Hlavní navigace

Názor k článku Ubuntu je pořád dobré, to Canonical dělá zlou krev, říká komunita od noname - Cože???? 888-O Procesor že má jen jeden princip? Existuje zde...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 12. 2013 1:58

    noname (neregistrovaný)

    Cože???? 888-O
    Procesor že má jen jeden princip?
    Existuje zde několik architektur, na kterých Linux funguje, tedy několik principů ( např. i386, ARM, SPARC ... ), které Linux musí podporovat (to není jako se žehličkou, která "podporuje" jen některé šňůry :-)) A to se bavíme pouze o architekturách. Teď si ještě uvědomte, že zde máme spoustu nových/starých technologií (sse 2, 3, 4, 3D NOW! ...) kterých si běžný člověk ani nevšimne, ale pokud má vše fungovat optimálně, tak musí být podporovány (asi by se Vám nelíbilo, kdyby termostat umožnil žehličku využít jen na 10% výkon nebo by naopak umožnil spálit topné těleso). A s grafickými kartami to máte podobné, o dalším hardware a jiných záležitostech nemluvím. Na každé najdete jeden procesor a spoustu různých standardů.
    Je si třeba uvědomit, že počítač, přestože jej dnes můžete koupit spolu s žehličkou za podobnou cenu, je násobně složitější. Z toho plyne, že tvorba operačního systému pro takovýto počítač je daleko náročnější záležitost a je nepodstatné, jestli se bavíme o čase, penězích potřebných pro vývoj nebo know-how.
    Jako o analogii se můžeme skutečně bavit téměř o čemkoliv, protože si dokážu představit, že převedu do "počítačové" složitosti obrovské množství situací, ale uvědomte si, že připodobnění počítače a žehličky je dost zavádějící a jediné, co mají společné je přívodní šňůra (někdy) a fakt, že hřejou (dokonce i ten způsob zapnutí je na odlišném principu).
    Nejsem sice počítačový expert, ale jsem si vědom, že počítač není jednoduchý stroj ve stylu tahem zapni, stiskem vypni.