Hlavní navigace

Ubuntu 8.10: Intrepid Ibex aneb nebojácný kozorožec

31. 10. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nové Ubuntu vychází každých šest měsíců a téměř vždy přináší nějaké zajímavé technologické novinky. Ne jinak je tomu i nyní, kdy vychází nebojácný kozorožec. Nová verze populární distribuce přináší GNOME 2.24, jádro 2.6.27, vylepšený instalátor, šifrování v domovském adresáři a spoustu dalších vylepšení.

Instalace

Setkání s novou verzí distribuce obvykle začíná instalací nebo upgradem. Ubuntu 8.10 si můžete stáhnout v několika verzích: „Desktop“ (live CD s možností instalace), „Alternate“ (instalátor ve stylu Debianu s pokročilými možnostmi), „Server“ (na CD místo balíčků s grafickým prostředím obsahuje serverové aplikace) a nově také image pro USB určený pro netbooky („Mobile“) a handheldy s Intel Atom („MID“).

CD jsou nabízena pro 2 architektury – 32bitovou (i386), po které sáhnou konzervativní uživatelé a uživatelé se starším hardwarem, a 64bitovou (amd64) pro počítače s novějším procesorem a více paměti.

Nově je nabízena možnost jednoduchého naklopení live systému na flashdisk. Tu ocení obzvláště uživatelé netbooků bez CD mechaniky. Další výhodou je, že při použití jako live systém se na takovýto flashdisk dají uložit změny nastavení a vytvořené dokumenty. Bohužel jsem se svým nepochodil a žádný větší nevlastním.

Flash five

Začínáme

Po nastartování z Desktop CD nás uvítá nové grafické téma. Od minulé verze se změnila výchozí tapeta, panely jsou nyní poloprůhledné a některé prvky uživatelského rozhraní byly také přepracovány (např. animované a světlejší progressbary).

Ubuntu po bootu

Asi to má být obraz kozoroha ve vyschlé půdě, no já tam vidím lva s otevřenou lebkou. Přesto mi přijde vydařenější než v betaverzi. Každopádně na art.gnome.org čeká spousta dalších témat.

Instalátor se od minulých verzí moc neliší, jen má nové dělítko disků. S mými šifrovanými oddíly se ale moc dobře nepopral, musel jsem použít volbu ruční rozdělení. Pokud ovšem nějaké obskurní rozdělení disků nemáte, stačí vše nechat na automatice instalátoru.

Install start
Install ruční
Install kde jsi

U nastavení časové zóny si všimněte těch teček v Antarktidě.

Po startu

Nové verze aplikací…

GNOME najdeme ve verzi 2.24.1. Asi hlavní změnou je podpora tabů v Nautilu, dále pak tlačítka pro odpojení připojených zařízení a také Evolution se dočkal mnoha vylepšení. Adresář kontaktů se umí připojit k WebDAV serveru a jeho e-mailový klient podporuje šablony zpráv.

Nautilus s taby

Linux 2.6.27 přináší podporu pro množství nového hardware. Od verze 2.6.24 obsažené v Hardym se zlepšila podpora ACPI, stabilizoval se souborový systém ext4, přibyla podpora hromady nových USB kamer, task_killable, „bindování“ mountpointu pouze pro čtení a Memtest se dočkal implementace přímo v jádře. X.Org 7.4 slibuje rychlejší start a ukončování.

OpenOffice.org, konkrétně build go-oo, najdeme ve verzi 2.4.1. Je to možná trochu škoda, když už je „trojka“ delší dobu venku. Naštěstí (právě díky projektu go-oo) umí otevírat MS-OOXML, komunikace s moderními uživateli Office od Microsoftu by vám tedy neměla dělat problémy.

GIMP vývojáři od bety aktualizovali, konkrétně z 2.4.6 na 2.6.0. Tato verze přináší mimo jiné nové GUI. Těžko soudit, jestli je to dobře – mně osobně nové rozvržení oken docela vadí. Hlavní okno s nástroji zůstává stále navrchu a nejde překrýt oknem s obrázkem…

Uživatelé desktopového prostředí KDE jej v oficiálních repozitářích najdou jen ve verzi 4.1.2 – návrat ke „stabilní trojce“ tedy není možný.

…a různá vylepšení

Nás paranoiky určitě potěší novinka v podobě adresáře ~/Private/ šifrovaného pomocí encryptfs (pokud ovšem již nemáte šifrovaný celý disk). Stačí nainstalovat balíček ecryptfs-utils a spustit skript ecryptfs-setup-private. Po přihlášení se vám v domovském adresáři objeví adresáře Private/ a .Private/. Pokud do adresáře Private/ uložíte nějaká data, automaticky se zašifrují.

Private home

Pokud k vám přijde známý a chce si rychle zkontrolovat komentáře pod svým článkem (nebo se pokochat Compizem), můžete mu jednoduše vytvořit dočasného uživatele s domovským adresářem v /tmp/.

root_podpora

Guest

Z dalších novinek bych jmenoval nový Network Manager 0.7 s podporou různých mobilních sítí, VLC 0.9.2 s novým GUI, lepší podporu tiskáren a skenerů díky hplip 2.8.7 a CUPS 1.3.9, plugin do Totemu pro přehrávání videí z BBC a možnost správy služeb příkazem service, např. service apache start, jako to známe například z Fedory.

Tiskárna
Totem BBC

Závěr

Ubuntu 8.10 přináší užitečná vylepšení, která jistě potěší nejen začínající uživatele, kterým je distribuce primárně určena. Já nejvíce oceňuji, že na mém hardware konečně funguje uspávání bez dalšího ladění hned po instalaci. Možná by neškodilo začlenění OpenOffice.org 3 kvůli lepší podpoře MS OOXML.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval informatiku na MFF UK, dělal linuxového admina, vyvíjel elektroniku a nyní vyvíjí meteorologický radar ve společnosti Meteopress.