Hlavní navigace

Ubuntu Gutsy Gibbon: módní vlna doznívá?

26. 10. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tak jako vždy po půl roce jsme se i nyní dočkali nového Ubuntu, které se tentokrát honosí kódovým názvem „Gutsy Gibbon“. Co nového přináší? Jak funguje integrovaný 3D desktop? Jak vypadá jeho indexované vyhledávání? A co na něj říkají jeho uživatelé?

Nalaďme se: novinky v Gutsy Gibbon

Ostře sledovanou novinkou v právě vydaném Ubuntu je defaultně nainstalovaný Compiz Fusion. Že je eye-candy prostředí pro spoustu uživatelů skvělým lákadlem, jistě není třeba podotýkat, druhou stranou mince je bohužel fakt, že ne všem uživatelům 3D desktop funguje. Problém se bohužel tentokrát netýká pouze lidí s grafickou kartou ATI. Dle ohlasů se s ním setkalo poměrně velké množství uživatelů, kterým nejenže nefungoval 3D Desktop, ale především mnohým z nich grafické prostředí vůbec nenaběhlo, což pro Ubuntu moc dobrá reklama není.

Effects-Options

Za neméně důležitou změnu osobně považuji přidání Trackeru, což je software umožňující indexované vyhledávání, které je pochopitelně díky indexu rapidně rychlejší. Indexovaným vyhledáváním disponují všechny moderní operační systémy – nalezneme jej jak ve Windows Vista, tak na Mac OS X, na Linuxu bohužel situace příliš růžová zatím není. Zda ji Tracker změní ukáže až čas, zatím mi nepřišel úplně vyzrálý. Rozhodně to ale je krok správným směrem.

Jistě mi dáte za pravdu, že nastavovat X.org přes xorg.conf není vždycky úplná legrace. Tvůrci Ubuntu na to mysleli, a proto v Gutsy naleznete vylepšenou utilitku určenou právě pro jeho konfiguraci. Jsem si jist, že ji mnozí uživatelé ocení.

ubuXconf

Tak jako vždy, i nyní je v Ubuntu k nalezení nejnovější, právě vydané Gnome. Současná verze je 2.20 a mezi novinky patří například výrazně zlepšené Evolution, které mimo jiné přináší pokročilou možnost zálohování emailů, dále vylepšenou podporu pro některé exotické jazyky, prohledávání bylo integrováno do file dialogu, a pozitivních změn doznal také power management.

Z dalších změn bych rád zmínil applet na rychlé přepínání uživatelů, snazší správu pluginů Firefoxu, plně automatickou instalaci tiskáren, zápis na souborový systém NTFS a velkou spoustu dalších vylepšení.

Tracker-Search-Tool

Instalace po africku

Co se týče instalačního procesu, žádné velké změny nečekejte. Stačí jako vždy stáhnout live CD, které roste například na Ubuntu.com a Ubuntu pomocí jednoduchého průvodce nainstalovat. Po restartu by měl být systém plně funkční a připravený na běžnou práci.

Upgrade z Feisty Fawn

Pokud již máte na disku Ubuntu nainstalované, samozřejmě není problém upgradovat. Přímý upgrade je možný pouze z verze 7.04, pokud máte verzi starší, musíte upgradovat postupně přes všechny přímo po sobě jdoucí verze. Před vlastním upgrade je nezbytné provést aktualizaci všech balíčků a k vlastnímu upgrade se doporučuje použít Update Manager. Také je nezbytné mít metabalíček ubuntu-desktop (případně kubuntu-desktop pro Kubuntu), bez kterého se upgrade nezdaří. Pro podrobnější návod doporučuji ke shlédnutí oficiální stránku o upgrade Ubuntu.

missing-codec

Instalace pluginů by již neměla nikomu dělat problémy.

root_podpora

Budoucnost?

Ačkoliv osobně hodnotím Gutsy Gibbona jako poměrně povedenou verzi, nemohl jsem si nevšimnout dlouhodobobějšího odchodu uživatelů k OpenSUSE a PCLinuxOS i nespokojenost mnohých uživatelů s právě vydaným Gutsy. Dle serveru DistroWatch sice Ubuntu stále roste, ale v popularitě již jej dávno předběhla mladá distribuce PCLinuxOS. Že by Ubuntu byla pouhá módní vlna, která je již za svým zenitem?

Odkazy

(Poznámka: Screenshoty byly převzaty z oficiálních stránek distribuce.)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jakub Šťastný byl v letech 2007 až 2008 redaktorem serveru Root.cz. Mezi jeho zájmy patří Linux, programování a typografický systém TeX.