně si kopíruje a konfiguruje, až se po čase objeví přihlašovací obrazovka.

Windows BOOT Manažer

Po přihlášení máte před sebou v podstatě plnohodnotnou instalaci, která je pouze o něco pomalejší díky složitějším diskovým operacím, které probíhají přes loop v obrazu uloženém na NTFS svazku. V /dev se sice samozřejmě nalézá odkaz na normální disk, v mém případě sda, ale na to můžete v podstatě zapomenout, respektive souborový systém na svazku použitém k instalaci máte k dispozici jako /host v linuxu připojený v režimu RW a to je asi tak vše, co s ním můžete dělat. Pokud vás zajímá i zbytek struktury závislé na připojeném NTFS svazku, tak distribucí vytvořený soubor /etc/fstab vypadá následovně:

$ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system>               <mount point>   <type>      <options>                 <dump>  <pass>
proc                          /proc           proc        defaults                  0       0
/host/ubuntu/disks/root.disk  /               ext3        loop,errors=remount-ro    0       1
/host/ubuntu/disks/boot       /boot           none        bind                      0       0
/host/ubuntu/disks/swap.disk  none            swap        loop,sw                   0       0
/dev/scd0                     /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8     0       0
/dev/fd0                      /media/floppy0  auto        rw,user,noauto,exec,utf8  0       0 
Plocha

Malý chyták

Když jsem v úvodu nakousl distribuci Monkey, okamžitě se mi vybavil kolega, jehož linuxové počátky jsou taktéž neodmyslitelně spjaty s touto distribucí. Jeho pro běh distribuce fatální chybou bylo, že se ji snažil používat na disku s DoubleSpace. DoubleSpace byl nástroj, který v době ne zrovna lacinými disky „zvětšoval“ jejich kapacitu nasazením pro veškeré aplikace zcela transparentní komprimace. Celý obsah disku se pak nalézal v komprimovaném souboru, který se pro aplikace jevil jako běžný disk. Linux MS DOS samozřejmě se vším všudy „sestřelil“ a tak si pod sebou uřízl větev, nenajel.

Neodolal jsem pokušení a ve Windows jsem nechal obraz disku s Ubuntu komprimovat na úrovni souborového systému. Simulace disku v obrazu již tak na výkonu zrovna nepřidá a používat jej v komprimované podobě je v praxi naprostý nesmysl, ale zkusil jsem to.

Komprimace - Vlastnosti

O to větší bylo mé překvapení, když po restartu PC začalo Ubuntu normálně bootovat, i když viditelně pomaleji. Překvapení netrvalo dlouho, protože systém to vzdal při startu X serveru. Komprimované a šifrované soubory na NTFS jsou k dispozici pouze pro čtení, takže vše probíhalo jen do chvíle, kdy systém potřeboval opravdu nutně něco zapsat na disk, ale přesto bych si dovolil říct, že i tímto chytákem Ubuntu při troše dobré vůle v podstatě prošlo.

Cloud 24 - tip 1

Komprimace - Start

Pár slov závěrem

I když jsem šel do posledního dílu recenze velmi skeptický a uvažoval jsem, zda se má nějakým instalačním programem pro Windows vůbec cenu zabývat, musím přiznat, že jsem byl velmi mile překvapen. Zásah do hostitelských Windows pouze minimální a funkčnost naopak velmi vysoká. Jak jsem již zmínil, práce v obrazu disku na výkonu nepřidá, ale pořád je řádově někde jinde než práce s liveCD, a to nejen výkonnostně, kde nás brzdí jak výkon optické mechaniky, tak i často nezanedbatelný úbytek RAM použitý jako ramdisk pro potřeby distribuce, ale i co se uživatelského komfortu v podobě snadného ukládání nastavení a uživatelských dat týče.

Instalace přes Wubi se tak zdá být skvělou volbou nejen pro ty, co si chtějí Linux opravdu vyzkoušet, kde hraje do karet i velmi dobrá detekce hardware, viz první část recenze, ale i pro ty, co Linux chtějí a ne všude ho mohou mít, jako např. pracovní PC, kde by případná havárie při zmenšování NTFS oddílu mohla být vážným problémem a riziko je tak nepřijatelné.

Oslovila vás instalace pomocí Wubi a následný provoz z Windows oddílu?

Byl pro vás článek přínosný?