Hlavní navigace

Názor k článku Ubuntu ztrácí dech, má Mint svou životní šanci? od Mr.Slider - Já pro změnu nechápu, proč je v autech...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 12. 2011 15:48

    Mr.Slider (neregistrovaný)

    Já pro změnu nechápu, proč je v autech pořád řadící páka a třetí pedál. Nechápu řeči, že je lepší si řadit sám. Pro mě není, mám rád pohodlí při cestování. Odvykl jsem si. Jen nechápu neduh automatů, že ve většině aut je páka, co připomíná řadící páku. Proč? Třeba takový Range Rover Evoque to má pěkně vyřešené kolečkem.

    Beztak se jednou auta budou řídit sama, jenže to bude potřeba nejprve umlčet křičící řidiče. Mnohým z nich se to nebude líbit i přesto, že to zlepší bezpečnost silničního provozu. Budou se ohánět svobodou volby.

    Auto s řidítky je jako masový operační systém s příkazovou řádkou. Jde to, ale dře to. Proto uživatelé hledají něco s grafickým prostředím. Tedy auto s volantem.

    Unity se neinspirovalo v mobilech či tabletech, byť tam chce v budoucnu také zamířit, ale převážně u MacOS. Tam podobné ovládání je léta. Kamarád na to byl zvyklý už dávno před Unity a nemohl si pak zvyknout v práci na Windows, že prý se to nedá ovládat, kdo to kdy viděl.

    Nevím, co lidem na Unity vadí. Spuštěné programy jsou v panelu vlevo (mám ho tam napevno, takže nezalézá pryč) a dá se s ním pracovat. Stejně tak tlačítka pro práci s oknem jsou vlevo a menu taktéž, takže je to vše na velkém monitoru pohromadě, což mi vyhovuje (mám 26" monitor). Dash díky rozšiřitelnosti (Unity lenses) se mi líbí čím dál víc a dají se s ním dělat opravdu psí kusy. Pravda, hůř se v něm hledají aplikace, zas na druhou stranu, kdo jich používá víc než několik jednotek? Málokdo. Já používám všeho všudy do deseti programů a ty se mi vejdou do levého panelu, takže je snadno spouštím odtamtud.

    Mně Unity přirostlo k srdci a to jsem s ním vyčkával do verze 11.10, ve verzi 11.04 jsem zůstával u Gnome Classic. Bál jsem se ho, tak jsem ho začal testovat na novém počítači, že ho když tak smažu. Během pár minut jsem si ho oblíbil.

    Aby se Ubuntu s Unity dostalo na tablety a telefony to chvilku ještě potrvá a já doufám, že se tam dostane a bude to brzy, protože zatím není nic, co by mi příliš vyhovovalo. Na telefonu stále vyčkávám s Windows Mobile 6.5, na tabletu mám Android 3.1, ale není to prostě ono. Škoda, že HP zabilo WebOS, i když ve skrytu duše doufám, že dojde k oživnutí WebOS. Možná půjdu nakonec do BlackBerry, až se objeví s QNX systémem.

    Ubuntu držím palce, mají dobře našlápnuto. Co mě mrzí, je zatím pomalé nové centrum softwaru, ale to slibují do LTS verze zrychlit.

    Jinak znám několik uživatelů Ubuntu a nikomu Unity nevadí. Asi je to tím, že všichni jsou to obyčejní uživatelé, co nechtěli platit za OS, kteří ani pořádně neví, co vlastně ten Linux je. Ti to pak neřeší. A na ty Ubuntu teď cílí, ne na skalní linuxáky, kteří se neustále hádají, která distribuce je lepší, které GUI je lepší, atd. Někdy mi přijde, že linuxáci mají po Windows dalšího nepřítele a tím je Ubuntu. Místo, aby se radovali, že díky Ubuntu je o Linuxu více slyšet. Obyčejní uživatelé to ale naštěstí neřeší. Z těch uživatelů, co znám, jich většina nezná jiné distribuce než Ubuntu. Ti o Mintu a jiných nikdy neslyšeli.

    Ať si každý používá, co chce. Proč vést žabomyší války.