Hlavní navigace

Ubuntu zvažuje omezení 32bitové verze už od 16.10

29. 6. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vývojáři Ubuntu mají na stole plán postupného ukončení podpory 32bitové varianty. Utlumování má začít už s příští verzí 16.10 a za dva roky by měla podpora staré architektury zmizet.

Není to poprvé, co se mezi vývojáři Ubuntu debatuje o ukončení podpory 32bitových procesorů Intel (a kompatibilních). Tentokrát je to už ale vážná debata s konkrétním návrhem. Vývojář Canonicalu Dimitri John Ledkov znovu otevřel debatu o tom, jak by měla být podpora ukončena. Ubuntu by tak během dvou let mělo podporovat pouze 64 bitů.

Podle předloženého plánu by k omezení došlo už s příštím vydáním Ubuntu 16.10. Debian, na kterém Ubuntu staví, už také brzy omezí podporu starých 32bitových procesorů, na kterých nebude možné spustit Debian 9 Stretch. Nepůjde ovšem o úplné zrušení 32bitové verze, ta jen bude překládána pro novější procesory generace 686. Podpora 486 zmizela z Debianu už před pěti lety a podle vývojářů je čas se posunout dál.

Mezi dvěma LTS

V Ubuntu by mělo dojít ke změnám mezi dvěma LTS verzemi. Ta předchozí, 16.04 Xenial Xerus, vyšla letos v dubnu a další tedy vyjde za dva roky. Od verze 16.10 do 18.04 by Canonical měl podporovat podporu běhu 32bitových aplikací v 64bitovém systému, měl by podporovat sestavení 32bitového instalátoru a obrazů pro cloud, ale už by neměl vydávat tradiční ISO obrazy desktop a server.

Sestavování obrazů pro i386 není ‚zadarmo‘, stojí nás to využití naší kompilační farmy, testování a čas na ověřování funkčnosti, říká Dimitri John Ledkov, vývojář společnosti Canonical. Máme sice velké farmy, ale i386 stále vyžaduje sestavování všech balíčků, testy autopackage a validaci ISO obrazů v naší infrastruktuře. Zároveň potřebují místo na discích zrcadel a datové toky, obhajuje dále svůj návrh.

Ten tedy vypadá konkrétně takto:

Verze 16.10, 17.04, 17.10:

  • pokračovat v podpoře i386 portu kvůli běhu starých aplikací na AMD64
  • pokračovat v sestavování i386 d-i/netboot instalátoru
  • pokračovat v sestavování i386 jádra
  • pokračovat v sestavování i386 cloud-images
  • ukončit tvorbu i386 ubuntu-desktop.iso
  • ukončit tvorbu i386 ubuntu-server.iso

Verze 18.04 LTS:

  • pokračovat v podpoře i386 portu kvůli běhu starých aplikací na AMD64
  • ukončit sestavování i386 d-i/netboot instalátoru
  • ukončit sestavování i386 jádra
  • ukončit sestavování i386 cloud-images
  • ukončit tvorbu i386 ubuntu-desktop.iso
  • ukončit tvorbu i386 ubuntu-server.iso

Od verze 18.10 dále:

  • ukončit i386 port
  • dále provozovat i386 aplikace ve snapech/kontejnerech/virtuálech

Od 18.10 už bez 32 bitů

Příští vydání LTS 18.04 by tedy mělo být poslední, které bude ještě provoz v 32 bitech nějak podporovat. Počínaje další verzí 18.10 by měl nastat definitivní konec, Canonical přestane vydávat 32bitový instalátor, jádro i obrazy pro cloud. Tím by byl definitivní konec staré architektury v novém Ubuntu a uživatelé by byli odkázáni na provoz aplikací ve snapech nebo virtualizaci.

Čtěte: Podpora 32 bitů v distribucích? Možná už zbytečný luxus

Zásadním důvodem je spíše chybějící softwarová podpora a řešení bezpečnostních problémů na i386 než to, že by 32bitový hardware už nebyl k dispozici nebo byl příliš starý, vysvětluje Dimitri John Ledkov. Duben roku 2021 tak bude v podstatě začátkem konce provozu architektury i386.

Pravdou je, že upstream vývojáři čím dál častěji opouštějí vývoj a testování na 32 bitech: Chrome, ZFS, Docker a další jsou už vyvíjeny a testovány jen pro AMD64 a podobných projektů bude dále přibývat.

S verzí 18.04 LTS tak bude možné ještě pět let pokračovat s provozem aplikací pro starou platformu včetně podpory bezpečnostních záplat. V roce 2023 by ale nastal definitivní konec a vývojáři by mohli definitivně opustit správu staré architektury a soustředit se na tu novou. Té „nové“ by ale v té době bylo už dvacet let.

root_podpora

Je jasné, že po takovém kroku vždycky zůstanou nespokojení uživatelé, ovšem i tak nejde o nic náhlého a neočekávaného. Uživatelé starých aplikací budou mít ještě spoustu let na řešení situace nebo mohou v budoucnu provoz přesunout do virtuálního prostředí. Přiznejme si to: doba 32 bitů je dávno za námi.

(Zdroj: Softpedia)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.