Hlavní navigace

U:Fon v Linuxu a modem ADU-510 CDMA

1. 8. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nový český operátor U:Fon nabízí rychlé mobilní internetové připojení. K připojení se používá malý CDMA modem, který se připojuje do USB portu. Pokud jste si službu pořídili, narazíte brzy na první zádrhel - absenci ovladačů (nebo návodu) pro Linux na instalačním CD. Proto vám návod nabídneme my.

U:fon a jeho data

Vidina rychlého mobilního internetu je lákavá pro mnoho uživatelů. Poměrně nedávno přišel na náš trh nový operátor U:fon, který nabízí datování s pomocí moderní technologie CDMA 2000 1×EV-DO. Ta je optimalizována pro data a teoreticky dokáže přenášet sítí data rychlostí mírně přesahující 3 Mbit/s. Podle informací serveru Lupa.cz se průměrná rychlost stahovaných dat pohybuje okolo slušných 600 Kbit/s.

Pokud se rozhodnete tuto službu pořídit, budete zatím muset pečlivě studovat mapu pokrytí. Zatím není situace rozhodně ideální, ale operátor slibuje pokrytí většiny obyvatel (až 90 %) už na začátku příštího roku.

Další důležitou otázkou je „Bude mi to běhat v Linuxu?” U:fon má ve své nabídce malý modem AnyDATA ADU-510L, který má podobu běžného USB dongle a na první pohled je nerozeznatelný od flash disku.

AnyDATA ADU-510L

AnyDATA ADU-510L

Jeho rozchození v Linuxu je možné a pokud se vám to povede, můžete si na svém notebooku užívat „datové svobody”. Pokud netušíte, jak začít, připravili jsme pro vás podrobný návod, který vám zaručeně pomůže.

Jak na to v Linuxu?

Jádra do verze 2.6.17 měla jakýsi anydata ovladač, který už v této chvíli neexistuje, protože byl sloučen s OPTION  ovladačem a USB_SERIAL. Pokud tedy chcete podporu „Fofr internetu” v Linuxu, upgradujte na jádro 2.6.18 či novější. Tento návod byl testován na 2.6.21.1 a distribuci Slax.

Prvním krokem je Linuxu ručně oznámit, jaké zařízení máme do USB připojené. Jádro se sice snaží zařízení detekovat, ale neví, jak s ním zacházet. V  dmesg se ukazuje jen následující:

usb 2-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 3
usb 2-1: configuration #1 chosen from 1 choice

Zavedení ovladače

Proto je nutné ovladač se správnými parametry zavést manuálně, pomocí následujícího příkazu:

$ modprobe usbserial vendor=0x16d5 product=0x6502

Po zadáni příkazu jádro pochopí, že na USB hub je připojen modem, a pokud máte nainstalovaný udev, automaticky se vytvoří zařízení /dev/ttyUSB0, /dev/ttyUSB1/dev/ttyUSB2.

V logu dmesg je pak vidět následující:

usbcore: registered new interface driver usbserial drivers/usb/serial/usb-serial.c: USB Serial support registered for generic usbserial_generic 2-1:1.0: generic converter detected usb 2-1: generic converter now attached to ttyUSB0 usbserial_generic 2-1:1.1: generic converter detected usb 2-1: generic converter now attached to ttyUSB1 usbserial_generic 2-1:1.2: generic converter detected usb 2-1: generic converter now attached to ttyUSB2 usbcore: registered new interface driver usbserial_generic drivers/usb/serial/usb-serial.c: USB Serial Driver core

Pokud v systému udev chybí, je třeba zařízení vytvořit manuálně pomocí

$ mknod /dev/ttyUSB0 c 188 0
$ mknod /dev/ttyUSB1 c 188 1
$ mknod /dev/ttyUSB2 c 188 2

Proč jsou vlastně vidět tři zařízení, když je modem jen jeden? Zařízení ttyUSB1 a ttyUSB2 je teoreticky možno použít pro posílání SMS a volání, ale o tyhle funkce se teď zajímat nebudeme.

Ovladač usbserial je součástí jádra a není tedy nutné ho nikde stahovat ani zvlášť instalovat. Nemáte-li jej ve vaší distribuci zkompilovaný, je nutné jádro rekompilovat, podstatné je zaškrtnout následující nastavení:

   -> Device drivers
      -> USB support
         -> USB Serial Converter support
            -> USB driver for GSM and CDMA modems

Konfigurace připojení

Tímto má Linux vše potřebné k tomu, aby se zařízením dokázal spolupracovat. Zbývá už tedy jen připojit se pomocí programu pro vytáčené připojení. Můžeme použít nástroje pppsetup, pppconfig nebo kppp (v grafickém prostředí KDE).

Používáte-li desktopové prostředí KDE, nastavíte připojení přes vytáčenou linku ( kppp) takto:

Nový účet (login ‚ufon‘, heslo ‚ufon‘):

  • Telefoní číslo: #777
  • IP/brána: nechat nastavit automaticky
  • DNS: nastavit ručně na 89.250.240.130
  • Authentication: PAP/CHAP

Nový modem:

root_podpora

  • Modem Device: /dev/ttyUSB0

A už to jede

Pokud jste postupovali správně, měla by vaše oblíbená aplikace „vytočit” nové spojení a bez větších problémů vás připojit k internetu. Zkušenost s provozem je velmi dobrá, vše se chová podle očekávání.

Narazil jsem jen na jediný drobný zádrhel. Pokud se po úspěšném navázání spojení odpojíte, už se vám nepodaří spoj znovu nahodit. Pomůže jen modem z USB fyzicky vytáhnout a opět jej zapojit. Nezjistil jsem, proč se tak děje, ale po opětovném zapojení už vše funguje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Tomáš Matějíček je autorem několika více či méně známých projektů jak z oblasti operačních systémů, tak internetu. V současnosti samozvaný expert na Linux, Bash, PHP a MySQL.