Hlavní navigace

Ubuntu Touch OTA-17 bude podporovat NFC, Warpinator běží i na Androidu

10. 5. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: UBports
Brzy vyjde Ubuntu Touch OTA-17 s podporou NFC. Aplikace pro přenos souborů Warpinator je dostupná už i pro Android. Britská firma StarLabs zahájila předprodej svého nového modelu StarBook Mk V.

Ubuntu Touch OTA-17 bude podporovat NFC

Nadace UBports zveřejnila výzvu k testování nadcházející verze OTA-17 jejich operačního systému pro mobilní zařízení Ubuntu Touch. Ta by podle plánu měla oficiálně vyjít už 12. května a jednou z jeho hlavních novinek bude podpora NFC.

Mezi další novinky patří vylepšení práce s bleskem, lepší zoom, rotace a zaostření pro všechna podporovaná zařízení a opravené slovníky pro korekci textu. Tato verze stejně jako ta předchozí vychází z Ubunutu 16.04 (Xenial Xerus). Přechod na novější vydání intenzivně probíhá.

Ubuntu Touch OTA-16

Aplikace pro přenos souborů z Linux Mint je dostupná pro Android

Nástroj pro přenos souborů Warpinator používaný v Linux Mintu je nyní dostupný i pro zařízení s operačním systémem Android. Tento nástroj umožní velice jednoduše přenášet soubory z počítače do počítače po lokální síti bez nutnosti do toho zapojovat třetí stranu. Součástí Linux Mint je od jeho 20. verze a je k dispozici i pro ostatní distribuce.

Nyní díky práci nezávislých vývojářů se podařilo tuto aplikace neoficiálně portovat i na Android. Podle vyjádření vývojářů Mintu funguje tato aplikace dobře a je plně kompatibilní s originálním protokolem, takže nic nebrání přenosu dat mezi zařízením s Androidem a zařízením s Linuxem.

Warpinator

Poslední model notebooku od StarLabs v prodeji

Pokud toužíte po linuxovém notebooku, tak britská firma StarLabs zahájila předprodej svého nového modelu StarBook Mk V. Nový notebook váží 1,4 kg, má 14palcový antireflexní displej a procesor Intel Tiger Lake-U. Základní filozofie je otevřenost, takže notebook můžete libovolně upravovat, upgradovat, měnit software i fimware.

Firmware je také otevřený, předinstalovaný operační systém je na volbě uživatele, přičemž vybírat lze mezi šesti linuxovými distribucemi. Stroj je poháněn 50.9 Wh baterií s nabíjením prostřednictvím USB-C kabelu. Cena notebooku se pohybuje podle zvolené konfigurace začíná na 23500 Kč.

Starbook MK V

Nitrux je jedna z prvních distribucí s jádrem 5.12

Uri Herrera z projektu Nitrux oznámil vydání nové verze na Debianu založené distribuce Nitrux 1.4. Tato nejnovější verze podporuje linuxové jádro 5.12 pro případ, že se rozhodnete tuto distribuci nainstalovat na hardware, který výchozí verze jádra 5.10 nepodporuje.

root_podpora

To dělá z Nitruxu jednu z prvních distribucí s touto verzí linuxového jádra. Na povrchu se pak setkáte s KDE Plasma 5.21.4, KDE Gear 21.04 a KDE Frameworks 5.81. Kromě toho nová verze přináší i prohlížeč Mozilla Firefox 88 a kancelářský balík LibreOffice 7.1.2.

Nitrux 1.4

Nově vydáno

Pokračovatel operačního systému OpenSolaris OpenIndiana oznámil vydání verze 2021.04. Na FreeBSD založený operační systém GhostBSD vyšel ve verzi 21.04.27. Linuxová distribuce vycházející z Gentoo Calculate Linux má novou verzi s číslovkou 21. Theo de Raadt oznámil vydání verze 6.9 operačního systému OpenBSD.

Calculate Linux 21

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.