Hlavní navigace

Ubuntu poprvé vydalo data o uživatelích: rozlišení, paměť i způsob přihlašování

25. 6. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Canonical splnil svůj únorový slib a zveřejnil data získaná prostřednictvím nového nástroje, který sbíral údaje během uplynulých třech měsíců. Poprvé tak například víme, jaké mají uživatelé Ubuntu počítače.

O záměru sbírat data o uživatelích Canonical začal mluvit v únoru letošního roku. Od začátku tvrdil, že bude zaznamenávat anonymizovaná data a chce je využít výhradně ke zlepšení vývoje a jeho lepšímu nasměrování a nikdy ne pro marketingové účely. Zdrojové kódy nástroje ubuntu-report jsou k dispozici na GitHubu, aby si každý mohl ověřit, jaká data jsou sbírána.

Nástroj se stal součástí dubnového Ubuntu 18.04 LTS Bionic Beaver a zatím jen jeho desktopové varianty. Data jsou tedy k dispozici pouze z této jediné verze, chybí údaje pro Ubuntu Server nebo jakékoliv jiné vydání. Přesto jsou to čísla zajímavá.

Už v únoru Will Cooke, šéf vývoje desktopu v Canonicalu, slíbil, že data budou zveřejněna. Zatím byl uvolněn jen jeden balík výstupních dat, statistická data budou později vydána na samostatné stránce, která vznikne zřejmě s vydáním Ubuntu 18.10 Cosmic Cuttlefish, které bude k dispozici v říjnu.

Canonical vloni provedl výzkum mezi uživateli, kde se ptal na nejoblíbenější aplikace včetně prohlížeče, video přehrávače, kalendáře a podobně. Výsledky si můžete prohlédnout na grafech:

Podle informací zveřejněných Cookem souhlasilo se sběrem dat z nové telemetrie 67 % uživatelů. Vzorek je tedy obrovský a data mají v mnoha ohledech velmi zajímavou vypovídající hodnotu. Všechny zveřejněné statistiky si můžete prohlédnout v následujících grafech:

První zveřejněná statistika se týká doby instalace systému, která se v průměru pohybuje okolo 18 minut. Nejrychlejším nahlášeným časem je pak 8 minut. Přestože je 18 minut méně, než kolik nabízí jiné operační systémy, stále hledáme způsoby, jak tuto dobu dále zkrátit, komentuje Cook.

Není překvapením, že počet uživatelů aktualizujících na novou verzi je v tomto případě čtvrtinový proti novým instalacím. Uživatelům totiž informace o možnosti povýšení vyskakuje až po vydání první aktualizace systému (tedy například Ubuntu 18.04.1). Ta ještě nevyšla, proto uživatelé ještě nemohli na hromadnou výzvu reagovat.

Zajímavější už je informace o tom, že novou volbu minimální instalace systému použilo 15 % uživatelů. Tato varianta se objevila právě v novém Ubuntu a umožňuje nainstalovat čistý systém jen s prohlížečem. Přestože jde o úplnou novinku, očividně zaujala poměrně velkou část uživatelů.

Potěšující je, že většina uživatelů (přes 90 %) si zapíná automatické aktualizace, více než polovina volí možnost doinstalace nesvobodných doplňků a necelá třetina chce, aby se za ně systém po startu automaticky přihlásil.


Autor: Canonical

Počet procesorů také není velkým překvapením, drtivá většina uživatelů má právě jeden, objevily se ale i nějaké dvou–, čtyř– a víceprocesorové sestavy. Bohužel statistika nezabíhá do detailů a nedozvíme se například počty jader jednotlivých procesorů. Podle Cooka je ale doplnění těchto informací v plánu.

Statistika se také zabývá dělením disků. Většina uživatelů (54 %) preferuje smazání celého úložiště a automatickou instalaci nového systému. Druhou nejoblíbenější možností (22 %) je ruční dělení disku. To znamená, že ruční dělení musíme zachovat a měli bychom prozkoumat, jak ho zjednodušit.

Statistika rozlišení displeje také není příliš překvapivá, většina uživatelů používá full HD (1080p), následují monitory s rozlišením 1366×768, které jsou stále ještě rozšířené v mnoha noteboocích. Displeje s HiDPI a 4K ještě nejsou mezi uživateli příliš rozšířené, pravděpodobně kvůli vyšší pořizovací ceně. Většina uživatelů má také jeden monitor a pochopitelně i jednu grafickou kartu. Malá část lidí má více grafických karet, ale zřejmě je to kvůli strojovému učení, těžbě kryptoměn nebo hraní.

Množství paměti je mezi uživateli hodně variabilní, nejčastěji se objevuje 4 a 8 GB RAM. Pouhý 1 GB už je zastoupen poměrně málo, naopak se ve statistikách objevily stroje se 128 GB RAM.

root_podpora


Autor: Canonical

Ubuntu je také rozšířeno po celém světě, statistika sleduje zvolenou časovou zónu a nespoléhá se například na geolokaci pomocí IP adresy. Nejvíc uživatelů je podle výsledků koncentrováno ve Spojených státech, ale tady mohou být čísla zkreslena tím, že jde o výchozí časovou zónu.


Autor: Canonical

Hodně uživatelů je také v Brazílii, Indii, Číně a Rusku. Mnoho uživatelů je také v Evropě, která je ovšem rozpadlá na řadu různých států. Dohromady ale tvoří také nezanedbatelnou část. Další detaily se snad dozvíme na podzim, kdy budou k dispozici surová data. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.