Hlavní navigace

Ubuntu je pořád dobré, to Canonical dělá zlou krev, říká komunita

10. 12. 2013
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Ubuntu je dlouhodobě jedna z nejpoužívanějších linuxových distribucí. Přesto začínají být její uživatelé nespokojení s tím, kam se vývoj ubírá. Dělají se velké změny do designu, připravuje se nový grafický systém a vývoj má výrazně jiné priority než dřív. V čem je problém? Zeptali jsme se zástupců české komunity.

Na postoj k Ubuntu, Canonicalu, novinkám či změnám jsme se zeptali zástupců české komunity kolem serveru Ubuntu.cz a Občanského sdružení Ubuntu pro Českou republiku. Odpovídali Vojtěch Trefný, Tadeáš Pařík, Radek Neužil a František Zatloukal.

„Ubuntu je pořád nejlepší systém“

Radek Neužil hájí pozici Ubuntu a podle něj jde stále o nejlepší systém pro běžné uživatele. Dle mého názoru se Ubuntu stále zlepšuje a jde správným směrem k obyčejným uživatelům, začíná se pomalu dostávat do podvědomí jako je třeba Android, kdy uživatelé ani neví, že pod tím vším běží nějaký Linux.

Ani Tadeáš Pařík nevidí v Ubuntu samotném větší problém. Uživatelé se zpočátku mračili na nástup nového prostředí Unity, ale podle Paříka jde o povedený projekt. Unity jako takové jsem si po počáteční nevoli oblíbil – problém s ním osobně nemám a znám hodně lidí, kteří ho k jejich plné spokojenosti používají. Nicméně tohle je velmi individuální záležitost, přiznává.

Také Vojtěch Trefný, donedávna vedoucí osobnost české komunity kolem Ubuntu, byl vždy se systémem a jeho prostředím spokojený. Unity mi vždy vyhovovalo a považuji ho za dobře navržené prostředí. Radek Neužil sice zmiňuje problémy některých verzí, při správné volbě je podle něj ale uživatel spokojený. Je fakt že ne-LTS verze škodí Ubuntu nejvíce, jsou nedodělané a se spoustou chyb. Jen těžko se vysvětluje nováčkovi, aby si instaloval právě LTS verzi a nepouštěl se do experimentů vývojovými verzemi. Přitom LTS verze mi fungují na desítkách strojů k plné spokojenosti a nemůžu si je vynachválit.

Výborně se mi osvědčilo právě prostředí Unity, díky kterému je Ubuntu moderní a pro nové uživatele zajímavé. Staré Gnome 2 bylo na pohled ošklivé a strašně snadno šlo rozbít. Stačilo kliknout na lištu a ta zmizela včetně všech appletů. Radit pak nováčkovi, jak to vše vrátit do původního stavu, byl horor. Unity je v tomto směru prakticky nerozbitné a od té doby, co všude instaluji 12.04 s Unity, už tyto problémy řešit nemusím. Lidé si to velmi pochvalují že je to pěkné a nemusí se bát k tomu posadit i někoho, kdo to vidí úplně poprvé, chválí Radek Neužil.

Radek Neužil na LinuxDays 2012

Podle Vojty Trefného jde pořád o nejlepší distribuci pro běžné uživatele. Pro BFU je to podle mě pořád nejlepší volba – je tu velká podpora ze strany komunity a třeba instalace ovladačů nebo kodeků je u ostatních distribucí pro ‚normálního člověka‘ stále hrozně složitá věc. V tomhle směru pořád ostatní hodně zaostávají.

Zdá se, že převládá názor, že až na některé konkrétní problémy je celková koncepce Ubuntu a Unity vlastně v pořádku. V čem je tedy vlastně potíž?

Canonical se odklání od komunity

Oslovení zástupci české komunity vidí největší problém v přístupu společnosti Canonical, která za vývojem Ubuntu stojí. Firma v posledních letech výrazně změnila své priority a z otevřeného vývoje co nejlepší linuxové distribuce přešla na výrazně uzavřenější model s řadou vlastních technologií, na které má komunita pramalý vliv.

Vztah Canonicalu ke komunitě byl už delší dobu podivný – poslední dobou u mě převládal pocit, že Canonical komunita spíše obtěžuje a byl by nejraději, kdyby ‚držela hubu a krok‘ a hezky dělala, co se jí řekne a hlavně se moc nevyptávala, kritizuje přístup společnosti Vojtěch Trefný, který nedávno opustil Ubuntu i komunitu. S novým ‚uzavřeným‘ přístupem k vývoji a komunitě a s přesměrováním na trh tabletů a chytrých telefonů, který mi osobně vůbec nic neříká, jsem se rozhodl, že se nebudu nutit do něčeho, co mě nebaví.

Podobný problém se společností Canonical popisuje i Tadeáš Pařík. Nelíbí se mi celkové směřování projektu, hlavně nespolupráce s komunitou vlastní či s komunitou kolem open-source v širším měřítku. Osobně mám stále větší pocit jakési uzavřenosti, ať je to již vývojem vlastních řešení či nespolupráce s upstreamem (např. překlady).

Tadeáš Pařík na LinuxDays 2012

Svou kritiku Canonicalu přidal i František Zatloukal: Vadí mi na něm více věcí, zejména přístup společnosti Canonical a její CLA. Ubuntu se postupně přetváří do podoby, v jaké máme dnes například systém Android – uvnitř je sice Linux, ale není to ten svobodný systém, na který jsem někdy s verzí 10.10 přešel. Spousta věcí je vyvíjena pod pokličkou, kde nemají jiní vývojáři přístup. Samozřejmě jde o open source, ale právě kvůli výše zmíněné CLA tam nikdo přispívat nebude, vysvětlil Zatloukal.

Konkrétně se mu nelíbí špatná komunikace kolem projektu Mir. Jednoznačně negativně vnímám Mir. Byl to takový podraz od Canonicalu. Do doby, kdy byl Mir oznámen, jsme měli k dispozici prakticky jediné oficiální vyjádření přímo od Marka tuším někdy z konce roku 2011, kdy mluvil o přechodu na Wayland. Nemohu si vybavit nějakou výrazně pozitivní změnu.

Od Ubuntu k Debianu a Fedoře

Dva nejvýraznější členové české komunity už operační systém Ubuntu opustili. Vojtěch Trefný i Tadeáš Pařík jsou nyní uživateli jiných distribucí – Fedora a Debian.

Nad výběrem distribuce jsem hodně přemýšlel a i toto rozhodnutí konzultoval se spoustou známých z komunity. Zkusil jsem si projít a zkusit několik distribucí, ale stejně jsem se nakonec dostal ke známému Debianu. Velkou roli v tom hraje i moje lenost, protože se nemusím učit vyloženě něco nového a jedná se o stabilní prostředí na práci, vysvětluje svou volbu Tadeáš Pařík.

Přešel jsem na Fedoru, a to prostě proto, že jsem CD s ní měl po ruce. Co se systému týče, nejsem příliš náročný. Používám celkem malý uzavřený okruh aplikací a teď jsem úplně spokojený s KDE v (téměř) továrním nastavení a nějakými pěti aplikacemi, které nemá Fedora v základní instalaci, říká Trefný.

Vojtěch Trefný na LinuxExpo 2011

Také František Zatloukal už od Ubuntu odešel. Ano, jsem mezi uživateli, kteří Ubuntu opustili, řekl nám. Přešel jsem na Fedoru Rawhide. Udržuji sice dual boot, ale Ubuntu jsem již několik měsíců nespustil. Fedora mi naprosto vyhovuje – její vývoj je předvídatelný, o větších změnách se dozvídám s předstihem a software se v ní nachází v nejnovějších verzích. Uživatelům, kteří mají zájem přejít na Linux, stále doporučuji Ubuntu, které je pro ně z mého pohledu nejvhodnější.

Podle Radka Neužila není třeba od Ubuntu utíkat, běžným uživatelům vyhovuje. Přiznává však, že pokročilým uživatelům v něm může být těsno. Na Ubuntu nadávají převážně pokročilí uživatelé, kteří mají jiné požadavky než běžný uživatel. Ten nepotřebuje vědět, proč a jak to funguje, ale hlavně že to funguje. Názory běžných uživatelů nikde na linuxových fórech neuvidíte, jelikož tam nechodí a nemají potřebu se někde vyjadřovat.

Kudy z toho ven?

Nervozitu v komunitě a odchod některých známých uživatelů od Ubuntu tedy způsobuje především přístup společnosti Canonical. Otázkou však zůstává, co přesně by měla firma dělat, aby přestala v komunitě „dělat vlny“.

Canonical by se měl hlavně zaměřit na komunikaci se svou komunitou a na komunikaci s ostatními projekty. Občas, mám ten pocit, mu chybí jako firmě umění naslouchat, říká Tadeáš Pařík.

Canonical se prostě rozhodl jít jinou cestou – chce z Ubuntu udělat ‚druhý Android‘. Jestli je to změna k lepšímu nebo k horšímu, ukáže budoucnost. Osobně se mi nelíbí snaha ‚uzavřít‘ vývoj a nespolupráce s upstreamem. Což je sice taková obecná vlastnost Ubuntu, ale například situace kolem Waylandu a Miru a další podobné byly už trochu moc i na mě, doplňuje Vojtěch Trefný.

Canonical by neměl zapomínat právě na pokročilé uživatele a na ty, kteří pomáhají propagovat Ubuntu a starají se třeba o překlady. Ono bez těchto uživatelů to také nebude fungovat. Poslední dobou mám pocit, že nám házejí klacky pod nohy, než aby se nám snažili co nejvíce práci ulehčit, posteskl si Radek Neužil.

František Zatloukal zmínil také problémy s kontrolou kvality vydávaných distribucí. Canonical by měl určitě zlepšit QA. Když během běžné aktualizace systému (ještě k tomu v LTS verzi) dojde k rozbití X serveru, tak je něco špatně. Canonical vyvíjí Ubuntu jako Linux pro normální lidi, ti ale nebudou řešit tyto problémy a mnohem jednodušší pro ně bude přejít zpět na Windows.

root_podpora

Čeká nás fork Ubuntu?

Zdá se, že Canonical je dobrý kolega, ale mizerný pán. Nejprve vyvíjel linuxovou distribuci pro běžné uživatele, která se doopravdy povedla. K tomu účelu angažoval komunitu, která se rychle rozrostla a byla opravdu aktivní. Komunitě se líbila oboustranně prospěšná synergie a otevřenost celého vývoje.

Teď se ale Canonical sám tomuto modelu čím dál více vzdaluje, což znervózňuje komunitu, nutí její členy k odchodu a destabilizuje celé prostředí. Tohle už jsme zažili několikrát u jiných projektů a cestu ven známe. Čeká nás i v tomto případě založení nějaké nadace OpenUbuntu, která vytvoří svůj vlastní fork? Dojít k tomu může velmi rychle a lehce a nad výsledkem spláče především Canonical. Pohár totiž už zřejmě začíná přetékat…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.